Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fuskaren avslöjades på toalett: ”Stort misstag”

För någon månad sedan skakade en skandal om schackvärlden. 

58-årige Igor Rausis ertappades på bar gärning när han, mitt under en pågående tävling, sitter och tittar på sin mobiltelefon inne på lokalens toalett.

Nu berättar han.

– Jag gjorde ett stort misstag i Strasbourg, det är fakta, säger han i en intervju med Diena. 

Erkänn: Fuskar du i spel?

Igor Rausis har representerat både Lettland, Bangladesh och Tjeckien i olika internationella schacktävlingar.

Det var dock först nyligen som han började uppmärksammas rejält, efter att 58-åringen plötsligt började leverera flera starka prestationer och klättrat nästan 200 poäng de senaste åren – efter att tidigare ha legat stadigt kring 2500 poäng i ett årtionde.

https://twitter.com/AndreyDeviatkin/status/1107753865829593089?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1107753865829593089&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fsport%2F2019%2Fjul%2F13%2Figors-rausis-cheating-phone-tournament-scandal

Alla var dock inte lika imponerade av Rausis framgångar och nya titel som stormästare – en titel som tilldelas av världsschackorganisationen FIDE och som utöver världsmästartiteln är den högsta titeln som en schackspelare kan nå.

Flera motståndare har yttrat sina misstankar om Rausis sedan 2017, när rykten spreds – som besannades den tävlingen.

”Otroligt att han inte stoppades tidigare”

Det var under en schackturnering i Strasbourg som Igor Rausis ertappades med att fuska. Detta efter att en bild fångat honom sittandes inne på toaletten under pågående tävling – med en mobiltelefon i handen.

– Telefonen var i mina händer. Man kan inte se det i fotot men jag erkänner att jag använde den. Men det var mot reglerna att filma mig. Jag vill inte klaga. Jag hade telefonen i handen. Men varför? Kanske var jag provocerad av alla otrevliga rykten runt mig. Det var allt i mitt huvud. Tävlingen i Strasbourg var ganska svag, varannan spelare hade med sig en telefon, säger han.

Emil Sutovsky, generaldirektör för FIDE, skriver i ett inlägg på Facebook:

”Det är omöjligt att utrota fusket helt och hållet, men risken för fuskaren att bli påkommen har ökat betydligt, och straffen kommer att skärpas.”

Mobiltelefoner är helt förbjudna vid schackturneringar, som i vissa fall till och med använder metalldetektorer för att se till så att spelarna inte har med sig några.

– Jag tappade huvudet helt i går. Jag har bekräftat att jag använde min mobil under tävlingen i mitt skriftliga utlåtande. Vad mer kan jag säga? säger Rausis till Telegraph. 

Rausis: ”En provokation”

Rausis har erkänt att han fuskade, och han har stängts av tills vidare. Stormästaren Danny Gormally är övertygad om att det är något som inte är som det ska.

– Det är otroligt att Rausis inte stoppades tidigare. Det känns naivt av folk att tro att någon kan bli så mycket bättre när de är i 50-årsåldern, säger han till Deadspin. 

Han erkänner fusket, men menar att han blivit provocerad, och vägrar erkänna ifall han har gjort det fler gånger.

– FIDE försöker få mig att svara på den frågan hela tiden, för att det är viktigt för dem. Det spelar stor roll för sanktionerna. I den här situationen, ingen kommer tro på mig. Sanningen har försvunnit. Vad jag kan säga är vad som gjorts mot mig.

Diena: Vilket är?

– En provokation. Från tjeckerna. Jag väntade mig det.

Diena: Finns det några andra exempel av det?

 –Det finns inget bevis. Det spelar ingen roll hur jag besvarar din fråga, det kommer användas mot mig. Om det går till domstol, jag kommer fightas.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.