Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

VM 2022: Speltips inför dagens matcher i VM

Foto: TIMGROOTHUIS / BILDBYRÅN

Expressens tipsredaktion storsatsar på fotbolls-VM.

Med AMROUNIS VM-SPEL får du experten Jonas Amrounis tips och analyser inför samtliga matcher under turneringen.

I dag levererar experten speltips inför följande matcher:

✓ Japan - Kroatien

✓ Sydkorea - Brasilien    

Speltips Japan – Kroatien

■■ Japan hade en något udda väg fram till slutspelet. Man tog sig vidare från en grupp med både Spanien och Tyskland på ett bragdartat vis trots att det blev förlust mot Costa Rica, VM:s kanske sämsta nation rent spelmässigt. Japan var otroligt effektiva mot både Tyskland och Spanien. Det var inte så att spelet var jämnt mot stornationerna utan Japan var effektiva när väl lägen gavs.

I matchen mot Costa Rica när man var tvungen att föra ett eget spel så var Japan inte tillräckligt bra. Det skapades väldigt lite målchanser från japanskt håll.

Kroatien har inte imponerat nämnvärt. Laget kryssade mot Belgien och Marocko medan segern i gruppspelet kom mot ett ihåligt Kanada. Unge stjärnbacken Gvardiol har varit deras bäste spelare tillsammans vilket är talande för kärnan av spelare har passerat sitt bäst före datum. Med det sagt så håller deras mittfält fortfarande yppersta världsklass.

Det är svårt att se något annat scenario än att Kroatien dominerar matchbilden med Modric, Kovavic och Brozovic på mittfältet.

Kroatien har mer rutin och spets. Det finns en vana i den här typen av matcher som inte Japan har. Det är till stor del samma trupp som tog sig hela vägen till VM-final 2018. Jag tror att Kroatien löser den här uppgiften och vinner på fulltid till oddset 2,05.

Spelförslaget

Kroatien att vinna.

Odds: 2,05

ANNONS: Lämna in expertens spel 

Speltips Sydkorea - Brasilien

■■ Det svängde i Sydkoreas grupp där samtliga lag någon gång under den sista omgången var vidare till slutspel. I slutändan var det Sydkorea som till slut tog den andra slutspelsplatsen bakom redan klara Portugal. Sydkorea stod för en heroisk vändning mot ett redan klart Portugal men det krävdes tilläggstid för att hitta det avgörande målet. Sydkorea har gjort ett bra mästerskap men man förlorade matchen då man spelade som allra bäst. Det var mot Ghana när man skapade tryck och radade upp farliga situationer i motståndarens straffområde. Det avslöjade också en svaghet i deras defensiv där man saknar tyngd och fysik.

Sydkorea ställs inför en enorm utmaning på fasta situationer mot ett lag som Brasilien.

Brasilien joggade hem sin grupp med Serbien, Schweiz och Kamerun. Laget förlorade den avslutande matchen när man redan var klar gruppetta. Tränaren Tite valde att rotera i princip hela startelvan från tidigare matcher. Brasilien har också dragits med en del småskavanker i truppen, därför var det glädjande för laget nu när beskedet kom om att stjärnan Neymar är tillgänglig för spel igen efter att ha missat matcherna mot Schweiz och Kamerun. Däremot saknas Arsenals Gabriel Jesus.

Han var en het kandidat till att starta men TItes förstaval på forwardspositionen tycks vara Richarlison så det kommer inte att påverka Brasiliens tilltänkta startelva.

Sydkorea har överraskat positivt trots att man inte fått igång sin stora fixstjärna Son. Han har inte kommit in i matcherna på det sättet vi är vana vid att se när han är i form. Han behöver ha en match som överträffar alla förväntningar i dag om Sydkorea ska ha något som helst möjlighet att hota Brasilien. Brasilien är bättre i samtliga lagdelar, har mer fart, bättre teknik och är vassare på fasta situationer. Jag ser inget annat scenario än att Brasilien fixar avancemanget. När väl Sydkorea flyttar fram positionerna i underläge blir man väldigt sårbara. Det fick vi inte minst se i matchen mot Ghana då Williams och Kudos kom i farliga kontringar gång på gång.

Nu möter man ännu bättre spelare som kommer att straffa Sydkorea i ännu större utsträckning. Brasilien att vinna med handicap -1,5 spelas till oddset 1,79.

Spelförslag

Brasilien att vinna med handicap -1,5.

Odds: 1,79

ANNONS: Lämna in expertens spel