Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

VM 2022: Speltips inför dagens matcher i VM

Foto: ANTHONY DIBON / BILDBYRÅN
Foto: MOLLY DARLINGTON / BILDBYRÅN

Expressens tipsredaktion storsatsar på fotbolls-VM.

Med AMROUNIS VM-SPEL får du experten Jonas Amrounis tips och analyser inför samtliga matcher under turneringen.

I dag levererar experten speltips inför följande matcher:

✓ Ghana - Uruguay 

✓ Sydkorea - Portugal

✓ Kamerun - Brasilien

✓ Serbien - Schweiz

Speltips Ghana – Uruguay

Uruguay har varit hämmade av deras taktiska plan under inledningen av mästerskapet. Det har varit defensivt och väldigt försiktigt från deras sida. När man väl behövde jaga mål mot Portugal märktes det att kvalitén framåt fanns. Laget var en stolpträff från att utjämna matchen men åkte i stället på en tveksamt dömd straff i slutminuterna och föll med 0-2.

Nu måste man besegra Ghana och hoppas att Portugal gör jobbet mot Sydkorea i sin match.

Ghana stod upp bra i premiären mot Portugal och var nära att få med sig poäng. Mot Sydkorea var man pressade under stora delar av matchen men deras tyngd framåt blev avgörande till slut. Ajax-stjärnan Kudus stod för två mål och blev stor matchhjälte för Ghana. Nu har man en guldsits inför den sista omgången där det troligtvis räcker med ett kryss i den här matchen för att laget ska avancera vidare till slutspel. Ghanas spelarmaterial lämpar sig väldigt bra för kontringsspel. Man är starka spelare i egen box och har snabba offensiva spelare som kan hota i djupled.

Skrällarna fortsätter att dugga tätt i det här mästerskapet men här måste jag gå på favoriten. Uruguay är ett betydligt bättre lag än Ghana både taktiskt och tekniskt.

Nu när Uruguay måste framåt kommer laget att skapa tillräckligt med målchanser för att vinna matchen. Uruguay att vinna spelas till oddset 1,75.

Spelförslag

Uruguay att vinna.

Odds: 1,75

ANNONS: Lämna in expertens spel 

Speltips Sydkorea – Portugal

Sydkorea har stått för två bra matcher mot Ghana och Uruguay men fått nöja sig med en poäng. Deras spel fram till straffområdet har varit riktigt bra men när man väl når dit saknas det lilla extra för att skapa heta målchanser. Son har inte varit i den formen man hoppats på inför mästerskapet. Förutsättningarna är klara för Sydkorea.

Det är seger som gäller om man ska ha någon chans att avancera.

Portugal toppar gruppen på sex poäng och är redan klara för slutspel. Man har lyxen att kunna rotera i startelvan och ge chansen till några av spelarna som inte fått visa upp sig ännu. Det är troligt att vi får se en spelare som Rafael Leao från start. Milan-stjärnan har fått sparsamt med speltid hittills.

Han är ett sparkapital som Portugal har att slänga in senare i slutspelet.

Det är ett Sydkorea som måste framåt och ett avslappnat Portugal som kan spela ut. Det talar för en böljande tillställning med mycket målchanser. Över 2,5 mål i matchen spelas till oddset 1,98. Jag vill också lyfta spelet Cho att göra mål till oddset 5,00. Anfallaren har öst in mål i den koreanska ligan och stått för båda Sydkoreas mål i förlusten mot Ghana.

Mycket av Sydkoreas spel har kretsat kring inlägg mot just Cho.

Spelförslag

Över 2,5 mål i matchen.

Odds: 1,98

Cho att göra mål: Ja

Odds: 5,00

ANNONS: Lämna in expertens spel

Speltips Kamerun – Brasilien

Kamerun ligger trea i gruppen men det finns mycket positivt att ta med sig från den andra halvleken mot Serbien förra omgången. Laget hämtade upp 1-3 till 3-3, mycket tack vare inhopparen Aboubakar. Han kom in och gjorde både mål och assist. Det är troligt att vi får se honom från start i dagens match mot Brasilien. Kamerun behöver vinna för att ha chansen att kvalificera sig. Det är väldigt lite som talar för att man ska fixa det med tanke på motståndet och hur spelet sett ut hittills.

Kamerun har haft en tendens att bli väldigt långa, lagdelarna sitter inte ihop. Mot ett lag som Brasilien kommer det att straffa sig.

Brasilien leder gruppen och är redan klara för slutspel. Deras preliminära startelva utlovar en hel del rotation där flera av bänkspelarna får chansen. När man ser namnen som är aktuella för startplatser från bänken går det att argumentera för att även deras bänk skulle haft en realistisk chans att utmana om guldet i den här turneringen. Brasilien är ett av få lag som fortfarande inte släppt in mål i den här turneringen.

Nu med rotationen och ingenting att spela för mer än äran riskerar den sviten att spricka.

Kamerun måste som sagt framåt och fyra av deras fem bästa spelare är anfallare. I andra halvlek mot Serbien när man låg under med två mål valde tränaren att spela med fyra anfallare. Vi kan mycket väl få se ett liknande scenario i den här matchen.

Över 2,5 mål i matchen spelas till oddset 1,74.

Spelförslag

Över 2,5 mål i matchen.

Odds: 1,74

Speltips Serbien – Schweiz

Serbien var chanslöst i premiären mot Brasilien och föll med 0-2. Det var inte speciellt oväntat utan tanken var att man skulle plocka poäng mot Schweiz och Kamerun. Nyckelmatchen i omgång två var ett enda stort taktiskt haveri från tränaren. Laget hade en tvåmålsledning i andra halvlek som man slarvade bort. När man sedan behövde jaga segermålet valde tränaren att byta ut Milinkovic-Savic som legat bakom det mesta offensivt.

Serbien är väldigt oförutsägbara och även om man har en otroligt hög högsta nivå så är lägsta nivån väldigt låg.

Om Serbien är väldigt ojämna så är Schweiz motsatsen. Det är ett extremt stabilt lag som sällan gör en dålig match. Det finns ingen vidare stjärnglans över laget utan det är hårt jobbande spelare som spelar för laget framför jaget. Deras styrka ligger i backlinjen och innermittfältet där man har flera namnstarka spelare som håller hög europeisk klass. För Schweiz del räcker det med kryss förutsatt att inte Kamerun vinner mot Brasilien. 

Då måste Schweiz vinna den här matchen för att gå vidare.

Det mest troliga scenariot är att Kamerun förlorar sin match och att Schweiz bevakar krysset. Man är väldigt trygga i sina försvarspositioner och det skulle krävas ett tidigt serbiskt mål för att öppna upp matchen. Serbien har tillräckligt bra spelare offensivt för att kunna störa Schweiz både genom sitt kombinationsspel, djupledsspel och inläggsspel.

Det är som sagt bara seger som gäller för Serbien och till oddset 2,64 på segern är det svårt att låta bli ettan.

Spelförslag

Serbien att vinna.

Odds: 2,64

ANNONS: Lämna in expertens spel