Är troligtvis inte matchfixning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Ropa inte ”Det brinner!” för tidigt när det gäller misstänkta matchfixningsfall.

Björklöven – Mora under spelfuskluppen när hemmafavoriten släppte in åtta raka.

Troligen spelbolagens egna oddsmisstag i stället för matchfixning.

Upprättelse till Björklöven som klubb och de enskilda hemmaspelarna. 

Tills annat framkommer.

Då dök den upp. Lika ovälkommen som de gråa decemberdagarna. Matchen. Ett misstänkt matchfixningsobjekt från den svenska spelobjektmarknaden. Från sporten hockey för ovanlighetens skull och då från andraligan, Hockeyallsvenskan.

Under måndagskvällen spelade Björklöven – Mora. Hemmalaget, och tabelltvåan, var klara favoriter till 1,30 innan matchen drog i gång. Redan efter drygt åtta minuter har ”Löven” en betryggande ledning med 3-0. Det är sen konstigheterna börjar.

Mora reducerar till 3-1 efter 10 min. Det går givetvis fortfarande att spela live på matchen. När en, på förhand, 1,30-favorit leder med 3-1 tio minuter in i matchen och övriga förutsättningar är normala så ska liveoddset på Björklöven-seger ligga på ungefär 1,03. Nu erbjöd marknaden 1,50! Ett odds för bra för att vara sant.

Bortalaget gör två snabba och när det är kvitterat står hemmafavoriten i 4,50. Arbitragespelarna (kunna spela båda, eller alla tre, utfall och gå plus utan risk) hade tidigt julbord.

När sedan dalmasarna gör ytterligare fem (!) raka mål har redan en större spelaktör tagit bort objektet från livespel. Bolagen som hade det svensklokala spelobjektet hade kommenderat ”Alle man på däck!”. För en gång skull var inte de ”asiatiska bolagen” det svarta fåret. De hade inte livespel på nämnd match.

Med diverse bilder, statistik och matchutvecklingen hade spelarkollektivet på sociala medier snabbt utsett matchen till 2000-talets klaraste matchfixningsfall. 

Med oddsrörelserna som grund, matchsvängningen och en del andra faktorer så var jag beredd att hålla med om att det här var ett solklart fall av misstänkt matchfixning.

Dock var just denna måndag väldigt ”spelfattig”. Inga PL-matcher eller andra objekt från storligorna. Fanns en spansk. I Sverige blev det mycket fokus på just den här matchen och med tanke på att den inte erbjöds på olagliga marknader så borde det finnas tydliga ”fingeravtryck” hos svensklicensierade bolag. Vem/vilka hade spelat, samma personer spelat hos alla?

■ ■ ■

Idag, tisdag, har röken lagt sig. Övriga spelbranschen bryr sig inte om en sketen hockeymatch i svenska andraligan. Jag har försökt få fram informationsbaserad fakta från de tre största aktörerna som hade matchen öppen för spel. 

Efter sammanställning och en del kommentarer ser det ut att vara en något förvånande förklaring till gårdagens spelstorm:

Två av operatörerna/oddsleverantörerna har lagt ut fel liveodds, framför allt vid rådande resultat. Mänskliga faktorn på en mycket smal marknad, få referenspunkter för att direkt upptäcka felet.

Mer erfarna specialsportanställda har troligen tagit över och försökt korrigera/minimera risken på den nämnda matchen. Därav icke normala oddsförändringar under pågående match.

Den tredje aktören har troligen kopierat startliveoddsen och sedan försökt anpassa sig efter egen risk och marknadens underliga oddskorrigeringar. 

■ ■ ■

Kontentan är alltså att marknaden gjort egna misstag och att det inte alls handlar om misstänkt matchfixning. Sportbettingspelarna har givetvis hamnat i kläm. Man blev ”lurade” på det höga oddset på hemmafavoriten och de tappade klar ledning. De som spelade Mora till högt odds har i vissa fall fått vinnaroddset korrigerat med motiveringen ”odds- och speltekniska skäl”.

Bolagen har inte bekräftat, men ingen har uttalat sig om spelfusk och utredning fortsätter. 

Berörda myndigheter vill få in mer information för att skapa sig en helhetsbild, men det finns indikationer på att det är misstag hos bolagen som skapat sån stor volatilitet i oddsen. Inga större spelattacker på enskilt utfall i övrigt.

Viktigast av allt: Ett solklart bevis att det är farligt att ropa ”Det brinner!” för tidigt. Speciellt när det rör misstänkta matchfixningsfall. Ge direkt upprättelse till Björklöven som klubb och spelartruppen som enskilda idrottsutövare. Tills annat framkommer. Oavsett tabbar på plan och håglösa insatser.

På gränsen till osannolikt att en storfavorit tappar 3-0 till 4-8. Tyckte de som tidigare i höstas spelade Liverpool mot Aston Villa och slutresultatet blev osannolika 2-7…