Utan stjärnan är de chanslösa i Kroatien

Foto: ANTONIO BRONIC / BILDBYRÅN

Kroatien bank-spikas mot ett reservbetonat Armenien, men i övrigt är det en lurig tisdagskupong. 

Ojämna Slovakien streckas för högt på neutral plan mot Bulgarien och mötet mellan Nordmakedonien–Slovenien bör bli jämnare än vad strecken säger.     

• • •

ANNONS: Lämna in expertens 162-raderssystem 

Det matchas flitigt inför EM-slutspelet och fyra träningslandskamper tar plats på tisdagens Topptips. Extra intressant ur svensk synvinkel blir att följa våra gruppspelsmotståndare i EM, Polen och Slovakien. 

Det följs upp av Baltiska Cupen, superettan, Copa do Brasil och Ettan Norra. Förutom storfavoriten Kroatien så är det en riktigt lurig kupong med på förhand jämna och svårtippade matcher, inte minst bland i landskamperna. 


■■ Match 2. Det gör att jag inte finner annat råd än dra ner på variansen och singla Kroatien. Även om laget är ålderstiget på sina håll så är Luka Modric fortfarande en nyckelspelare i Real Madrid och övriga mittfält med Perisic, Kovacic och Brozovic, bland andra, håller hög klass. Armenien har inlett VM-kvalet övertygande med tre segrar, men här spelas inte ordinarie lag. Bland annat saknas lagets stora stjärna Mkhitaryan

Ettan streckas högt, men det är befogat när oddset landar under 1,20. Bank-spik. 


■■ Match 6. Jönköpings Södra har förväntningar på sig om att vara ett topplag i superettan, men starten har varit tveksam. Senast kom blott den andra vinsten för säsongen hemma mot nykomlingen Landskrona. Även den första vinsten i premiären var mot en nykomling, Vasalund. Truppmässigt har det försvunnit en hel del spets från i fjol där lagets tre bästa målskyttar, Hamidovic, Kozica och Al Ammari dragit vidare. Positivt dock att meriterade nyförvärvet Robin Book fick spräcka säsongens målnolla med två baljor senast, med det leder han den interna skytteligan. Bortaspelet har inletts med tre raka förluster och 1–5 i målskillnad. Gemensam nämnare har varit konstgräs där smålänningarna inte fått till det alls. 

Nu väntar ännu en konstgräsmatch i Sundsvall. Giffarna blir dessutom det första laget i serien att få ta in publik. 500 fans kommer kliva in som kalvar på grönbete och göra rejält med väsen av sig. Anfallsparet Hallenius/Engblom är superettans bästa och i 17-årige Johan Bengtsson finns en framtida storspelare. Både Hallenius och Bengtsson nätade i vinsten borta mot Örgryte senast. 

Håller sig ettan runt 50% så klämmer jag in spikettan. Börjar den däremot närma sig 60% så blir skrälltvåan till låg procent intressant att komplettera med. I jämna superettan får man hålla extra koll på var spelvärdet finns. 


■■ Match 4. Nordmakedonien ska spela ett historiskt EM i sommar efter att ha kvalat sig dit genom Nations League-play off. 37-årige Goran Pandev var en av de stora hjältarna då. Det följdes upp av en häftig seger borta mot Tyskland i VM-kvalet så visst finns det kvalitet i det här laget. Här är det dock träningsmatch som gäller och då lär det roteras spelare och skapa sämre rytm. Motståndet är dessutom lurigt. 

Slovenien har inte kvalificerat sig för EM, men när det väl stämmer har de en hög nivå vilket de inte minst visade i vinsten mot Kroatien i VM-kvalet. Atalantas Josip Ilicic är den stora stjärnan och han är med i truppen här. 

Då kan jag inte räkna ut gästerna till under 25% i vad som lär bli en helt jämn match. Alla tecken. 


■■ I övrigt så spelas match 3 mellan Slovakien och Bulgarien på neutral plan i Österrike, vilket ser ut att lura det svenska folket en aning. Slovakerna vann visserligen mot Ryssland senast, men har annars underpresterat i VM-kvalet med tappade poäng mot både Cypern och Malta. De har haft svårt att föra spelet mot de sämre nationerna. 

Bulgarien är långt ifrån något extra, men har ett par spelare på hyfsad nivå i Kraev, Iliev och Galabinov. Kommer de upp i nivå samtidigt som Slovakien snurrar runt med spelare så kan de lösa ett okej resultat här. 

Med en överstreckad etta så lockar garderingar. Tvåan rensar rejält till 13%.  


SPIKEN

Kroatien (match 2)

Armenien saknar flera spelare till den här träningsmatchen borta mot Kroatien, bland annat Roma-stjärnan Mkhitaryan. Då ska Kroatien bara vara numret för stort. Ettan är en bank. 

SKRÄLLEN

Bulgarien (match 3)

Slovakien har blandat och gett på slutet med tappade poäng mot lag som Cypern och Malta i VM-kvalet. Då ska Bulgarien inte räknas bort i en träningsmatch på neutral plan när Slovakien dessutom lär rotera och låta många spelare få chansen. 

FAVORIT I FARA

Sollentuna (match 8)

Det vankas derby i Ettan Norra mellan två lag som haft tunga inledningar på säsongen. Sollentuna fick storpisk av Sandviken senast (1–6) och viktige kaptenen Jens Jacobsson drog dessutom på sig en varning och är avstängd här. Då räknar jag inte ut Hammarby Talang till låg procent. 

ANNONS:
Expertens systemförslag: