Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Unikt spelvärde på kryss – sparar streck och spikar

Argentina helgarderas.
Foto: UESLEI MARCELINO / REUTERS BILDBYRÅN

Det råder en hel del speciella förutsättningar när gruppspelets sista omgång ska spelas i EM ikväll. Två storfavoriter behöver inte gå för vinst och i Ukraina - Österrike är det upplagt för ett kryss. Danmark är mitt stora spikdrag, trots två förluster har de imponerat och hemma på Parken vinner de rättvis mot ett mediokert Ryssland. I Copa América finns det dessutom god skrällchans när Argentina ställs mot svårspelade Paraguay. 

• • •

ANNONS: Lämna in expertens 108-raderssystem 

Måndagens Topptips ser riktigt intressant ut då fyra matcher hämtas från den sista omgången av EM:s gruppspel. Det innebär en hel del speciella förutsättningar. Storfavoriterna Nederländerna och Belgien behöver exempelvis inte vinna sina matcher för att ta hem gruppsegern och Ukraina - Österrike är en match där båda tjänar på krysset. 

Med andra bra spikar att tillgå kostar jag således på mig att gardera båda Nederländerna och Belgien, då båda lagen bör rotera och spara en del på krutet inför åttondelsfinalerna. I övrigt är det två matcher från Copa América, där det också finns rimlig skrällchans, samt Superettan och Damallsvenskan som står på schemat. 


■■ Match 3. Inramningen på Parken mellan Danmark och Belgien har varit en av de stora personliga höjdpunkterna i detta EM. Förutom den fantastiska publiken och hyllningarna till Eriksen så visade danskarna att de mentalt är redo att fajtas. I den första halvleken spelade de ut Belgien efter noter. 1-0 var i underkant då Danmark var bättre på det mesta, 9-1 i målchanser bland annat. I den andra halvleken klev De Bruyne in i matchen och avgjorde på egen hand med ett mål och en assist. Otroligt tungt för de rödvita som var värda så mycket mer sett till matchbilden. Trots två förluster är jag otroligt imponerad av det här danska laget och rankar dem som det bästa laget av alla outsiders bakom stornationerna i detta mästerskap. Det samma kan jag absolut inte säga om Ryssland. Då danskarna hade 24-1 i avslut mot Finland, trots att de spelade med en mental ryggsäck efter Eriksens hjärtstopp, så såg Ryssland inte alls lika bra ut spelmässigt i sin match mot samma motstånd. En knapp offside var skillnaden från 0-1 i baken och defensivt finns det nu tunga skador på Zhirkov och Fernandes, den sistnämnda klev ut med en ryggskada senast. Danmark måste vinna den här matchen för att ha chansen att gå vidare. Kommer de upp i liknande nivå som mot Belgien ska det inte vara något snack. Ett extra plus är så klart att matchen spelas på Parken inför en peppande hemmapublik. 

Tvåan till just nu 50% är en riktig bomb och håller hela vägen upp till 60% för att betraktas som spelvärd. 

■■ Match 6. Argentina har fått med sig fyra poäng från de två första gruppspelsmatcherna i Copa América, mot Chile och Uruguay. Matchen mot Chile var en svängig historia med många chanser medan 1-0-vinsten mot Uruguay var ett sömnpiller. Vilken sida vaknar Argentina på den här gången? Det vet nog knappt de själva. Topparna i laget osar så klart klass, framför allt offensivt, där superstjärnan Messi går i första led och har fina lekkamrater i Inters Lautaro Martinez, bland annat. Men det är långt ifrån någon omöjligt lag att slå detta, där mittbacksgeneralen Otamendi har sett sina bästa dagar. Paraguay är långt ifrån en lätt nöt att knäcka. Med en torsk på de tio senaste landskamperna, den kom i en rätt jämn fight mot Brasilien, har de bevisat sig svårslagna. Defensivt är de väldigt drillade och kommer vara livsfarliga i sina omställningar här. Största stjärnan är Newcastles vasse Almiron, även om Angel Romero visade framfötterna med två mål i 3-1-segern mot Bolivia senast. Argentina har haft svårt mot Paraguay de senaste åren och inte vunnit inbördes på fyra raka matcher. I VM-kvalet i vintras blev det 1-1 i Buenos Aires. Nu är det neutral plan som gäller. 

Det känns givet att helgardera den här matchen och försöka jobba in skrälltvåan till under 10%. 

■■ Match 2. Det är inte ofta jag rekar spikkryss. Men nu är det dags. Ukraina och Österrike har varsin seger, båda har slagit Nordmakedonien, inför den sista omgången i Grupp C. Förlust här innebär troligen missat slutspel, medan en poäng i stort sett ska göra avancemanget klart. Jag har således svårt att se dessa lag riskera mer än behövligt. Jag tror de rullar av den här matchen, tar varsin pinne och är nöjda med att avancera till åttondelen. Spelbolagen håller i allra högsta grad med då oddset på krysset har droppat rekordartat. Svenska Spel erbjuder oddset 1,97 på kryss vilket är det lägsta jag sett i en sån här match på år och dagar. Just nu streckas ändå krysset till 35%, men det finns faktiskt spelvärde hela upp till 50%. 

Det är smått unikt att få så här mycket spelvärde på ett kryss. Då är det bara att greppa läget, spara tecken och spika oavgjort. 


SPIKEN

Danmark (match 3)

Danskarna har haft rejält med stolpe ut i det här mästerskapet. Spelmässigt var de överlägsna Finland och även Belgien, åtminstone i den första halvleken. Trots två förluster har de toppchans att ta sig vidare från gruppen vid vinst här. Ryssland har inte visat samma nivå och hemma på Parken ska Danmark ha toppchans till trevlig procent. 


SKRÄLLEN

Paraguay (match 6)

Svårspelade Paraguay har visat form en längre tid och förlorar sällan. Argentina har höga toppar, men är ojämna. Till under 10% vill jag inte räkna bort skrälltvåan på neutral plan i Brasilia. 


DRAGET

Spikkrysset (match 3) 

Ukraina och Österrike går båda med stor sannolikhet vidare på en oavgjort resultat i den här matchen. Det lär således inte bjudas på några stora utsvävningar. Spelbolagen har extremt låga odds på krysset (under 2 gånger pengarna) som innebär rejält med spelvärde.