Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Topptipset: Dybbans guide till omgången 18 mars

Foto: CRAIG BROUGH / BILDBYRÅN

Det svenska folket ser ut att ge ett halvdant Wolves alldeles för stort förtroende i kväll. Leeds blir således mitt bästa drag denna fredag till riktigt fint spelvärde. Därutöver väljer jag sida i svenskmötet i Nederländerna och hoppas på Getafe-skräll i Baskien.

• • •

ANNONS: Lämna in expertens 108-raderssystem 

Fredagens Topptips inleder med en duell från Premier League där svenska folket ser ut att gå bort sig rejält. Därefter ska totalt ytterligare sju högstaligor från Europa besökas där La Liga, Serie A och Bundesliga smäller högst. Kul runda med stort spelvärde när tipparna inte alltid hänger med i svängarna. 

Här är mina tidiga tankar och drag i övrigt: 


■■ Match 1. Leeds har dalat i Premier League de senaste månaderna. Detta ledde till att styrelsen fick nog och sparkade ikonen Marcelo Bielsa. In kom amerikanen Jesse Marsch som förra helgen fick fira sin första seger i sin nya klubb då Norwich besegrades med 2–1. Vinsten satt dock långt inne då det krävdes ett mål på tilläggstid från den inhoppande talangen Joe Gelhardt för att säkra trepoängaren som fick Elland Road att lyfta. Jag gissar att The Whites självförtroende fick sig en välkommen boost som följd av viktorian. Den kan komma till väl till gagn när ett överskattat Wolves väntar på Molineux. 

Bruno Lages vargar har visserligen två raka segrar i ryggsäcken, men det bjöds på uselt motstånd av både Everton och Watford och på det stora hela har de orange-svarta inte övertygat den senaste månaden. Faktum är att det blivit förlust i tre av de fem senaste hemmamatcherna. Sett till värdarnas underliggande statistik den senaste tiden skulle det inte förvåna om det blir fler förluster innan denna säsong är till ända. 

Leeds dras visserligen fortsatt med skadebekymmer (saknas gör bland annat Phillips, Firpo och Cooper), men anfallsstjärnan Patrick Bamford är en väldigt välkommen förstärkning. 28-åringen har missat större delen av säsongen, men bör nu vara redo för 90 minuter vilket innebär en betydligt spetsigare offensiv. 

Med allt detta i åtanke drar jag mig inte för att rata den hårt betrodda ettan, som i skrivande stund letat sig upp långt över 60%. X2 är kupongens bästa drag


■■ Match 2. Athletic Bilbao är som vanligt säkerheten själv när det kommer till spelet på hemmaarenan San Mamés. Hemmavid har Lejonen radat upp tre raka vinster i ligan, vilket inte heller gått tipparna obemärkt förbi. Ettan målas upp till skyarna och det måste gå att ifrågasätta. För det första är både Inigo Martínez och Dani García troliga avbräck hos de rödvita. För det andra så har Getafe steppat upp ordentligt efter årsskiftet. 

Besökarna från utkanten av den spanska huvudstaden tog en tung skalp genom att besegra självaste Real Madrid i derbyt för inte alltför länge sedan. Därefter har de blåklädda tagit poäng i majoriteten av sina matcher. Bland annat mot tuffa motståndare som Real Sociedad och Valencia. Lägg även till att Quique Sánchez Flores har en i stort sett skadefri trupp till förfogande. 

Iker Muniain och hans adepter i hemmalaget är visserligen rättmätiga oddsfavoriter i matmeckat, men det är knappast någon solskenspromenad som väntar dem. Mycket kommer så klart att handla om huruvida Getafes viktigaste pjäser, såsom Djene, Suárez och Unal har vaknat på rätt sida av sängen. Men alldeles oavsett är värdet på högersidan för bra för att blunda för. 

Jag plockar fram den breda penseln, helgarderar, och jobbar skrälltvåa i Baskien!


■■ Match 4. Ett så kallat svenskmöte från tulpanernas rike där Heerenveen och Heracles, som båda tillhör den undre halvan av tabellen, ska göra upp i Eredivisie. De förstnämnda har precis tagit sig igenom en tuff period där De Superfriezen, som de kallas, som mest var uppe i sju raka förluster. Detta ledde sedermera till att tränaren Johnny Jansen ersattes med dansken Ole Tobiasen. Även om kräftgången fortsatte ett tag efter Tobiasens inträde så går det åtminstone att skymta ett trendbrott då värdarna trots allt har lyckats ta poäng i de två senaste matcherna. Dessvärre för de blåvita saknas nyförvärvet från Malmö FF, Amin Sarr, som skadade sig i mötet med Willem II och ser ut att bli kvar i rehab-rummet ett tag till. I den 21-årige anfallarens frånvaro har dock en annan svensk, nämligen Elfsborg-produkten Rami Kaib, fått stort förtroende från den nye coachen. 

Svensktätt är det även i bortalaget då mittfältaren Emil Hansson och den gamle anfallsräven Samuel Armenteros båda agerat inhoppare i de senaste fighterna. Värt att nämna är att duon kom in och tillsammans låg bakom lagets enda mål i 1–3-förlusten mot PSV Eindhoven. Denna tillställning involverar två sällskap som hade mått gott av att hitta tillbaka till vinnarspåret, men jag tror Heerenveen i kraft av hemmaplan och ett i grunden bättre lag drar den längsta stickan. Särskilt om man lägger Heracles fullkomligt usla bortafacit den här säsongen (0-2-10) med i potten. 

Ettan ser ut att bli något överstreckad, men då jag plockat med flera andra skrällar på kupongen så är det helt om att dra till med en ”åsnespik”. 


SPIKEN

Heerenveen (match 3)

Gott om svenskar inblandade när Heerenveen och Heracles brakar samman i Eredivisie. Även fast värdarna saknar MFF-värvningen Amin Sarr tror jag på hemmaseger. Gästerna har presterat uselt på bortaplan under hela säsongen. Jag väljer sida och spikar. 

SKRÄLLEN 

Getafe (match 2)

Det går inte att frånse att Athletic Bilbao är svårslaget i Baskien. Men jag är imponerad över Getafes stabilitet denna vinter och tror att Madrid-gänget kan utmana om segern i matmeckat. Alla tecken och skrälljobb!

DRAGET

Leeds (match 1)

Wolves målas upp oförtjänt högt på kupongen. Sett till den underliggande statistiken har Bruno Lages vargar inte alltid presterat så bra som resultaten säger. Med nytt ledarskap i form av amerikanen Jesse Marsch samtidigt som Patrick Bamford är tillbaka i truppen ska Leeds kunna utmana om poängen på Molineux!

ANNONS:
Expertens systemförslag: