Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenskanfallarens gäng är kupongens bästa skräll

Foto: ANDREAS GEBERT / BILDBYRÅN

Hela åtta länder ska besökas när arbetsveckans sista Topptips står för dörren. Jag vädrar skräll i Berlin där Branimir Hrgotas Greuther Fürth ska kunna störa ett sargat Hertha. Dessutom bjuds vi på generöst med spelvärde i både Sassuolo och Rotterdam och slår ner hammaren.

• • •

ANNONS: Lämna in expertens 108-raderssystem 

Det går verkligen inte att klaga på fredagens kupong då majoriteten av matcherna hämtas från Europas största ligor. Ett intressant möte i Premier League mellan Newcastle och Leeds inleder kalaset, därefter står bland annat Serie A, La Liga och Bundesliga på tur. 

Ett undervärderat Sassuolo håller jag som kupongens bästa spik. När det kommer till skrällarna riktas blicken främst mot Olympiastadion i Berlin och Stade de la Meinau i Strasbourg där båda hemmalagen ser ut att streckas alldeles för högt. 

Här är mina tidiga drag:


■■ Match 3. Hertha Berlin fångar onekligen tipparnas intresse. Ettan i match 3 ser ut att leta sig upp över 70%. Helt galet naturligtvis. Frågan är om den breda massan har full koll på hemmalagets ansträngda skadesituation. Norske landslagsmålvakten Rune Jarstein ådrog sig allvarliga hjärtproblem efter att ha drabbats av corona i våras och kämpar fortfarande för att komma tillbaka. Ersättaren Alexander Schwolow håller inte samma höga nivå vilket elva insläppta mål (!) på de fyra senaste matcherna också vittnar om. Dessutom saknas nu även montenegrinska anfallsstjärnan Stevan Jovetic som plockades in från Monaco inför säsongen. Nej, det ser tufft ut för ”Den gamla damen”. Nu blev det förvisso en 3–1-seger mot Bochum senast, men det var långt ifrån ett resultat som speglade matchbilden. Hertha var spelmässigt det klart sämre laget så att det skulle blir någon promenadseger mot nästa nykomling köper jag inte. 

Greuther Fürth leds av svenske lagkaptenen Branimir Hrgota. 28-åringen, som hållit till i Tyskland sedan säsongen 2012/2013, har dessvärre inte lyckats ge sitt grönvita gäng någon lyckad start på Bundesliga-äventyret. ”Kleeblätter”, som gästerna kallas, har tagit blott en poäng hittills och är tabelljumbo. Här uppstår dock chansen att inkassera välbehövliga pinnar. En stark prestation mot serieledarna Wolfsburg senast, där Hrgota och company skapade gott om målchanser, kan ha givit laget en moralboost inför detta viktiga möte. 

Ett sargat Hertha får se upp. Till 10% är tvåan kupongens bästa skrälldrag.


■■ Match 4. Sassuolo plundrades på storstjärnan Manuel Locatelli efter Italiens succé i sommarens EM. Därefter har det gått trögt för ”Emiliani” som endast vunnit en av de tre inledande matcherna i Serie A. Trots Locatelli-försäljningen ståtar de Modena-bördiga med en namnkunnig trupp ska sägas. I laget finns bland annat lirare som Filip Djuricic och Domenico Berardi. Den sistnämnde var tillbaka från skada mot Roma senast och presenterade sig direkt via en målgivande passning. På tal om Roma-matchen var de grönsvarta retligt nära, och var värda, att ta poäng. Men en viss José Mourinho fick fira sin 1000:e match som tränare hejvilt efter ett El Shaarawy-mål i den 91:a matchminuten. Sassuolo är bättre än vad resultaten säger, vilket de troligen tillåts visa här. 

Torino håller för det första inte samma höga klass, och för det andra saknas troligen både Andrea Belotti och Simone Zaza. Det skulle så klart innebära blytunga tapp för gästernas offensiv. 

Jag håller den troliga ettan som kupongens vassaste spik.


■■ Match 6. Jordan Larssons gamla NEC Nijmegen går starkt i Eredivisie. Gästerna från Gelderland har, förutom en storförlust mot Ajax (0–5), tagit poäng i alla övriga fajter. 

För Sparta Rotterdam har säsongsinledningen däremot inte varit fullt lika munter. De rödvitrandiga förlorade sina tre första matcher med totalt sju insläppta mål – katastrof så klart och knappast förenligt med värdarnas höga kapacitet. I laget hittar vi offensivt starka kort som Thy, Smeets och Van Crooij. Samtliga kom till sin rätt i hemmamötet med Sittard senast när den segerlösa sviten äntligen kunde avslutas (3–1). Känslan är så klart att lagens resultat ligger till grund för den blygsamma streckprocenten ute till vänster. 

NEC trivs inte särskilt väl på resande fot, vilket inte minst förnedringen i Amsterdam bevisade. De hemmahörande ”Spartanerna” är förlösta av den efterlängtade segern senast och ska ses med goda möjligheter att ta tre nya poäng hemma på Het Kasteel. Vettig spiketta runt 50%. 


SPIKEN

Sassuolo (match 4)

Sassuolo har inte fått någon vidare utdelning i de tre första omgångarna. Den snöpliga förlusten mot Roma senast kan dock fungera som tändvätska för Djuricic, Berardi och company. Ett skadeskjutet Torino ska inte räcka till i Emilia-Romagna. Spiketta!

SKRÄLLEN

Greuther Fürth (match 3)

Branimir Hrgota och hans Greuther Fürth är alltjämt jumbo i Bundesliga, men ett Hertha som stått för en nästan lika usel säsongsinledning som gästerna, och dessutom saknar flera viktiga spelare, går långt ifrån säkra i Berlin.

FAVORIT I FARA

Strasbourg (match 5) 

Strasbourg möter Metz i ett slag om nordöstra Frankrike. De sistnämnda stod för en stark säsong i fjol, men har inlett hösten uselt. De vinröda gästerna besitter dock kvalitet för att kunna lägga ett svajigt ”Racing” på rygg. X2 räknas in tidigt till fint spelvärde.

ANNONS:
Expertens systemförslag: