Spelvärdet? Det hittar vi i Brasilien

Palmeiras får inte fira i kväll, tror Dybban.
Foto: NAYRA HALM VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/FOTOARENA WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Den brasilianska ligan erbjuder supervärde när ett utcheckat Palmeiras streckas alldeles för högt borta mot högmotiverade Atlético PR. 

Hemmalaget är dagens bästa spik. 

I övrigt är det andraligorna i Frankrike och Spanien som står för de bästa skrälldragen på ett Topptips med potential.  

Finrummen Premier League, La Liga och Serie A inleder måndagens Topptips. Men de bästa dragen hittas i två av Europas andraligor och i brasilianska Série A. 

Viktigt att notera att match 4 från portugisiska Primeira Liga är inställd på grund av corona och kommer att lottas. Belenenses kunde bara ställa upp med nio man senast mot Benfica, en match som avbröts vid 0-7. Nu har de fortsatt stora delar av truppen i karantän. Lotten fördelas 6-5-5 vilket innebär en procentfördelning på 37,5 - 31,25 - 31,25. Blir det stort värde någonstans är det bara att chansa, men det har jag svårt att tro. Jag helgarderar i ett tidigt skede. 

■ ■ 

Här är mina tidiga tankar i de matcher som faktiskt spelas:

Match 5. Leganés åkte ur La Liga i fjol och fick en rätt jobbig inledning på sin omstart i andraligan. Ett tränarbyte har dock fått fart på laget igen. Tunisiern Mehdi Naftis är fortsatt obesegrad. Under de fem matcher han stått vid rodret har Leganés plockat elva poäng med 9-2 i målskillnad. 4-1 hemma mot Las Palmas imponerade senast och innan dess 2-0 borta mot svårslagna Zaragoza. Truppen är alldeles för bra för att ligga på den undre halvan och jag räknar med att klättringen bara har börjat. 

Girona är ett stabilt Segundalag där skyttekung Stuani varit en frontfigur i många säsonger. Här är dock två givna pjäser avstängda i backen Juncà och mittfältaren Kébé. Ändå blir värdarna övervärderade av tipparna som kritar upp ettan en bra bit över de 45% som vore rimligt. Den spelvärda skrälltvåan till 22% är första tecken att plita ned i den här matchen, men X2 är en sund väg att gå. Den överstreckade favoriten chansas bort helt. 

Match 6. Kupongens stora skräll hittas i den franska andraligan. Där toppas tabellen av Ola Toivonens gamla Toulouse. Walesaren Rhys Healey visar ruskig form och stod för en av karriärens mest minnesvärda insatser senast mot Sochaux när han pangade in lagets alla fyra mål i 4-1-vinsten. Healey, med ett förflutet i lag som Cardiff och MK Dons, har tagit en udda väg i karriären men är en av ligans vassaste strikers. Topplaceringen till trots så har det blivit tightare i toppen. Toulouse har nämligen bara vunnit två av sina sex senaste matcher där de framför allt haft svårt att avgöra på bortaplan med tre raka kryss. 

Niort är ett stabilt mittenlag som inte är någon promenad i parken att möta hemma på Stade Rene Gaillard. I fjol vann de detta möte med 1-0 och har spetskompetens i spelare som Boutobba och Mendes, landslagsman för Guinea-Bissau. Det är lite som med The Championship, när favoriterna blir högt streckade på bortaplan så gäller det att dra öronen åt sig. Under 10% på ettan är för lockande för att inte ta med. Jag helgarderar. 

Match 7. Motivationsdrag kan ofta vara lite luriga. Som gammal fotbollsspelare vet jag att det inte är så enkelt som att ha mest att spela för. Jag ska erkänna att jag gjort mina absolut sämsta insatser när det gällt som mest. Men så blev jag bara en talang som aldrig blommade ut också. I den näst sista omgången av brasilianska Série A har vi nämligen en match där det ena laget har väldigt mycket att spela för medan det andra precis slevat i sig efterrätten och är redo att runda av. Det står redan klart att Palmeiras kommer att sluta trea i ligan. Nyligen vann de också Copa Libertadores efter förlängning mot Flamengo i finalen. Nu har de fått fira och kan sammanfatta en bra säsong. På träningarna har yngre killar slussats in och kan få chansen redan i natt. 

För Atlético PR betyder den här matchen betydligt högre puls. Med bara två poäng till nedflyttning är räddning av kontraktet i fokus. Men det är dessutom bara en poäng upp till plats tolv som innebär en biljett till Copa Sudamericana, som de faktiskt vann nyligen. Att hemmalaget har allt att spela för medan gästerna inte har någon morot alls har det svenska folket än så länge inte lagt märke till. De streckas upp tvåan som favoriter när den i skrivande stund står i skyhög 5,60 i odds. Ettan lär stiga under dagen, men streckas just nu nästan 30% för lågt då den borde ligga runt 65%. Det är svårt att blunda för det spelvärdet. Spiketta! 

Spiken

Atlético PR (match 3)

Atlético PR har både kontraktet i Série och en biljett till Copa Sudamericana att spela. Gästande Palmeiras säsong är dock färdig att summeras då de är cementerad trea i tabellen. Läge för yngre förmågor att få speltid. Supervärde på ettan som spikas.  

Skrällen

Niort (match 6)

Kupongens klart lägst streckade tecken, Niort, är knappast det mest omöjliga. Toulouse har inte vunnit på tre raka bortamatcher och kan inte ta ut någon seger i förskott här heller. 

Favorit i fara

Girona (match 5) 

Leganés har äntligen hittat formen under nya tränaren Mehdi Naftis. Elva poäng på de fem senaste och en stark 4-1-seger senast mot Las Palmas. Girona har två tunga avstängningar och övervärderas. X2.