Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mina stora drag för en hög utdelning

Foto: IMAGO/GLADYS CHAI VON DER LAAGE / IMAGO/CHAI V.D. LAAGE WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Vi inleder veckan med ett mycket spelvärt Topptips. 

Svenska folket verkar varken ha koll på förutsättningarna i den sista omgången av Nations League eller de underliggande siffrorna i den spanska andraligan. 

Lag som Ungern, Rumänien och Cartagena streckas alla för lågt och är mina stora drag för hög utdelning.

Måndagen bjuder på ett Topptips av hög klass. Åtminstone om man ser till spelvärde. Det svenska folket hamnar rejält fel på flera håll i både Nations League, spanska Segunda División och argentinska Liga Profesional. När det dessutom bara finns ett enda lag som står under 2 gånger pengarna, ett överstreckat Nordmakedonien (match 5) i en avslagen tillställning mot Bulgarien, så innebär det en riktigt svår kupong att sätta. 

ANNONS: Lämna in expertens 108-raderssystem här

■ ■ ■

Här är mina tidiga tankar och drag:

Match 2. Ungern hamnade i dödens grupp med Tyskland, England och Italien i Nations League, men har maxpresterat i match efter match. I veckan blev det ytterligare en riktigt tung skalp när ungrarna vann mot Tyskland borta i Leipzig med 1-0. Efter fem omgångar toppar Marco Rossis manskap gruppen med tio poäng. Otroligt imponerande. Nu behöver den italienska förbundskaptenen ”bara” lösa en pinne hemma mot sina landsmän för att ta hem gruppsegern. Med en väldigt spännande generation spelare och stjärnan Szoboszlai i spetsen ska de vara favoriter att inte förlora på hemmaplan. Italien har nämligen långt ifrån ordinarie elva att tillgå. Mot England startade den gamle Sassuolo-duon Scamacca och Raspadori på topp. Det räckte till seger med 1-0, men matchen i sig var en besvikelse från båda lagen. Det blir inget VM för Italien och det känns som Mancini just nu lägger tid på att försöka bygga nytt. Då Italien vann hemmamatchen, och inbördes möten går före målskillnad, så har de dock fortsatt chansen att ta hem gruppen vid vinst här. Det bör innebära att Ungens kontringsstarka fotboll kommer få fina ytor när gästerna tvingas framåt. När tvåan övervärderas kraftigt är det ett givet val att chansa bort den helt. Jag väljer 1X på lite större system och på mindre, mer chansartade, är den väldigt spelvärda ettan en häftig chansspik under 20%. 

Match 4. Kupongens bästa värdespik hittas i Bukarest. Där kämpar Rumänien för att hålla sig kvar i gruppen och behöver gå för vinst. Bosnien har i sin tur redan säkrat gruppsegern. Det lär innebära en del rotation i elvan och att gamlingar som Dzeko och Pjanic inte nyttjas fullt ut. Sedan tidigare saknas redan givna pjäser som Ahmedhodzic och Krunic i ett landslag som det blåst väldigt mycket om de senaste åren. Ser man på Rumäniens underliggande siffror så har de presterat bättre än vad resultaten säger. Sanningen är att de vunnit xG i fyra av sina fem senaste matcher och var det vassare laget borta Finland förra veckan. Med all motivation på sin sida mot ett förmodat roterande och balkangäng utan någon morot så ska värdarna ha fina chanser till tre poäng. Oddsen säger att ettan sitter nästan 50% av gångerna, men det svenska folket verkar inte alls ha fattat galoppen och har i skrivande stund streckat upp Bosnien som favoriter. Helt fel så klart och här vore det ett smärre tjänstefel att inte utnyttja spelvärdet till vänster. Fram med hammaren och spika i ettan. 

Match 6. Det vankas även fint spelvärde i den spanska andraligan där det vankas tidigt toppmöte. Cartagena låg precis bakom toppen i fjol, men har under sommaren gjort ett starkt transferfönster med deras mått mätt. Intressant med blågula ögon är den före detta Kalmar-spelaren Isak Janssons inträde i klubben. Den 20-årige mittfältaren har fått en hel del speltid. Värdarna har framför allt imponerat offensivt och har högst xG i hela ligan efter sex omgångar. Här får således serieledande Alaves något att bita i. Gästerna åkte ur La Liga i fjol och har en namnkunnig trupp. Med det sagt är de alltid som vassast hemma i Baskien och har faktiskt haft en hel del flyt hittills. Sett till den underliggande statistiken har de fått med sig hela fem poäng för mycket och det är en väldigt hög siffra på så få omgångar. Få tippare har dock tillgång till den statistiken utan fastnar helt i tabellen. Det kan bli kostsamt. Tvåan övervärderas grovt medan ettan i skrivande stund streckas under 30%, trots att Cartagena är klara favoriter på oddsen. Ettan är således en ruskigt fin värdespik för den som gillar sånt. Och det gör väl alla? 

Spiken

Rumänien (match 4)

Rumänien behöver gå för tre poäng för att säkra ”kontraktet” medan Bosnien redan vunnit gruppen. All motivation finns således hos värdarna här och Bosnien lär rotera. Väldigt fint värde på ettan som är kupongens bästa spik. 

Skrällen

Ungern (match 2)

Ungern bara fortsätter att överraska. 1-0 senast borta mot Tyskland och nu räcker det med en pinne hemma mot ett reservbetonat Italien för att lösa gruppsegern. När allt spelvärde ligger på 1X är det den givna vägen att gå. 

Draget

Cartagena (match 6)

Cartagena har inlett Segundan på ett övertygande sätt och är det lag som skapat flest målchanser så här långt. Serieledande Alaves har i sin tur fått med sig mycket mer än de varit värda. Det svenska folket har inte koll på mer än tabelläget och streckar gästerna till felaktig favorit. Ettan är en fräck chansspik.  

ANNONS:
Expertens systemförslag: