Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låt hjärnan bestämma i stället för magkänslan

Foto: ADRIAN DENNIS / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

På tisdagens kupong lämnar vi magkänslorna åt sidan och jobbar spelvärde. Det säger bland annat att Atlético Madrid och Middlesbrough övervärderas av det svenska folket, medan Bayern München streckas till ett rimligt pris och kan spikas.    

• • •

ANNONS: Lämna in expertens 108-raderssystem

En viktig sak att ha med sig när det gäller spel är att det inte handlar om att spela på vilket lag man tror ska vinna, utan om vilket pris man får på vinsten. 

Dagens Topptips är ett bra exempel på hur jag kommer att gardera lag som jag tror har bra chans att vinna, just för att de streckas högre än de chanserna. 

Det är en riktigt svår tisdagskupong som tornar upp sig med få klara spikalternativ. Två luriga Champions League-matcher följs åt av sex fighter från ”omöjliga” The Championship. 

■■ Match nummer 1 är ett utmärkt exempel på klassisk poolspelsteori. Atlético Madrid har dragit nitlotten i corona-tombolan då de tvingas spela sin ”hemmamatch” på neutral plan i Bukarest, medan Chelsea i sin tur får lira returen i London. Jag är inne på att AM, trots att de kommer från två svala insatser i La Liga, kommer göra en bra match här. Något de är tvingade till för att ha en hyfsad position att lösa avancemanget på bortaplan. 

Streckningen på ettan är dock uppe och snuddar vid 50% vilket är så högt att någon spik inte kan komma på tal. Bolagen har nämligen satt ett odds runt 2,75, men ”oddset” vi får av det svenska folket är runt dubbla pengarna. Svenska folket ger usla odds med andra ord. Det kan vara bra att ha med sig i ryggsäcken: att vinna på poolspel handlar inte främst om att kunna fotboll utan att göra spelteoretiskt bäst val. 

Hur gärna jag än vill klicka i spikettan så är X2 tecken som bara måste med. Magkänslan ska sällan, eller aldrig, få bestämma över en metodisk hjärna. 


■■ Samma resonemang går att använda i match 3. Middlesbrough tar emot ett krisande Bristol City i match 3. Bristol har sex raka förluster i ligan och sparkade tränare Holden förra veckan. Nu är rutinerad Nigel Pearson aktuell för att ta över. 

Middlesbrough har även de haft en kall period efter nyår, men efter två raka segrar finns det åter kontakt med play off-platserna. Visst har Bristol City mycket att jobba på, men det är ju inte som att alla spelarna har glömt hur man spelar fotboll och blivit ett korpgäng. Det finns i grunden samma kvalitet i gruppen som när de låg på play off-platser. Framför allt är inte ojämna Boro värda att streckas över 70% mot något lag i ligan. 

Även här går jag emot känslan av att ”Boro” bara vinner och helgarderar då spelvärdet är alldeles för stort i högerspalten. 18% på krysset och 10% på tvåan är helt enkelt för lågt för att uteslutas. 


■■ Match 2. Efter fem insläppta mål och en poäng mot Bielefeld och Frankfurt verkar det svenska folket ha tappat förtroendet för de regerande CL-mästarna Bayern München. Lägg till att spelare som Gnabry, Müller och Pavard är out så finns det visst fog för oro. Jag tror dock att Bayern tar sig samman här och höjer sig ett snäpp när det vankas Champions League. Det är fortsatt en stark startelva och Lazio har en bit upp till toppklubbarna i Europa. Mycket hänger på om skyttekung Ciro Immobile har en bra dag för italienarna. 

Här vill jag dra nytta av det svenska folkets tveksamheter. När tvåan streckas till tämligen modesta 60% så tycker jag att jag får rätt pris för att spika. 


SKRÄLLEN

Birmingham (match 5)

Förutom Bristol City blir även Birmingham rejält nedtryckta i skorna av det svenska folket när serieledarna Norwich gästar. ”Brums” har dock höjt sig på slutet och trivs med att möta storlagen. 10% är alldeles för lite på ettan och jag tror på en mycket jämnare match än strecken visar. 

SPIKEN

Bayern München (match 2)

Bayern kommer med en skadefylld trupp och två tveksamma insatser i ligan. Men när det vankas CL brukar de regerande mästarna höja sig. När tvåan prisas ner av det svenska folket så nyper jag spiken. 

DRAGET

Spikkryss (match 8)

Det vankas Londonderby på Kenilworth Road mellan Luton och Millwall. Två lag som har organisation och defensiv som sina starkare grenar. Räkna med en tight och målsnål match där krysset är en häftig chansspik på en kupong med få bra spikdrag. 

ANNONS:
Expertens systemförslag: