Hemmalagen chansas bort helt och hållet

Livsviktig match för Örebro SK hemma mot Degerfors i kväll.
Foto: PAVEL KOUBEK/TT / TT NYHETSBYRÅN

Med 250 000 extra kronor i potten och en rad överstreckade favoriter är vägen krattad mot hög utdelning. 

I Värnamo och Ålborg är det läge att jobba spelvärda skrällar och den vågade chansar bort hemmalagen helt. 

Topptipsveckan inleds med sju olika ligor och 250 000 extra i potten. Kupongens utformning är som gjord för hög utdelning, utan rejäla lågoddsare, flera överstreckade favoriter och svårtippade matcher. En riktigt spelvärd kupong helt enkelt. 

Här är mina tidiga tankar: 

ANNONS: Lämna in expertens 108-raderssystem här

■■■ 

Match 4. Vi inleder med ett storderby från Turkiet och Bosporen. De regerande turkiska mästarna Besiktas har fått en tuff start på Champions League och har inte heller fått någon perfekt inledning på ligan där de hamnat en bit efter toppen. En stor anledning till det har dock varit skador på nyckelspelare. Truppläget ser nu bättre ut där lirare som Ghezzal, Teixeira, Larin och Pjanic är tillbaka i spel. Jag räknar med en uppryckning. Även med spelare borta har hemmaspelet varit starkt (4-1-0). Galatasaray har gått över förväntan i Europa League så här långt där de toppar sin grupp och ligger inför den här omgången på samma poäng som Besiktas i ligan. På bortaplan brukar ”Cimbom” dock sällan dominera och här på Vodafone Park har de haft det väldigt jobbigt de senaste åren. Ingen vinst sedan början av januari 2015 och förlust fyra år på raken. Besiktas ska vara klara favoriter i det här heta derbyt, men de senaste veckornas resultat ute i Europa ligger nog till grund för att tipparna streckar den här matchen relativt jämnt. Håller sig ettan runt 40% är det en bra värdespik. 

Det finns flera väldigt fina skrällar på kupongen. Här är två matcher från Superettan och den danska Superligaen där det svenska folket hamnat rejält fel med procenten:

Match 2. Toppen mot botten i Superettan. Inför säsongen en väldigt förvånande utveckling där fjolårets allsvenskingar Falkenberg i högsta grad riskerar att åka rakt igenom seriesystemet. Istället för att ta emot Malmö FF kan det snart vara dags att hälsa lag som Lindome och Tvååker välkomna till den relativt nybyggda hemmaarenan. Nästjumbon har dock fortfarande chansen att lösa detta. Det skiljer trots allt bara tre poäng upp till kvalplatsen. Truppen består av rikligt med allsvensk rutin och formen är också helt ok. Innan torsken mot ett lite för bra Helsingborg senast hade Falken tre raka utan förlust där topplaget Landskrona bland annat besegrats. Lånet från Djurgården, Adam Bergmark-Wiberg, har dessutom hittat rätt framåt med två mål och två assist de senaste tre matcherna. Nykomlingen Värnamo håller på att trotsa alla odds och för första gången i klubbens historia ta sig till Allsvenskan. Det är den stora snackisen i bygden och det är ingen vild chansning att spelarna börjar känna trycket. I den senaste hemmamatchen mot konstgräslaget Västerås var de bara en straffmiss av gästerna från att tappa en 3-0 ledning (3-2). Jag har svårt att köpa den grova överstreckningen på Värnamo mot ett desperat Falkenberg som åtminstone på pappret har ett lag som ska kunna hota här. I skrivande stund är ettan uppe och snurra över 70% när 55% hade varit mer logiskt. Helgarderingen är given där X2 rensar rejält. 

Match 5. Efter tolv spelade omgångar ligger Aalborg och nosar på topplaceringar i den danska ligan, resultaten har dock varit blandade på slutet med två förluster på de tre senaste. I torsken mot mediokra Aarhus senast (1-0) såg Aalborg väldigt torftiga ut framåt och fick inte iväg ett enda skott på mål. Att med den matchen i ryggen ändå bli streckade över 70% är således inte rimligt någonstans och är nästan 20% för högt. Viborg har ingen ögonbrynshöjande tabellplacering men visat sig väldigt svårslagna och nu spelat fyra raka kryss. Poängen mot Köpenhamn visar att de kan hävda sig även mot topplagen på bortaplan. När dessa lag möttes i september var det en helt jämn drabbning där Viborg faktiskt skapade mest, men Aalborg vann på målsnöret med ett sent vinstmål. Det är supervärde på att Viborg tar poängmässig revansch. X2 till runt 30% är bara att nypa alla dagar i veckan. Jag chansar bort den ointressanta favoritettan helt och jagar utdelning. 

Spiken

Besiktas (match 3)

Besiktas truppläge har förbättrats avsevärt och laget är starka på hemmaarenan. Här har Galatasaray haft det väldigt svårt de senaste åren och förlorat de fyra senaste. Ettan runt 40% är en spelvärd spik. 

Skrällen

Viborg (match 5)

Trots varierande insatser på slutet så streckas Aalborg upp som om de vore utmanare om ligatiteln. Viborg är dock långt ifrån någon slagpåse och kommer från fyra raka utan förlust, där poängen borta mot Köpenhamn var en fjäder i hatten. X2 spelas till utmärkt spelvärde. 

ANNONS:
Expertens systemförslag: