Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Finns en fräck värdespik här

Quique Sánchez Flores (höger) Getafe ser spännande ut på lappen.
Foto: DPPI/JOAQUIN CORCHERO/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK / DPPI/JOAQUIN CORCHERO/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK SHUTT

Mali ska inte ha några problem med att lägga svaga Mauretanien på rygg i de Afrikanska Mästerskapen. 

Mitt bästa drag till trevligt spelvärde hittas dock i La Liga där formstarka Getafe är en fräck värdespik. 


ANNONS: Lämna in expertens 108-raderssystem här 

La Liga står för en match på kupongen, men i övrigt är det cupspel och Afrikanska Mästerskapen som gäller på torsdagens Topptips. Ska det bli någon utdelning att tala om så vill det till att det skräller i Coppa Italia och/eller Copa del Rey där Roma och Real Madrid kliver in som stora favoriter. Då gäller det att ha råd att gardera också. Jag har plockat fram ett par spik-alternativ som löser den biten. 

 

Här är mina tidiga tankar: 

Match 4. Quique Sánchez Flores tillträdde som ny tränare för Getafe i oktober, men känner klubben väl. Det är nämligen hans tredje sejour som tränare här. Tidigare har vi sett honom i bland annat Watford. Efter en tung säsongsinledning för Getafe så har Flores verkligen fått igång det här laget. Vinsten i derbyt mot Real Madrid (1-0) nyligen var så klart en rejält fjäder i hatten, med det är långt ifrån den enda matchen som visar att laget är på rätt väg. Statistiken visar att de släpper till väldigt få chanser och är svåra att få hål på. Två insläppta på de sju senaste La Liga-matcherna är ingen tillfällighet. Hemma i Madrid ser Getafe ruggigt starka ut just nu. 4-1-0 är facit på de senaste fem där enda poängtappet kom mot Athletic Bilbao i en match där Getafe var det klart bättre laget. Truppläget ser bra ut och har nu spetsats till ytterligare med två nyförvärv från Roma i Villar och Mayora. Två spelare som kan göra mycket nytta. Granada har också fin form, men på bortaplan är det sällan de glänser. Bara en seger, mot jumbon Levante, har tagits på tio försök den här säsongen. Visst kan det bli en jämn och tight match, men med hemmafördelen i ryggen håller jag Getafe som klara favoriter. Då Granada ligger en bit ovanför i tabellen så tror jag att tipparna kommer strecka den här matchen lite jämnare än den bör. Håller sig ettan runt 45% så är det en fräck värdespik. 

Match 7. Dagens favoritspik som jag lutar mig emot hittar vi i de Afrikanska Mästerskapen. Mali har ett rätt intressant landslag med ett väldigt starkt mittfält bestående av spelare som Haidara från Leipzig och Brightons härförare Bissouma. Andra namn som känns igen är Southamptons Djenepo och Malis speciella skyttekung Koné, från Sarpsborg, som snittat över ett mål per match i landslagsdressen och stått för lagets båda baljor i det här mästerskapet. En bra trepoängare togs i premiären mot gruppfavoriten Tunisien, men trots 69% bollinnehav och överlägset skapande av chanser så blev det bara en pinne mot Gambia. Det betyder att Mali måste ta den här matchen på allvar. Vinst här säkrar gruppsegern som betyder en mer gynnsam lottning. Det måste vara målet och det finns väldigt goda chanser till att det nås. Mauretanien är nämligen inte mycket för världen. Ingen spelare i truppen spelar i någon stor liga i Europa och saknar framträdande namn. Två förluster och 0-5 i målskillnad är facit hittills. När svårighetsgraden stegrades senast mot Tunisien så stod det 0-2 redan efter nio minuter i en match (0-4) där Mauretanien inte alls räckte till. Här får den avhängda gruppjumbon väldigt svårt igen. Jag bankspikar ettan utan större svettningar. 

Förutom Mali så är Real Madrid (match 3) och ständigt opålitliga Roma (match 5) de stora favoriterna på kupongen i sina respektive cup-matcher. Båda lär streckas högt. Och med en värdespik och bankspik i bagaget tycker jag det finns utrymme att gardera båda och gå för de större pengarna. 

Real Madrid tycker jag framför allt ser högintressant ut att gardera hela vägen. Marängerna har varit Spaniens bästa lag under säsongen, men haft ett tight spelschema på slutet där de nyss var i Saudiarabien och tog hem den spanska Supercupen. Innan dess har Real faktiskt spelat ett par sämre matcher i december och början på året där noll gjorda mål mot Cadiz och Getafe visar att det inte är omöjligt att störa serieledarna. Elche har en liknande spelstil som dessa lag och har inlett året strålande med tre raka segrar där 1-0 mot Villarreal var extra meriterande. Nu är det dessutom cupspel i Copa del Rey som gäller och då lär Real rotera en del. Gästerna streckas hårt, i skrivande stund runt 75% som är 10% för högt. Ettan är en kupongrensare av rang som kan ge rejäl avkastning. Jag helgarderar och jobbar storskräll. 

Spiken

Mali (match 5)

Mauretanien är ett av de absolut sämsta lagen i de Afrikanska Mästerskapen och har efter två förluster ingen chans på avancemang från gruppen. Ett betydligt mer meriterat Mali, som dessutom behöver gå för vinst för att vinna gruppen, ska bara mala ner motståndet här. Bankspik. 

Skrällen

Elche (match 3)

Elche har inlett året imponerande och har tre raka segrar i bagaget. Trots tuffaste möjliga motstånd i Real Madrid så vill jag inte räkna ut ett undervärderat Elche i en cupmatch där Real troligtvis roterar en del. Ettan rensar bra. 

Draget

Getafe (match 4)

Getafe har gått otroligt starkt den senaste tiden och imponerar framför allt hemma i Madrid. Här har 13 poäng på de senaste fem matcherna plockats och den underliggande statistiken imponerar. Bra chans, till trevlig procent, för ännu en vinst mot bortasvaga Granada.

ANNONS:
Expertens systemförslag: