Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blues en bra spik på St. Andrew's

Foto: ANDREW BOYERS / BILDBYRÅN

Birmingham är en fin spik när Wayne Rooneys Derby gästar St. Andrew’s. Dessutom ska ett Lille på dekis kunna kräma fram en seger i Bretagne. De tydliga favoriterna finns i Brügge och Köpenhamn, jag litar inte på något av hemmalagen och garderar bägge.

• • •

ANNONS: Lämna in expertens 108-raderssystem

Som vanligt bjuder fredagarnas Topptips på spretiga bongar, i positiv bemärkelse. Utöver tre fajter ute på de brittiska öarna ska inte mindre fem olika länder besökas. Få klara oddsfavoriter och begränsat kunnande hos den breda massan när det kommer till de lägre divisionerna brukar rendera bra spelvärde, så även denna gång.

Ska utdelningen bli hög måste någon av hemmafavoriterna Club Brügge eller Bröndby tappa poäng. Helst båda två. Uppstickaren Oostende och nykomlingen Silkeborg bedömer jag som lämpliga skrällmakare. I spikväg prioriteras Birmingham först i ledet, men även Lille och Barrow är fina singelalternativ.


■■ Match 1. Derby ser ut att få harva i botten av The Championship även denna säsong. Klubben har ekonomiska problem och Wayne Rooney tvingas försöka trolla med en begränsad trupp. East Midlands-gänget har vunnit blott en av de fem inledande matcherna – en uddamålsseger mot nykomlingen Hull. Nej, det ser tufft ut för Baggarna som väntas få svårt att hänga med på St. Andrew’s denna fredag. Utan både Bielik och Kazim-Richards (skadade) i startelvan skrämmer de vitklädda föga. 

Birmingham då? Tränaren Lee Bowyer har fått namnkunnig förstärkning i form av Watford-ikonen Troy Deeney. Det måste hållas som en av säsongens bästa värvningar i The Championship. Om 33-åringen spelar redan här återstår att se. Utöver Deeney finns även skickliga spelare som Chong, Hogan och Jutkiewicz redan i den blåvita truppen. Värdarnas resultat har varit blandade så här långt, men i 5–0-segern mot Luton visade Blånäsorna att de håller hög kvalité när de vaknar på rätt sida. Vill det sig väl kan Bowyers gäng mycket väl vara med och slåss om en play off-plats till våren, framför allt då tränaren implementerat en stark grundtrygghet och bra defensiv. 

Ettan plockas i skrivande stund kring 50% och jag är inte sen att hämta spikklubban!


■■ Match 2. Lille lade Goliat på rygg i fjol när de snuvade ett stjärnspäckat PSG på Ligue 1-titeln. Frågan är om det inte firades lite för länge i Hauts-de-France efter triumfen då olympierna inte imponerat i säsongsinledningen. 0–4 mot Nice och 3–3 mot Metz är knappast värdigt de franska mästarna. Nu har defensiven tightats till och backlinjen med Fonte/Botman som mittlås har ”bara” två insläppta mål på lika många matcher. En klar förbättring från tidigare. Som lag betraktat är gästerna minst ett snäpp vassare än Lorient, något även oddsen påvisar. 

De orangeklädda värdarna slog Monaco i säsongsinledningen, men det är också Bretagne-klubbens enda seger så här långt. Defensiven har inte hållit måttet på slutet med fem insläppta på de två senaste. Mot spetskillar som Yilmaz, Xeka och David kommer det straffa sig. Lille kammade hem ligan av en anledning förra säsongen och när spelet nu börjat klaffa igen är Jocelyn Gourvennecs mannar svårstoppade. 

I tron om att match 2 garderas flitigt bland tipparna kan tvåan visa sig bli en vägvinnande spik till just nu helt okej procent runt 45.


■■ Match 4. Från ett mästarlag till ett annat. Bröndby lyckades klämma sig före både Midtjylland och FC Köpenhamn i fjol när titeln i Superligaen bärgades. Sedan dess har dock flera tongivande spelare lämnat klubben. Mattias Jonssons och Johan Elmanders gamla gäng har inte visat på några mästartakter denna säsong. Sju omgångar in i ligaspelet står ”Drängarna” på lika många poäng. Knappast i nivå med vad värdarna hade tänkt sig. Lägg även till att Niels Fredriksens mannar blev utspelade av Red Bull Salzburg när Champions League-drömmen släcktes. 

Nykomlingen Silkeborg har gjort det suveränt sedan de tog klivet upp i det danska finrummet. Faktum är att Nicklas Helenius och company huserar två placeringar ovanför Bröndby i tabellen. Gästerna från Jylland, som bevisligen älskar att slå ur underläge, kommer stärkta av en prestigeseger mot topplaget Randers och har nu allt att vinna på Bröndby Stadion. 

Släpper SIF ned axlarna och inte visar de regerande mästarna någon överdriven respekt kan de mycket väl bärga tre poäng i Köpenhamn. Till 13% räknas tvåan in tidig som en vettig kupongrensare!


SPIKEN

Birmingham (match 1)

Det ser allt annat än ljust ut för Derby som ser ut att få klara sig utan både Kazim-Richards och Bielik ett tag till. Birmingham-coachen Lee Bowyer har gjort ett mycket bra jobb med sin trupp som nu förstärks av Troy Deeney. Fin spiketta.

SKRÄLLEN

Silkeborg (match 4)

Det är inga mästartakter som Bröndby visat upp i de sju första omgångarna av Superligaen. Köpenhamn-klubben, som vann ligan i fjol, huserar just nu på den undre halvan av tabellen. Ovanför finns nykomlingen Silkeborg som har kapacitet att skrälla i huvudstaden. Helgardera.

FAVORIT I FARA 

Club Brügge (match 3)

Club Brügge blev rejält tilltufsade när de åkte på en 1–6-smäll mot Gent innan landslagsuppehållet. Frågan är om Lang och company lyckats skaka av sig nederlaget? Oostende ser spännande ut och har bland annat besegrat just Gent denna säsong. Det luktar skräll!

ANNONS:
Expertens systemförslag: