Chris Moneymaker. Foto: Eric Jamison
Chris Moneymaker. Foto: Eric Jamison

"Sverige var nästan ledande i världen"

Publicerad

Pokerboomen slog till i världen - och i Sverige - när revisorn Chris Moneymaker spelade sin första liveturnering någonsin i Las Vegas 2003.

Han vann hela tävlingen och skrev historia.

Enligt Rikard Åberg, chefredaktör för Poker magazine, blev det startskottet för svenskarnas pokerintresse - inte minst på nätet.

- Vi var nästan ledande i världen per capita. Vi har bra nätuppkoppling, långa vintrar som gör att vi tycker om att sitta inne och vi är helt enkelt många smarta människor i Sverige med möjlighet att lägga pengar på något så trivialt som poker, säger Rikard Åberg.

Teknik har gjort det svårare

I dag är det enorma intresset som fanns för bland annat tv-sända pokertävlingar något svalare.

- Det är nog lika många som spelar i dag men det är inte lika uppmärksammat. Det är inte lika mycket snack om det i media som det var tidigare.

Dessutom har teknik, som gör det möjligt att ta reda på vad andra spelare har för taktik, gjort det mycket svårare att vinna.

- Förr var det fler som gick in och inte hade en aning. I dag är det många som går in och har facit vilket gör att det har mattats av lite grann, säger Åberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag