Svenske Martin vann poker-VM i Las Vegas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Steve Marcus

Sverige har fått sin första världsmästare i poker.
Tidigt i morse besegrade Martin Jacobson, 27, norrmannen Felix Stephensen, 24, i kampen om världsmästararmbandet.

För segern får Jacobsson 10 miljoner dollar – drygt 74 miljoner kronor.

– Jag är nog chockad, för jag känner ingenting just nu, säger Jacobson till ESPN.

07.10 i morse, svensk tid, fick Sverige sin första världsmästare någonsin i poker.

I den avgörande handen plockade stockholmaren Martin Jacobson upp ett par i tior på handen samtidigt som norske Felix Stephensen skickade in markerna med sin ess-nio i hjärter.

Jacobson synade och när en tia landade på floppen var det mer eller mindre klart. Kungen på nästa gata avgjorde det definitivt och i samma stund kastade sig Jacobsons familj och vänner över honom för att fira segern.

– Den här segern betyder så oerhört mycket för mig. Jag har lagt ner så många år på pokern och det känns som att alla gånger jag varit nära att vinna något stort har lett fram till det här tillfället, säger Jacobson i en kort intervju med ESPN:s pokerreporter Kara Scott.

"Jag är nog chockad"

Direkt efter segern såg hans vänner ut att vara snäppet lyckligare – trots att det var Jacobson som hade tagit hem världsmästartiteln.

– De är nog gladare än mig. Jag är nog chockad, för jag känner ingenting just nu.

Efter segern passade Jacobson på att hylla sin vänner, som firade segern mer än världsmästaren själv.

– Jag hade tur som hade så många talangfulla vänner. Alla har backat upp mig och hjälpt till med förberedelserna inför det här. De vet vad det betyder för mig, säger Jacobson till pokernews.com.

Svensken har flugit in sina vänner, som ocskå fungerar som rådgivare under tävlingarna, till Las Vegas för att ge honom råd från första raden. Jacobsons familj fick sätta sig betydligt högre upp på läktaren.

– Jag bestämde mig tidigt för att se det proffessionellt och inte ha familjen på första raden, de satt längre bak. Jag har haft mina go-to-guys och snackat strategi med, säger han.

Hyllas av profilerna

Både under själva finalbordet och efter att det var avgjort så var det många pokerprofiler som hyllade Jacobsons spel.

– Martin Jacobsons insats kommer att gå till historien som en av de bästa finalbordsprestationerna någonsin. Han har varit grym, skriver Mike Matusow på Twitter och han får medhåll av ESPN:s expertkommentator Antonio Esfandiari.

– Det bär emot att hålla med Matusow, men Jacobson har faktiskt spelat alla händer korrekt, nästan inga misstag överhuvudtaget. Det här är den bästa insats jag har sett på finalbordet i main event.

Även Phil Hellmuth hyllade svensken i ESPN:s sändning när tre spelare återstod:

– Jag gillar det jag ser av Jacobson, och då tänker jag inte enbart på det jag sett av honom på finalbordet i dag, han är en fantastisk spelare, jag tror att han vinner det här.