Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tjeckien är understreckat – given skrällgardering

Foto: PAUL ELLIS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nederländerna ska för första gången testas ordentligt i EM. På neutral plan mot ett svårspelat Tjeckien blir de rejält övervärderade av det svenska folket i åttondelsfinalen. Då måste skrällgarderingarna fram. Förutom klara bankspikar i Norra Ettan så gillar jag i övrigt både Perus och Spaniens chanser till vettiga streck.  

• • •

ANNONS: Välj din favorit bland experternas andelsspel 

ANNONS: Lämna in expertens 96-raderssystem 

• • •

Det är en minst sagt spretig Stryktipskupong vi har att kriga med den här helgen. Fyra åttondelsfinaler i EM får sällskap av svensk Division 1, norska Eliteserien och Copa América. För att vi ska få fira midsommar i lugn och ro så har Svenska Spel dessutom valt att lägga spelstopp på söndag och kupongen spelas över två dagar. 

Det finns ett par stora favoriter i den Norra Ettan som tyvärr bara känns klara för mig. Topplagen Brommapojkarna och Sandviken möter helt enkelt för klent motstånd. Jag spikar båda två och letar skrällar på annat håll. 


Här har ni två matcher som jag hoppas kan ligga till grund för högre utdelning: 

■■ Match 2. Nederländerna har imponerat i gruppspelet. Dumfries har varit outtröttlig på kanten, Wijnaldum ser ut som en av världens bästa mittfältare och Depay kan inte sluta producera poäng. Men har de orange verkligen fått någon värdig värdemätare än? Jag tycker faktiskt inte det. Nordmakedonien, Österrike och Ukraina i alla ära, det gick inte att få en lättare grupplottning. Dessutom har Nederländerna fått spela alla sina matcher hemma i Amsterdam. Nu är det slut på den stora fördelen. Här väntar den ungerska nationalarenan Ferenc Puskas i Budapest. Och det svåraste motstånd hittills i Tjeckien. Tjeckerna har visat att de är tunga att möta. De vann mot Skottland med 2-0, var minst lika bra som Kroatien (1-1) och stod upp bra, trots att de såg att gå på halvfart sista 20 minuterna mot England (0-1). Halvfarten berodde säkerligen på att de var nöjda med att komma tvåa i gruppen och lottas mot Nederländerna. De vet att de har chans att störa här. Tjeckien är ett stabilt och sammansvetsat lag som dessutom kan stoltsera med vassa toppspelare i skyttekung schick och West Hams succéspelare Soucek. Mot ett Nederländerna som fortsatt har en del att bevisa och stundtals sett svajiga ut i defensiven så finns det klara skrällchanser. 

När ettan då ser ut att streckas kring 65-70%, vilket är en rätt grov överstreckning så känns det helt gjutet att helgardera eller till och med chansa bort favoriten och jobba X2. 


■■ Match 9. Vidare till Copa América där den stora favoriten Brasilien kliver ut till sin fjärde gruppspelsmatchen. De tre första har vunnits så värdnationen är redan klara gruppsegrare. Det gör att det skulle förvåna om inte förbundskapten Tite luftar bänken och låter ett par storstjärnor vila. Nu är det ju inte kattskit som kastas in från bänken heller, men det kommer med största sannolikhet att påverka spelet till det sämre. Det är en väldigt fin vinstrad Brasilien jobbat upp, men mot Colombia senast var brassarna verkligen illa ute. Med underläge i paus kom en omdiskuterad kvittering av Firmino först i den 78:e minuten och det krävdes sedan tio övertidsminuter innan Real Madrids Casemiro kunde avgöra på assist av Neymar. Ecuador har bara två poäng på tre matcher men har spelmässigt sett bra ut. I 2-2-matchen mot Venezuela skapade de exempelvis chanser för att vinna komfortabelt och var nog värda mer även mot Peru (2-2) där offensiven återigen såg spännande ut. Den skrala tabellplacering gör att Ecuador måste sälja sig dyrt här och det tror jag de gör. 

Då jag spikar andra stora favoriter på kupongen så är det läge att chansa med alla tecken här och hoppas på en storskräll. Tvåan är en kupongrensare av rang! 


Övriga spikar som inte streckas över 70% då? Jodå, det finns några godbitar enligt mitt tycke. 

■■ Match 10. Peru är ett landslag som inte ska underskattas. Det visade Ricardo ”El Tigre” Garecas grabbar inte minst mot Colombia som besegrades med 2-1. Moral visades dessutom mot Ecuador senast då underläge 0-2 hämtades in till en pinne i den andra halvleken. Lapadula, med två fina säsonger bakom sig i Serie A, stod för både assist och mål då. I övrigt sticker Celta Vigos mittfältare Tapia ut och den gamle Malmö FF-liraren Yotun. Venezuela är ett av de sämsta lagen i den här turneringen. Framförallt offensiven är förskräcklig vilket inte minst kan ses på den underliggande statistiken. Totalt sett har de skapat chanser för att göra 1,3 mål på de tre inledande matcherna. Hur de fick in två bollar mot Ecuador är fortsatt höjt i dunkel. Det hjälpte inte till att Venezuela drabbades hårt av covid inför detta mästerskap där en rad nyckelspelare insjuknade. Bland andra rutinerade Roberto Rosales samt Atalanta United-stjärnan Josef Martínez. Här är det klar skillnad mellan lagen och Peru går vid vinst upp på en meriterande andraplats i gruppen. 

I skrivande stund streckas den här matchen upp rätt jämnt där tvåan på Peru fås till under 40%. Kan den stanna under 45% så väljer jag sida och spikar. 


■■ Match 12. Många klagade på det målsumpande Spanien de två första omgångarna. Sanningen att säga så var insatserna bra och de skapade faktiskt flest målchanser av samtliga lag i EM. Sådant brukar betala sig i längden. Trots en sumpad straff av Morata, Spaniens femte raka missade straff, så öppnades sedan ketchupflaskan i måstematchen mot Slovakien. 5-0 slutade segersiffrorna. Det ger så klart råg i rygg till detta Spanien som fortfarande måste ses som en spännande outsider i mästerskapet. Kroatien var numret starkare än Kroatien i den avgörande gruppspelsmatchen, där Modric visade klass med en läcker utsida bland annat. Totalt sett så finns det dock en hel del frågetecken kring VM-tvåan som innan dess inte riktigt kommit upp i nivå och sett både griniga och mätta ut. Jag tror det här blir en övermäktig uppgift för de bollskickliga kroaterna på Parken i Köpenhamn. För finns det något lag som är deras övermän när det gäller att trilla boll så är det Spanien. När det svenska folket fortfarande inte verkar lita fullt ut på Spanien och streckar tvåan sparsamt, så betyder det i skrivande stund spelvärde.

50% är alldeles för lågt och bör ligga en bit över 60%. Bra spik således! 

• • •

ANNONS: Lämna in expertens 432-raderssystem 

• • •

SKRÄLLEN

Tjeckien (match 2)

Nederländerna har gjort ett bra gruppspel, men har ännu inte blivit testade på allvar i en lätt grupp. Här får de inte heller fördel av hemmaplan. Tjeckien har stått för flera fina insatser och kan bli en överraskande jobbig upplevelse för de orange. 


SPIKEN

Brommapojkarna (match 3)

Brommapojkarna har varit överlägsna i den Norra Ettan och stormar mot Superettan. Här möter de tacksamt motstånd i formsvaga Assyriska, som tappade 2-0 till förlust med en man mer på planen mot Piteå senast. Här råder klasskillnad. Tvåan är en bankspik. 


DRAGET

Peru (match 10) 

Venezuela har inte alls imponerat i Copa América där den underliggande statistiken för offensiven är hemsk. Peru är minst en klass bättre och går för andraplatsen i gruppen. Till trevlig procent är tvåan ett bra spikdrag. 

ANNONS:
Expertens systemförslag: