Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stryktipset: Dybbans guide till omgången 26 mars

Foto: LAURENCE GRIFFITHS / BILDBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Med bankspikar som Tyskland och Spanien på kupongen gäller det att våga chansa bort andra favoriter för att inte betala för rader som knappt ger pengarna tillbaka. Ett ej ordinarie England övervärderas mot ett kompetent Schweiz som visat att de kan stå upp mot de stora nationerna. Jag gillar tanken på att plocka bort England helt.

• • •

ANNONS: Lämna in expertens 64-raderssystem

Det spritter inte direkt till i kroppen av lördagens Stryktipskupong. Sex träningslandskamper, där flera förbundskaptener testar nytt, samt League One och League Two står för underhållningen. 

Tyvärr kliver dessutom två gigantiska favoriter (Tyskland och Spanien) ut på hemmaplan, vilket gör chanserna till stora pengar mindre. Jag ser den här lördagen som ett bra läge att köra mindre system på skoj där det inte är läge att ha för stora förväntningar. 

Här är mina tidiga tankar och drag: 


■■ Match 2. Danmark charmade hela Europa med sitt frejdiga spel under EM där de tog sig till semifinal. De imponerade även stort i VM-kvalet och har något häftigt på gång även inför mästerskapet i Qatar. Till den här träningsmatchen i Amsterdam tror jag dock att det svenska folket tar tidigare prestationer i för stor beaktning. Danmark saknar nämligen mängder av spelare till den här samlingen, hela 14 av de spelare som fanns med i den förra samlingen har tvingats lämna återbud av olika anledningar. Framför allt saknas så klart navet i backlinjen, lagkapten Kjaer, vilket innebär att Vestergaard som sitter i frysboxen i Leicester troligtvis startar. Men även framträdande spelare som Wass och Damsgaard är out vilket försvagar mittfältet. Christian Eriksen är visserligen med i truppen igen, men han lär inte starta, däremot kanske få ett bejublat inhopp framför sin gamla hemmapublik då han är väldigt uppskattad av Ajax-fansen. 

Nederländerna kommer med en mer ordinarie trupp. Och den är vass. Van Dijk och de Ligt i mittlåset och formstarka Barcaspelarna de Jong och Depay, bland annat. Här finns det klass i alla lagdelar och mycket att välja på. På hemmaplan mot ett inte ordinarie Danmark ska det vara klar fördel ”Oranje” som kan spela ut utan press. 

Då tipparna tenderar att gardera upp här så streckas ettan klart rimligt runt 50%. Det gör den till en klart vettig spik. 


■■ Match 6. Tyskland och Spanien är som sagt gigantiska oddsfavoriter. Den största bankspiken av dem är ändå Tyskland som har steppat upp under Hansi Flick. I VM-kvalet togs full pott över sju matcher. Bredd finns så det räcker och blir över och här lär Flick lufta truppen. Det spelar ingen större roll då det är klass rakt över. 

Israel har större problem inför den här samlingen då den formstarka skyttekungen Eran Zahavi, som gjort mål i sex raka matcher i PSV, är skadad. Även Valladolids striker Shon Weissman har fått lämna återbud och viktige kaptenen Bibras Natkho är ett frågetecken. Israel har inte kvalificerat sig för ett mästerskap sedan 70-talet och med några av sina bästa spelare borta bör det här så klart bli kattens lek med råttan. Tyskland är bättre på alla positioner och har dessutom hemmaplan. 

Ettan streckas högt, men det kan inte hjälpas. Enkel och given spik. 


■■ Match 1. Med stora favoriter som bankspikas bör man plocka bort ett par andra favoriter helt för att inte betala för rader som bara ger ”pengarna tillbaka” för 13. England ser ut att överstreckas rätt rejält och får avslag från mig. Defensivt saknar Southgate tunga pjäser som Trippier, Chilwell, Alexander-Arnold och Walker vilket gör att han fått kalla in en del debutanter för att fylla hålen. England brukar rotera friskt i sina träningslandskamper vilket inte banar väg för det bästa spelet. 

Här väntar dessutom kvalificerat motstånd i Schweiz. De rödvita är, som England, VM-klart. Dessa efter att överraskande ha vunnit sin kvalgrupp för Italien. Det centrala mittfältet är väldigt starkt med Xhaka, som alltid höjer sig ett snäpp i landslagsdressen, ihop med Atalantas Remo Freuler. Defensiven är solid och framåt finns det flera vassa alternativ att tillgå i bland annat Embolo och Salzburgs stortalang Okafor. Schweiz visade inte bara i VM-kvalet mot Italien, utan även i EM där de slog ut Frankrike i åttondelen och tog kvarten mot Spanien till straffar att de kan hota alla nationer i enskilda matcher. Mot ett ej ordinarie och roterande England kan de absolut göra det igen. 

Favoritettan, som streckas över 65%, är ett tecken jag chansar bort helt. X2 är spelvärt drag. 


■■ Match 4. Belgien är så klart klasser bättre än Irland, men till den här samlingen har förbundskapten Martinez plockat ut en b-betonad trupp. Ingen spelare har över 50 landskamper i ryggsäcken när tidigare centralfigurer som Vertonghen, Meunier, Witsel, De Bruyne, Lukaku, Mertens eller Eden Hazard. Den mest meriterade i truppen är i stället Leicesters Tielemans. En vass spelare, men inte världsklass. Det gör så klart att prestationen i den här träningsmatchen kommer att påverkas när det väntas en fysisk och tuff match i Dublin. 

Irland har inget extra att visa upp på papperet, men har höjt sig det senaste året och är ett organiserat och svårslaget lag. Bara en torsk på de tio senaste matcherna nu, 0–0 hemma mot Portugal i VM-kvalet bland annat, och den förlusten kom borta mot Portugal där Irland ledde med 1–0 fram till den 89:e minuten (!). Nej, Irland är inte ett landslag man bara skakar av med en b-uppställning på bortaplan. 

Jag tror procenten på Belgien kommer att stiga ordentligt innan spelstopp. Då vill jag ha med alla tecken och jobba skrällettan. 

• • •

ANNONS: Lämna in expertens 288-raderssystem

• • •

SKRÄLLEN

Irland (match 4)

Irland var svårslagna i VM-kvalet där de bland annat stod för två bra prestationer mot Portugal. Ska inte räknas bort mot ett b-betonat Belgien som lämnat flera av de stora namnen utanför denna landslagssamling. 

SPIKEN

Tyskland (match 6)

Tyskland ska i vanliga fall köra över Israel på hemmaplan. När gästerna dessutom saknar några av sina bästa spelare, som skyttekung Zahavi, så ska klasskillnaden vara monumental. Bankspik. 

FAVORIT I FARA

England (match 1)

England har tagit ut ett gäng debutanter till den här samlingen och förväntas rotera rejält. Ändå överskattas de rejält av det svenska folket mot ett kvalificerat motstånd. Schweiz visade i både EM och VM-kvalet att de kan stå upp mot de bästa nationerna. 

ANNONS:
Expertens systemförslag: