Spelvärdet ligger helt klart på en rysk skräll

Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Stryktipset har 7 miljoner i jackpot och blandar högt och lågt, Fotbolls-EM med svensk Division 1. Jag hittar flera fina drag i Ettan där Umeå är en spelvärd spik och Vänersborg ska ha betydligt bättre chanser än strecken säger. I skrällväg hoppas jag att Ryssland gör en stark insats hemma i Sankt Petersburg mot ett övervärderat Belgien. 

• • •

ANNONS: Välj din favorit bland experternas andelsspel 

ANNONS: Lämna in expertens 96-raderssystem  

• • •

Då Europatipset (EM-tipset) koncentrerar sig helhjärtat på EM så blandar lördagens Stryktips upp det hela. Fem matcher från mästerskapet tar plats på kupongen och fylls upp med åtta fighter från svenska Division 1. Underhållningsmässigt kanske det inte är det roligaste, men glöm det nu. Spelvärdet på Division 1 har varit fantastiskt bra de senaste veckorna och kan betyda guld även denna helg. 

De sena oddsförändringarna i den svenska tredjedivisionen har varit till stor hjälp bjudit på en hel del sena drag. Så tänk på att ha is i magen och lämna in så nära spelstopp (15.59) som möjligt. På så sätt kan ni ta del av så mycket information som möjligt. Och information är makt när det kommer till Stryktipset! 

7 miljoner i jackpot höjer pulsen ytterligare. Då många ser ut att singla de stora favoriterna i EM så går jag en annan väg. Division 1 erbjuder flera fina spikalternativ.  


Här är mina tidiga drag:  

■■ Match 6. Umeå FC åkte ur Superettan i fjol, men har verkligen visat att de vill tillbaka. Formen är på topp med fyra raka segrar där bland annat serietvåan Sandviken besegrats med rättvisa 3-1, Sandvikens enda förlust för säsongen. Där visade Umeå upp moral trots ett tidigt baklängesmål. Men en riktigt solid defensiv och kvalitet på topp löste biffen. 22-årige Victor Kamf, som gjorde 14 mål för bottenlaget Team Thorengruppen (nu Division 2) i Ettan Norra i fjol, har fortsatt imponera. Ihop med Alexis Bbakka, en van målskytt på den här nivån, bildar han en riktigt intressant offensiv. Här tror jag att konstgräslaget Umeå FC kommer trivas utmärkt på Örebro Syrianskas nya plastmatta på Mellringe IP. Värdarna tog visserligen tre poäng senast mot jumbon, Hammarby TFF. Men det satt verkligen hårt inne och var inte heller särskilt imponerande. Hammarby TFF började nämligen matchen klart bäst och tog rättvist ledningen med 1-0 och var nära mer. Rutinerade Niklas Thor drog dock på sig rött kort och straff efter en halvtimme, vilket ändrade förutsättningarna. Ändå lyckades Örebro Syrianska inte avgöra förrän i matchens sista spark i den 95:e minuten. 

Jag håller de gästande norrlänningarna som klart bättre här och håller sig tvåan under 50% (i skrivande stund 40%) är det en väldigt bra spik. 


■■ Match 8. När många väljer rejält överstreckade EM-favoriter som Danmark till sin bank-spik vänder jag istället blickar mot Ettan Södra. Oskarshamn har varit helt omutliga hemma på den småländska östkusten där de tagit fem raka segrar och gjort hela 19 mål framåt. Senast var det Skövde som fick åka hem med svansen mellan benen efter 0-5 i baken. Då var det spel mot ett mål. Offensiven med Masangane, Zekovic och Jägerbrink är det inte många som kan matcha på den här nivån och i Edvin Crona, som spelade 24 matcher (2 mål) i Allsvenskan med Kalmar i fjol, finns det rejält med sparkapital. Lund har gjort en helt ok säsongsinledning, men 12 av 13 poäng har tagits på hemmaplan. Skåningarna bör inte ha några större förhoppningar om att slåss i toppen utan är i grunden rätt nöjda med att ligga på en trygg mittenplacering och undvika bottenstriden. 

Just nu finns ettan till 72% och det är en fullt rimlig streckning. Det blir min ” trygga” spik på kupongen. 


■■ Match 10. Vänersborg har har haft en hel del stolpe ut under inledningen av säsongen. Som vi sa i Stryktipspodden har de varit Ettan Södras svar på Premier Leagues Brighton. De har spelat bra utan att få utdelning. Därför var det så klart riktigt skönt att återigen ta en trepoängare senast mot gästande Lindome (2-1). Ett resultat som var helt rättvist. En stabil backlinje och en vass Engjell Ramadani, som stod för båda målen, var nyckeln. Ramadani har nu gjort sex mål på tio matcher. Nyligen har även rutinerade Albinot Rexhepi värvats hem. Anfallaren som stod för 20 mål i Vänersborg 2018 och vann den interna skytteligan (13 mål) för topplaget Trollhättan, i Ettan Södra i fjol, fick göra sina första minuter. I form blir Rexhepi en given förstärkning för Vänersborg. Nykomlingskollegan har Åtvidaberg har tagit steg framåt efter en stapplig inledning, men är på inget sätt någon omöjlig uppgift. Åtvid har ändå bara mäktat med två segrar på tio matcher och kommer senast från 2-2 mot usla jumbon Linköping City. Favoritettan till 53% chansar jag således bort helt. Det här känns snarare som ett bra läge för en ren chansspik på Vänersborg. 

20% på tvåan i vad som borde vara en helt öppen match är taget! 


■■ Match 2. Ett lag som inte har imponerat i träningsmatcherna inför EM är den rankade världsettan Belgien. Hemma mot Grekland såg belgarna till och med tröga och idéfattiga ut. Självklart är det ett stort avbräck att mittfältsmotorn och dirigenten Kevin De Bruyne inte kan spela i den här premiären efter sin näsbränna i Champions League-finalen. Där tappar Belgien en dimension i spelet. I EM-kvalet vann Belgien båda matcherna mot Ryssland, men det är andra förutsättningar nu. På kupongen står Lukaku och company som hemmalag, men i verkligheten är det helt tvärtom då den här matchen spelas i Sankt Petersburg. Ryssarna visade inte minst i VM 2018 vad de är kapabla till på hemmagräs. Med spelare som Golovin, Dzyuba och Zhirkov finns det kvalité som inte går att räkna bort. Belgien blir väldigt överstreckat på EM-tipset och de ser ut att bli det även på Stryktipset. Just nu står ettan i 64%, men det lär öka ytterligare innan spelstoppet på lördag. 

Spelvärde åt höger alltså vilket gör att X2 bara måste prioriteras. Den vågade chansar bort Belgien helt. 

• • •

ANNONS: Lämna in expertens 432-raderssystem 

• • •

SKRÄLLEN

Ryssland (match 2)

Ett Belgien som inte imponerat på slutet och har sin bästa spelare Kevin De Bruyne skadad överskattas i en tuff bortamatch i Sankt Petersburg. Ryssland kan absolut stå upp här. Till för låg procent måste skrälltvåan med. 


SPIKEN

Oskarshamn (match 8)

Oskarshamn har kört över allt motstånd hemma på östkusten. Fem raka segrar och en frejdig offensiv med 19 gjorda mål är facit. Bortasvaga Lund kommer få en svettig eftermiddag. Trygg spiketta. 


DRAGET

Vänersborg (match 10) 

Vänersborg har varit bättre än resultaten. Sett till statistiken så har de haft en hel del otur. Visade klass i vinsten mot Lindome senast. I en på förhand öppen tillställning mot nykomlingskollegan Åtvidaberg är tvåan en fräck chansspik till låga 20%. 

ANNONS:
Expertens systemförslag: