Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sorry Sverige, Spanien är den spelvärda spiken

Foto: MARCELO DEL POZO / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Det kryllar av stora favoriter på lördagens Stryktips. Ett par av dem är bara för överlägsna för att kasta garderingar efter. Norge gör exempelvis inga misstag hemma mot Lettland. Den spanska andraligan gästar och det är tur för där hoppas jag på flera skrällar. Inte minst Fuenlabrada som gästar ett åderlåtet Valladolid. 

• • •

ANNONS: Välj din favorit bland experternas andelsspel

ANNONS: Lämna in expertens 96-raderssystem  

• • •

Återigen är det en favoritbetonad landslagskupong som gäller. Veckans Europatips visade ju ändå att det går att fälla lågprocentare i de här kvalen. Tyvärr var det Sverige som fälldes, men även Portugal gjorde en sval insats borta mot Irland. 

Mindre system är helt klart att rekommendera denna lördag då jag inte finner värde i att kasta bra pengar efter dåliga. Det finns helt enkelt för många bra spikar som troligtvis bara vinner. Intressant att den spanska andradivisionen får gästa med fyra matcher, det krånglar i alla fall till det lite grann då Segundan alltid erbjuder tighta och jämna matcher. Bra läge att jobba skrällar där. 

Även svenska Ettan Norra kliver in med en drabbning. Där saknar ett formlöst Sandviken, som bara vunnit en av sina sex senaste matcher, sin stora skyttekung Naeem Mohammed (17 mål) som är avstängd. Karlstad är i sin tur ligans formstarkaste lag och har fortsatt chans att komma ikapp Dalkurd på kvalplatsen. Jag är tveksam till hemmafavoriten och börjar strecka från höger i match 4 till trevlig procent. 

Kupongen inleder med tre stora oddsfavoriter i Nederländerna, Norge och Wales. Där är det inte mycket snack. Samtliga vinner troligen. Men framför allt Nederländerna och Norge är bankspikar för mig. Wales har däremot haft svårt att nöta ner sämre lag och kom undan med blotta förskräckelsen efter underläge och ett vinstmål på övertid av Bale mot Belarus senast det begav sig. 0–0 mot Estland i den senaste hemmamatchen är exempel på en annan svag prestation. Nu har viktige Bale dessutom varit skadad under en längre tid och saknar matchträning. Kieffer Moore är dessutom avstängd. 

Jag spikar således storfavoriterna i match 1 och 2, men chansgarderar Wales i match 3. Wales lär nämligen streckas över 80% och Belarus är ett potentiellt ”miljondrag” om de kan sprattla till. 

Utmaningen är helt klart att värdera vilka favoriter som ska försöka fällas. Här är en skräll från Segundan som jag gillar extra mycket: 


■■ Match 5. Valladolid är inte alls förtjust i landslagsuppehåll. Anledningen är att de drabbas hårdast i Segundan då truppen består av hela fyra landslagsspelare. Här saknas tunga pjäser i den marockanska mittbacken Jawad El Yamiq, men kanske framför allt den offensiva duon skyttekung Shon Weissman och Gonzalo Plata. De båda stod för samtliga tre mål i den senaste 3–1-vinsten mot Mirandes. Bakom Weissman är det tunt med naturliga målskyttar i laget. Högeryttern Toni Villa är ett hot, men på topp har gamle Sergio Leon bara mäktat med ett mål på elva matcher, trots rikligt med speltid. 

Fuenlabrada har några tunga veckor bakom sig med sex raka utan vinst (0-3-3). Det har dock varit en hel del stolpe ut och domslut emot. Bland annat en drös röda kort. Innan denna poängmässiga svacka hade Fuenlabrada faktiskt bara släppt in ett enda mål på fem bortamatcher. Så det är inget strykgäng det här. I fjol slutade klubben på en trygg mittenplacering och var faktiskt ett av de bästa bortalagen i en annars hemmabetonad liga. Senast var de bara ett bortdömt mål från att besegra andraplacerade Eibar. 

Med tanke på Valladolids avbräck här, särskilt offensiva, så ser jag fin chans till både poäng och skräll. X2 prioriteras till låg procent. 


■■ Att hitta spikar är som sagt ingen match på lördagens kupong. De kommer i klasar från alla håll och kanter. Några är dock bättre än andra rent spelvärdemässigt. Här nedan är två exempel: 

Match 9. Jag rekade Georgien som en fräck skräll på Europatipset till 5%. Men det var med bedrövelse i hjärtat jag såg den gå in hemma mot Sverige. Jag tyckte faktiskt att Blågult stod för en riktigt bra första halvlek där och borde ha avgjort matchen med tanke på de fina chanserna som skapades. Tyvärr höll Isak inte alls klassen i de avgörande lägena framför mål och i andra halvlek blir våra misstag i defensiven väldigt kostsamma. Väldigt deppigt och nu räcker det inte med kryss borta mot Spanien längre för att ta oss direkt till VM. Nu måste vi vinna. Det blir så klart väldigt tufft. 

Visst vann Sverige hemma på Friends, där vi stod för den bästa insatsen på väldigt länge. Men minnena från EM är svåra att sudda ut, där Jannes buss blev manglad men på något mirakulöst vis ändå löste 0–0 i premiären mot Spanien. Nu räcker inte 0–0 och vi måste gå framåt. Frågan är dock om vi ens får låna bollen? Sverige har en häftig offensiv med Zlatan, Isak, Kulusevski och Forsberg men vår centrallinje är bara för svag när världsklass står på andra sidan. 

Jag ser framför mig hur bolltrygga Spanien kommer älska matchbilden med ett desperat Sverige som inte kan lägga tio man bakom boll hela matchen. Jag är också övertygad om att det svenska folket kommer att tippa med hjärtat här och kräma på med tecken. Det luktar stort spelvärde på ettan här som i skrivande stund streckas runt 50%, men borde stå en bit över 70%. 

Sverige får gärna överraska mig, men hemmaspiken är för bra för att inte nypa. 


■■ Match 13. Nordmakedonien var en annan rek från veckans Europatips. Jag spikade laget borta mot Armenien till väldigt förmånlig procent. Det fanns inget att ångra med det draget då segern var kassaskåpssäker (5–0). Levantes Enis Bardhi noterades för ett hat trick, bland annat. Då Rumänien samtidigt tappade poäng hemma mot Island så klev Nordmakedonien om i tabellen och knep den så viktiga andraplatsen. Därmed har värdnationen allt i egna händer här i fråga om play off-platsen. Det kommer dock krävas vinst då Rumänien har Liechtenstein i sin sista match. Så full fart framåt återigen för Nordmakedonien som ska ha toppchans denna söndag. Särskilt då viktige Ristovski återkommer från avstängning och spetsar laget ytterligare. 

Island ser nämligen inte alls bra ut. Poängen borta mot Rumänien i veckan var inte rättvis, men med lite bussande och turande löstes ändå 0–0. Jag tror inte öborna orkar göra om samma prestation här. Generationsväxlingen har varit hård mot Island och den gyllene generationen är väck. Senast startade spelare som Sveinn Aron Gudjohnsen, bänkspelare i Elfsborg, och gamle Skulason i Norrköping. Ingen spelare i truppen återfinns i någon större liga i Europa när Sigurdsson är fortsatt avstängd. Avhängda Island får det svårt mot högmotiverade Nordmakedonier. 

Ettan borde stå runt 65%, men streckas just nu 15 procentenheter lägre än så. Bra värdespik!

• • •

ANNONS: Lämna in expertens 432-raderssystem

• • •

SKRÄLLEN

Fuenlabrada (match 5)

Valladolid drabbas hårt av landslagsuppehållet då laget fått släppa iväg hela fyra landslagsspelare. Bland annat skyttekung Shon Weissman. Fuenlabrada är i grunden försvarsstarkt och trivs bra på bortaplan. Fin skrällchans. 

SPIKEN

Norge (match 2)

Norge saknar visserligen skadade Haaland, men framåt finns det tillräckligt med klass ändå för att lägga svaga Lettland på rygg. King, Sörloth och Ödegaard löser biffen enkelt. Bankspik. 

DRAGET

Huesca (match 7)

Huesca åkte ur La Liga i fjol, men har inte riktigt fått till det resultatmässigt i Segundan. Laget är dock för bra för att inte tillhöra den övre halvan. Här undervärderas gästerna mot Mirandés som saknar två viktiga spelare som är iväg på landslagsuppdrag med Spaniens U21. Fint värde på tvåan som kan chansspikas. 

ANNONS:
Expertens systemförslag: