Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Formstarkt Arsenal spelvärd jackpotspik

Foto: TONY OBRIEN / BILDBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Det är lottningskaos på Stryktipset, men det går att hitta spelvärde även i de lottade matcherna. Glöm inte det. Och i de som spelas finns det rejält med drag att göra då i stort sett alla favoriter blir överstreckade. 

Utvilade Burnley är en häftig skräll som jag inte vill räkna bort borta mot övervärderade Aston Villa. Med 13 miljoner i jackpot tror jag på hög utdelning. 

• • •

ANNONS: Välj din favorit bland experternas andelsspel

ANNONS: Lämna in expertens 96-raderssystem  

• • •

Det som såg ut att bli en rätt så magisk kupong med öppna matcher och 13 miljoner i jackpot har förvandlats till ett lottningskaos. I skrivande stund är det klart att sex matcher på lördagens Stryktips kommer att lottas. Det är en kamp mot klockan för lottas en match till så kommer kupongen att dras in och insatserna betalas tillbaka enligt Svenska Spels nya regler från förra året. 

Men vi ska inte misströsta för mycket. Iallafall inte när det kommer till själva spelet. Att en match lottas betyder inte att man automatiskt måste helgardera och gå vidare. Det finns spelvärde att hämta även där. 

Här ett bra exempel i match 12 mellan Reading och Luton. Matchen kommer att lottas enligt procenten 30-28-42, men ettan streckas ändå upp till 36%. Givet läge att chansa bort den och lira X2. 

Men tipparna är generellt livrädda att ryka på lotten. De glömmer helt bort den spelteoretiska delen i lottningen och vill bara vara säkra på att inte åka dit på något så taffligt som en lott. Men tur och otur finns även i vanliga fotbollsmatcher, spelteoretiskt råder samma förutsättningar där när det kommer till spelvärde. 

Med hela sex lottade matcher så ser jag en tendens till att folk lägger sitt krut där och garderar så långt de har råd. Det innebär att favoriterna i de matcher som faktiskt ska spelas nästan alla blir överstreckade. Totalt sett består kupongen, förutom de lottade matcherna, av en bra spik (Arsenal), två jämna drabbningar (6 och 13) och resten överstreckade favoriter. Det läget går så klart att utnyttja. 

Den som har tungan rätt i mun i de lottade matcherna och har råd att få med ett par fräcka skrällar kan bli rikligt belönad. Jag tror på hög utdelning denna lördag. 

Här är mina bästa tidiga tankar och drag i de matcher som faktiskt spelas: 


■■ Match 1. Med lagets bäst betalda spelare och tidigare lagkapten, Aubameyang, satt i frysboxen av Arteta på grund av disciplinära problem så har Arsenal stått för två riktigt bra insatser. Med Lacazette på topp så ser The Gunners faktiskt ut som ett bättre komponerat fotbollslag. 3–0 hemma mot Southampton följdes i veckan upp med säsongens bästa prestation i 2–0-segern mot West Ham. Det var siffror i underkant då det var spel mot ett mål större delen av matchen. Medan West Ham knappat skapade en målchans så missade Arsenal bland annat en straff. En klar nytändning kan skönjas hos Artetas mannar som dessutom tagit sig upp på Champions League-plats. 

Annat läge i Leeds som åkt på en riktig näsbränna mot Manchester City. 0–7 var så klart hemska siffror och här får Bielsa återigen klara sig utan lagkapten Cooper, landslagsman Phillips och skyttekungen Bamford. Tre av lagets viktigaste spelare. På det är både Rodrigo och Struijk också skadade. En tunn trupp i ett tight spelschema är inte optimalt för ett lag som inte kommit upp i nivå den här säsongen. 

Ett Arsenal med långt bättre truppläge och form ska så klart ha toppchans till tre pinnar på Elland Road denna lördag. Håller sig ettan under 55% är det en spik jag gillar. 


■■ Match 13. Då lottningen, som sagt, får att folk vill lägga sina pengar att gardera där så spikar de i högre grad favoriterna i spel. Överstreckade favoriter är det således gott om på kupongen. Men roliga spikar är det inte. Därför har jag försökt gräva fram ett drag från League One. 

Två klubbar som inte är speciellt nöjda med att harva i tredjedivisionen möts på klassiska Portman Road denna lördag. Ipswich ligger på en rätt deppig mittenplacering efter en svag säsongsinledning. Det fick ledningen att agera och sparka tränare Paul Cook. I veckan blev det klart med en permanent ersättare i 35-årige Kieran McKenna, som kommer från en assisterande tränarroll i Manchester United. Ett väldigt spännande val som mycket väl kan innebära ett lyft för klubben. I grund och botten har McKenna en tillräckligt bra trupp för att vara med och slåss om topplaceringar. I veckan blev det respass ur FA-cupen mot League Two-gänget Barrow. Men det var inte så illa som det såg ut då den tillställningen vaskades helt med en ren b-uppställning. Det råder ingen tvekan om att den här matchen är veckans viktigaste. 

Sunderland lyckas bara inte ta sig upp ur träsket. The Black Cats återfinns åtminstone i toppstriden, men det är hemmaspelet som bidragit till det. 28 av de 42 pinnarna har tagits på Stadium of Light. På bortaplan är däremot den underliggande statistiken dyster och frågan är om Sunderland ens varit värt fyra vinster på sina tio resor. Det här blir en tuff uppgift mot hemmastarka Ipswich. 

Jag tror gästerna kommer bli lite övervärderade och chansspikar ettan under 30% i en vad jag tror helt öppen match. 


■■ Match 2. Burnley fick sin match mot Watford inställd i veckan då motståndet drabbats av covid-19. Det gör att Burnley fått vila benen i det hektiska december-schemat. På det ser det nu ut som att stjärnan Maxwel Cornet hinner bli spelklar efter skada vilket gör truppläget näst intill perfekt. Sean Dyches lag har haft svårt att trolla fram segrar, men lagbygget är fortsatt solitt och är svårt att få hål på. Poäng i sex av de sju senaste matcherna vittnar om det. Defensivt är mittbacksparet Mee/Tarkowski ett av de mest samspelta i hela PL och på fasta situationer är tunga The Clarets alltid livsfarligt. 

Gerrard har fått en fin start som ny tränare för Aston Villa där segern borta mot Norwich senast imponerade. Här väntar dock en helt annan matchbild mot ett utvilat och mer kompakt Burnley som kommer orka göra jobbet. Jag kan inte köpa den alldeles för höga streckningen på Villa här som är och snuddar vid 75%. Det är nära på 20 procentenheter för högt. 

Den vågade plockar bort den snuskigt övervärderade favoriten helt och spelar X2. Då sätter man sig i ett läge där 13 rätt alltid garanterar utdelning. 

• • •

ANNONS: Lämna in expertens 432-raderssystem

• • •

SKRÄLLEN

Burnley (match 2)

Cornet ser ut att vara spelklar för Burnley så kommer de svårslagna gästerna inte bara med ett nästintill perfekt truppläge utan även pigga benen då matchen mot Watford ställdes in i veckan. Aston Villa blir alldeles för stora favoriter med tanke på förutsättningarna. X2 erbjuder enormt spelvärde.  

SPIKEN

Arsenal (match 1)

Arsenal har hittat toppformen och stod för säsongens bästa insats senast mot West Ham där 2-0 var i klar underkant. Leeds har fortsatt väldigt tunga avbräck i trion Cooper, Phillips och Bamford, bland annat och får svårt igen. Bra spiktvåa till rimlig procent. 

DRAGET

Ipswich (match 13)

Ipswich vaskade FA-cupmatchen mot Barrow i veckan där de ställde upp med b-elvan. Med en ny spännande tränare på plats så räknar jag med att de hemmastarka Traktorpojkarna tar sig i kragen och börjar klättra i tabellen. Sunderland har inte imponerat på bortaplan. Ettan är en fräck chansspik.

ANNONS:
Expertens systemförslag: