Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fäll favoriterna – och börja med Österrike

Foto: LISA LEUTNER / AP TT NYHETSBYRÅN

EM-premiär och sju miljoner i jackpot – det är ingen drömkupong sett till utbudet men förutsättningarna är fantastiska. Det finns minst en favorit för mycket på kupongen som måste försöka sorteras bort för att utdelningen ska vara värd mödan. Jag garderar Österrike!

• • •

ANNONS: Lämna in expertens 64-raderssystem

ANNONS: Välj din favorit bland experternas andelsspel 

• • •

Bästa spikarna

Belgiens kvalitet går inte att matcha

2. Belgien–Ryssland 1

Belgien har klasspelare på i princip varje position i startelvan och världsspelare på bänken. Ryssland kan inte matcha Belgien sett till kvalitet och nu när inte försvarsspelet fungerat på slutet ser det dystert ut.

Formkurvorna säger sitt – Gefle vinner

3. Gefle–Täby 1

Det är två lag med helt motsatta formkurvor. Täby spelade match i svenska cupen i veckan och avancerade mot Karlberg från divisionen under, men spelmässigt var Karlberg det bättre laget enligt rapporterna. Gefle har dominerat sina matcher på slutet och ställs mot ett av ligans sämre lag. Täby får slita för att klara kontraktet.

England får sin mästerskapsrevansch

11. England–Kroatien 1

England får chans till revansch på Kroatien som slog ut England i VM-semifinalen. Matchen spelas dessutom på engelsmännens hemmaplan. Det enda som talar emot England är just pressen, det finns risk att det låser sig.

Skrällvarningarna

Ingen given seger för Danmark

1. Danmark–Finland 1X

Allting talar egentligen för Danmark, speciellt efter hur Finland presterat i matcherna inför mästerskapet. Det är dock en premiär och då tenderar att lagen att bli lite mer försiktiga och rädda om poängen. Danmark är inget lag som öser in mål framåt och Finland vet hur man spelar ett lågt försvarsspel. Procenten på krysset gör att jag vill ha med åtminstone oavgjort på kupongen utöver Danmark.

Nordmakedonien ska inte underskattas

12. Österrike–Nordmakedonien 1 2

Med spelare som Alioski och Pandev har Nordmakedonien inte bara spets utan också ledare som leder med exempel. Båda är otroligt löpvilliga och får hela laget att följa efter. Nordmakedonien blir ingen lätt match.

Ukraina har imponerat – och streckas

13. Nederländerna–Ukraina 1X2

Shevchenko gör sitt första mästerskap som tränare för Ukraina. Ett Ukraina som stundtals imponerat och det här kan bli en matchbild som passar lagbygget väldigt bra.

• • •

ANNONS: Lämna in expertens 1 728-raderssystem 

• • •

MATCH FÖR MATCH

1. Danmark–Finland 1

Klar fördel Danmark. Danmark har en skadefri trupp vilket var det viktigaste för Hjulmand. Danmark har en bra startelva men bänken ser inte lika vass ut. Ska man peka på en svaghet hos danskarna så är det offensiven. Varken Poulsen eller Braithwaite inhyser någon större respekt. Finland är en lagmaskin men formen är något tveksam.


2. Belgien–Ryssland 1

Kvalitetsskillnaden avgör. Belgien räknar inte med att ha stjärnan De Bruyne spelklar till det här mötet, även Eden Hazard är osäker till spel. Istället kan vi komma att få se en mer offensiv balans hos Belgien, om nu Martinez väljer att gå den vägen. Ryssland har släppt in onödiga mål mot svagt motstånd inför turneringen. Jag gillar ettan starkt!


3. Gefle–Täby 1

Formtoppat Gefle vinner. Gefle har ett spännande lag som inför säsongen siktade på uppflyttning. Efter en knackig start resultatmässigt har det sett allt bättre ut med tre segrar på de fyra senaste. Det är ett lag med flera GIF-bekantingar som Granat och Englund. Täby sliter i botten av tabellen och var det sämre laget mot Karlberg i veckan. Gefle gillas som spik!


4. Hudiksvall–Dalkurd 2

Tidig garderingsmatch. Dalkurd har spelat väldigt många jämna matcher på slutet. Det finns väldigt mycket kvalité hos gästerna men man har svårt att få ut det som lag. Spelare för spelare är Dalkurd en nivå över Hudiksvall, men hemmalaget har ett välidgt välorganiserat och kompakt försvarsspel. Jag ser det som långt ifrån givet att Dalkurd bara går ut och vinner det här mötet.


5. IF Karlstad–Sollentuna 1

Stabilt Karlstad tippas. Sollentuna har visserligen två raka segrar men det har också varit mot seriens två sämsta lag. Dessförinnan har laget släppt in minst tre mål i tre raka matcher. Nu ställs Sollentuna mot ett effektivt och disciplinerat Karlstad som brukar vara väldigt svårslagna på hemmaplan. Om ettan håller sig under 60% är Karlstad en riktigt bra spikidé att ha med sig.


 6. Örebro Syrianska–Umeå 2

Tidigt spikförslag. Umeås spelande sportchef Chennoufi har styrt upp laget bra och värvat klokt inför säsongen. Bitarna börjar falla på plats nu för Umeå som är en het kandidat till att ta sig upp redan den här säsongen. Gästerna kommer in till mötet med fyra raka segrar och möter ett offensivt begränsat Syrianska. Syrianska trivs bättre när man får kontra på motståndarlaget.


7. Assyriska IK–Lindome 2

Defensivt svagt Assyriska. En av kupongens mest svårlösta matcher. Lindome värvade in Fredrik Johansson Zanjanchi inför säsongen från Trollhättan och anfallaren har varit en succé hittills med fem mål i seriespelet. Assyriska behöver förbättra defensiven om laget ska klara ett nytt kontrakt. Man snittar två insläppta mål per match. Det håller inte i den här serien. Börja strecka från höger.


8. Oskarshamn–Lund 1

Favorit i fara! Oskarshamn toppar serien och har öst in mål men matchen senast mot Tvååker lämnade en del frågetecken. Laget lämnade planen mållösa vilket inte tillhör vanligheterna. Det kan vara att jag greppar efter halmstrån här men 1,34 på ettan gör att vi kanske kommer att få se procent upp emot 80 vid avspark. Lunds BK är kapabla nog att skrälla mot topplag som OAIK.


9. Torns IF–Skövde 2

Fel favorit på strecken. Med fyra raka förluster inför det här mötet är formkurvan dyster för hemmalaget. Torns IF är laget som släppt in klart flest mål i serien. Nu möter man ett bortasvagt Skövde som inte heller övertygat men jämför man lagen ska ändå Skövde rankas snäppet högre. Jag vill ha med flera tecken på kupongen men utgångsstrecket kommer att landa på Skövde.


10. Åtvidaberg–Vänersborg 1

Lutar åt ettan. Mittenmöte mellan två lag som ser ut att hamna just någonstans i mitten. Inget av lagen har visat upp något som tyder på att man ska blanda sig in i toppstriden. Gästernas Ramadani är en bidragande orsak till att Vänersborg ligger på niondeplats med sina nio mål framåt. Åtvidaberg har hela sex kryss på tio matcher i ligaspelet och har spelat bra, svag etta.


11. England–Kroatien 1

England vinner hemma! England har all anledning att gå för gruppsegern. Om England skulle vinna gruppen och gå hela vägen till final kommer laget att spela sex av sju matcher på Wembley. En enorm fördel förstås om man kan hantera pressen. I Kroatien vimlar det av rutin men frågan är om inte tåget gått för den här generationen.


12. Österrike–Nordmakedonien 1

Vidöppet på förhand. Varken Österrike eller Alaba har fått det att lossna senaste året. Svaga insatser och dåliga resultat sett till förväntningarna oroar. Nordmakedonien däremot har en intressant trupp och slog nyligen Tyskland i VM-kvalet. Om Nordmakedonien visar upp samma spel här får Österrike problem – gardera!


13. Nederländerna–Ukraina 1

Överstreckad favorit. Nederländerna har fortfarande inte repat sig från att Koeman lämnade för Barcelona. Landslaget spelar inte med samma intensitet och tydlighet. Van Dijk är som bekant borta i backlinjen, nu är det upp till De Ligt att axla ledarrollen. Ukraina har gjort det bra mot flera av stornationerna och kan mycket väl skrälla.


ANNONS:
Expertens systemförslag: