Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Staffan fattade det historiska beslutet

Foto: Svenska Spel
Foto: ADAM WRAFTER / SVENSKA SPEL

2018 efterträdde han legendaren Sten-Ove ”Putte” Ramberg som kupongmakare för Stryktipset. 

I mitten av mars fattade han det historiska beslutet att ställa in.

Nu har Staffan Rehnström äntligen fått sätta ihop en Stryktipskupong igen. 

– Midsommarhelgen brukar vara rena öken, nu har vi helt plötslig en kanonkupong, säger han. 

I mitten av mars 2020 tvingades Svenska Spels Staffan Rehnström att fatta det historiska beslutet att ställa in en Stryktipsomgång. 

Ett beslut som förvisso kunde tyckas vara enkelt. Det fanns ju inte längre några matcher att välja på. 

Men faktum är att det är första gången det skett sedan det populära spelets start 1934. 

Hur var det att fatta det beslutet? 

– Det var tufft… Eller tufft… Det fanns ju inget alternativ. Det fanns inga matcher. Men tar man ett beslut som ingen gjort tidigare måste man vända på alla stenar innan. Men det fanns inget alternativ. 

”Blir en positiv omställning”

Hur togs det emot? 

– De flesta var väldigt förstående. Det gick inte att erbjuda. Det var väl bara vitryska ligan som fortsatte köra. 

Hur har perioden utan Stryktipset varit för dig? 

– Vi har fått kolla vecka för vecka. Vilka ligor som dragit i gång och så vidare. Stryktipset ska ju vara klassisk engelsk fotboll förutom på sommaren när vi skjuter till svensk fotboll. Men det har bara varit att följa utvecklingen. Det har gått 14 veckor utan Stryktipset. 

Hur var det att sätta ihop en kupong efter tre månaders uppehåll? 

– Det var jätteroligt. Nu drar ju alla ligor i gång. Nu kommer det vara bra fotboll varje dag. Det blir en positiv omställning. Midsommarhelgen brukar vara rena öken, nu har vi helt plötslig en kanonkupong där Liverpool nästan kan säkra titeln. Vi kommer få en sommar med toppfotboll och jättefina Stryktips- och Europatipskuponger. 

”Var bara att backa tillbaka till ritbordet”

Veckans kupong avgörs över två dagar för att få med så många Premier League-matcher som möjligt. Beslutet är dock inte okontroversiellt. Får de konservativa tipparna bestämma ska kupongen alltid avgöras på samma dag. Och helst samma tid. Klockan 16.00 på lördagar. 

– I och med att det är första veckan, midsommar och att Liverpool nästan kan säkra titeln så tar vi med söndag den här veckan. Men Stryktipparna är väldigt traditionsbundna. Blir det lottade matcher vill de bränna mig på bål, säger han och skrattar.

– Men vi tycker det är otroligt kul att folk hör av sig. Det visar bara vilket stort intresse det finns. 

Men även tvådagarskuponger gör väl att vissa skruvar på sig? 

– Vi började testa det för en herrans massa år sedan. När tv-bolagen började bryta ut ännu fler matcher. Då tänkte vi: Det är väl klart vi ska ta med alla Premier League-matcher och köra lördag-söndag. Men jävlar… Det var bara att backa tillbaka till ritbordet. 

”Det är fortfarande ett hantverk” 

Finns det inte också de mindre konservativa som vill ha så mycket toppfotboll som möjligt?

– Det får vi inte höra så mycket av. De flesta vill att det ska avgöras på samma dag. Helst ska det vara klart klockan 18. De bryter ju oftast ut en kvällsmatch på lördagen. Då kan man få höra att man ska ta med någon till Championship-match i stället. Det ska helst vara klart klockan 18. 

Staffan Rehnström efterträdde Stryktipsikonen Sten-Ove ”Putte” Ramberg 2018. Ett ansvar han naturligtvis inte tar lätt på. 

– Det var tufft… Nej, men jag har jobbat ihop med ”Putte” i 20 år. Vi är goda vänner. Men så är det, det är fortfarande ett hantverk. '