Speltips inför VM idag: Experten tippar alla matcher

Belgien med fixstjärnan Kevin De Bruyne i centrum.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Expressens tipsredaktion storsatsar på fotbolls-VM.

Med AMROUNIS VM-SPEL får du experten Jonas Amrounis tips och analyser inför samtliga matcher under turneringen.

I dag levererar experten speltips inför Marocko – Kroatien, Tyskland–Japan, Spanien–Costa Rica och Belgien – Kanada.

Speltips Marocko – Kroatien

Kroatien ska försöka att upprepa bedriften från förra VM men ställs mot tufft motstånd redan i premiären. Spelarmarknaden sticker ut för en spelare i Marocko.

■ Kroatien gick hela vägen till final senast det begav sig i VM. Landslaget känns inte lika starkt det här mästerskapet även om Gvardiol tillkommit som ett positivt tillskott i backlinjen. Deras kärna av nyckelspelare har alla blivit ett år äldre och flera har inte visat samma form som man gjorde inför VM i Ryssland. Likväl så är ett mittfält med Brozovic, Kovacic och Modric ett av turneringens bästa. Det finns offensiva alternativ som Pasalic, Vlasic, Perisic och Kramaric att tillgå. När allt stämmer för Kroatien är det ytterst få lag som kan matcha deras högsta nivå.

■ Marocko är väl kanske det mest uppsnackade laget från Afrika inför turneringen. Det är defensivt starkt lag med spets framåt som kan störa stornationerna. Tanken är att Sevillas En Nesiry Youssef, Chelseas Ziyech, PSG:s Hakimi och Fiorentinas Amrabat ska bära det här laget till framgång. En stor del av deras anfallsspel kretsar kring högerkanten med Hakimi. Det är säkerligen något Kroatien scoutat inför matchen och kommer att ha extra täckning för.

Utöver Kroatien och Marocko är Belgien och Kanada de andra lagen i gruppen. Belgien är favorit tillsammans med Belgien att gå vidare. Varken Kroatien eller Marocko kommer att ha råd med en förlust i premiären. Därför tror jag att vi får se en avvaktande inledning på matchen och väljer att spela kryss i halvtid till oddset 1,97.

Jag noterar också att individuella marknaden på spelare underskattar Hakimis roll i offensiven kraftigt. Hakimi är kanske deras allra viktigaste spelare i offensiven. Han är uppskriven som högerback men spelar mer som en högerforward när Marocko anfaller. Jag vill lyfta oddsen på skott på mål från Hakimi(som är en het kandidat för frisparkar och straffar) tillsammans med att han ska springa offside. Alla tre spel finner jag högt värde i!

Jonas Amrounis spelförslag

Halvtidsresultat: X.

Odds: 1,97

Achraf Hakimi över 0,5 skott på mål i matchen.

Odds: 4,00

Achraf Hakimi över 1,5 skott på mål i matchen.

Odds: 41,00

Achraf Hakimi att bli avblåst för offside i matchen.

Odds: 8,00

ANNONS: Lämna in expertens spelförslag här

Speltips Tyskland – Japan

Vi kan förvänta oss en öppen tillställning när Tyskland jagar tre poäng mot ett spelskickligt Japan. Det finns svagheter hos de japanska lagen som tyskarna bör kunna dra nytta av.

■ Tyskland mot Japan är kanske den roligaste matchen på förhand när man tittar på dagens utbud. Det är två lag som vill spela bollen efter backen och mot ett hyperoffensivt Tyskland finns det goda möjligheter för en öppen tillställning. Tyskland har haft en tung period bakom sig med flera svaga insatser men det råder ingen tvekan om kvalitén som finns i truppen, framförallt offensivt. Det är ett lag som kan gå ut och göra fem mål oavsett motstånd när spelet sitter.

■ Japan kväver ofta sitt motstånd med sitt passningsspel men i dagens match kommer man att utsättas för ett presspel som man inte är vana vid att möta i Asien. Det kommer att leda till misstag och onödiga bolltapp. Deras spelskicklighet gör så att man kommer lyckas spela sig förbi den tyska pressen ibland och när man väl gör det öppnas det ytor som spelare av Kamada och Kubos kaliber ska kunna utnyttja.

Jag tror som sagt på en öppen tillställning men 3.0-linan i matchen var inte speciellt tilltalande. Istället blickar jag mot spelet över 1,5 mål i andra halvlek till oddset 1,83. Det bör öppna upp sig andra halvlek antingen om Tyskland jagar segern eller om Japan hamnar i underläge i den första halvleken. Spelar man in bollar bakom Japans backlinje får japanerna problem, det var något Kanada upptäckte i genrepet då man gång på gång hotade Japans straffområde genom tidiga bollar in bakom deras backlinje. Jag vill också lyfta spelet över 8,5 skott på mål i matchen. Tyskland tenderar att vara involverade i öppna matcher med deras helplanspress. Linan känns låg på förhand.

Jonas Amrounis spelförslag

Över 1,5 mål i andra halvlek.

Odds: 1,83

Över 8,5 skott på mål i matchen.

Odds: 1,72

ANNONS: Lämna in expertens spelförslag här

Spanien – Costa Rica

Det här är knappast den matchen jag ser fram emot mest den här dagen, tvärtom förväntas matchbilden bli väldigt ensidig med ett Spanien som dominerar bollinnehavet. Frågan kvarstår hur ofta man hittar igenom Costa Ricas försvar. Luis Enriques lag har ändå visat en förmåga att växla tempo i passningsspelet som få andra nationer besitter. Risken finns dock att det blir ett evigt bolltrillande runt mittlinjen medan Costa Rica febrilt jagar bollen.

Costa Rica har bara en förlust på sina tio senaste matcher men man har också mött väldigt enkelt motstånd i jämförelse med Spanien. Det är ett defensivt skickligt lag som jobbar väldigt hårt för varandra. Man kommer att sjunka ner djupt och krympa ytorna för Spanien. Vid varje tillfälle som ges vill Costa Rica dra ner tempot i matchen. Skulle Spanien få utdelning tidigt tror jag inte att Costa Ricas taktik kommer att ändras nämnvärt utan man kommer att försöka hålla nere siffrorna för att se om det finns någon realistisk chans till poäng sista kvarten och möjligtvis då börja chansa framåt.

Allting talar för en spansk seger men oddsen är inte speciellt tilltalande. Det är snarare så att man blickar mot Costa Rica-sidan när det kommer till handicap-linan. Oddset 1,95 på Costa Rica +2.0 Asian känns generöst. Spaniens fokus ligger på att vinna matchen och skulle det vara med uddamålet så är det ingen katastrof för Spaniens del. Jag har också fastnat för statistikspelet Spanien över 72,5% bollinnehav. Costa Rica kommer att ha bollen under väldigt korta perioder i matchen och skulle Spanien ta ledningen tidigt finns risken att det blir kvadraten på mittplan. Om Costa Rica skrällartat gör första målet kan vi räkna med ett enormt tryck från Spaniens sida.

Costa Rica +2.0 Asian handicap.

Odds: 1,95

Bollinnehav: Spanien över 72,5%.

Odds: 1,90

ANNONS: Lämna in expertens spelförslag här

Speltips Belgien – Kanada

Belgisk dominans att vänta mot ett rakt spelande Kanada. De Bruyne får en stor roll i Belgiens offensiv.

Kanada gjorde det otroligt bra som tog sig hela vägen till VM. Man har fått fram en spännande generation som spelar en väldigt rak fotboll. Det är tidiga djupledsbollar mot Club Brügges Buchanan och Lilles David som är deras främsta anfallsvapen. Evigt unge svenskbekantingen Atiba Hutchinson agerar städgumma på innermittfältet. Nästan allting runt Kanadas spel kretsar kring kanterna. Yttrarna och ytterbackarna spelar en väldigt stor roll i allt man vill göra offensiv. Belgiens svaghet defensivt ligger just i ytterbackpositionerna vilket bör kunna vara något Kanada kan dra fördel utav.

  Belgien är klassen bättre än Kanada på näst intill varje position och något annat än en seger skulle ses som ett stort misslyckande från belgiskt håll. Belgien förlorade överraskande genrepet mot Egypten trots att man ställde upp med en namnstark startelva. Deras anfallsstjärna Lukaku är osäker till spel med en mindre skada. Det finns dock gott om anfallsalternativ där man kan välja både targetspelare, boxspelare eller någon spelskicklig falsk nia med ett större rörelsemönster. Personligen hade jag älskat om talangen Doku fick chansen från start. Hans snabbhet är en spetsegenskap Belgien kan dra fördel av mot Kanada.

Som vanligt när vi pratar om Belgien så handlar De Bruyne i centrum. Han har ännu en fantastisk säsong med Manchester City och ska Belgien gå långt i det här mästerskapet så vilar väldigt mycket på De Bruynes axlar.

I slutändan tror jag att Belgien är numret för stora för Kanada. Kanada är debutanter i den här typen av sammanhang och det blir mycket att ta in för spelarna i den första matchen. Belgien att vinna med Asian handicap -1.0 spelas till oddset 1,83.

Med Lukaku troligtvis borta får De Bruyne en ännu större roll i offensiven. De Bruyne att ha två skott på mål eller fler betalar 3,75 vilket känns högt i en match som Belgien förväntas dominera spelmässigt.

Belgien -1.0 Asian Handicap.

Odds: 1,83

Kevin De Bruyne över 1.5 skott på mål.

Odds: 3,75

ANNONS: Lämna in expertens spelförslag här