Foto: Malin Lööf
 Foto: Malin Lööf

Spelskandalen växer: Ex-elitspelare åtalas

Publicerad

En man i 25-årsåldern, med bakgrund som elitspelare, åtalas för inblandning i mutskandalen gällande matchen Värnamo mot Gais.

Brottsrubriceringen är satt till grovt givande av muta - och mannen i fråga ska ha erbjudit tre spelare i Värnamo mellan 2-300 000 kronor för att påverka resultatet.

– Det här är ett angrepp på idrottsvärlden, säger åklagaren Johan Lindmark till SportExpressen.se.

Den 13 september förra året spelades mötet mellan Värnamo och Gais i superettan, en match som Gais vann med 2-0. Inför mötet fick dock Värnamo uppgifter om att flera spelare i laget erbjudits pengar - och klubben polisanmälde därför händelsen och Svenska Spel stoppade allt spel på matchen.

En man i 25-årsåldern greps misstänkt för inblandning i skandalen - och nu kommer beskedet att mannen åtalas för grovt givande av muta.

"Ett angrepp på idrottsvärlden"

Mannen har en bakgrund som elitfotbollsspelare och har provspelat för en klubb i både superettan och allsvenskan. Han ska ha erbjudit tre spelare i IFK Värnamo pengar för att på så sätt påverka utgången av matchen. SportExpressen har tagit del av polisens förundersökning och där framgår att spelarna blivit kontaktade efter en träning dagarna innan matchen och blivit erbjudna "mycket pengar" för att lägga sig. Spelarna hävdar att de inte gick med på det upplägget - utan kontaktade ordföranden Kaj Larsson som i sin tur tog kontakt med polisen.

I förhören med de inblandade parterna framgår att den erbjudna summan låg på mellan 2-300 000 kronor samt att man skulle förlora med mer än ett mål.

Spelarna upplevde hela situationen som hotfull - och uppger i förhören att de inte var intresserade.

Johan Lindmark är åklagare i fallet:

– Man får se det här som ett angrepp, inte bara mot de här spelföretagen som inte hann bli målsägande eftersom det här inte blev fullföljt, utan det här är ett angrepp på idrottsvärlden, säger han till SportExpressen.se.

– Därför menar jag att det här är ett grovt brott. Om domstolen håller med om det återstår att se. Domstolen måste få pröva den här frågan.

Nekar till brott

Av åtalet framgår att mannen haft telefonkontakt vid flera tillfällen med en spelare i laget samt att han befunnit sig i Värnamo dagarna före den aktuella matchen. Polisens bevisning består till stor del av telefonlistor - och de visar att mannen haft kontakt med flera spelare i Sverige, varav en som just nu representerar en allsvensk klubb.

Spelarna, som inte är misstänkta för brott, är kallade till förhör under rättegången.

– De här tre spelarna gick inte med på att ta emot några mutor. Matchfixingen blev inte av. Klubben och spelarna har agerat på ett sådant sätt som man vill att de ska agera. De har avvärjt det här hotet.

Den åtalade mannen nekar till brott.

– Jag kan inte uttala mig om åtalet, däremot kan jag bekräfta att han bestämt nekar till varje inblandning i den här händelsen, säger hans advokat.

– När det gäller vad som hände i samband med matchen så har han ingen kännedom om det eftersom han inte har varit delaktig på något sätt.

Svenska fotbollförbundets chefsjurist vill inte uttala sig kring ärendet.

– Vi håller på och tittar på ärendet så jag kan inte ge dig några andra kommentarer än att det var en händelse som vi blev uppmärksammade på förra året och vi håller nu på att gå tillbaka till ärendet och tittar på hur den såg ut hos oss. Vi har bara fått kännedom om att det har hanterats utav åklagarmyndigheten, säger Krister Malmsten.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag