Spelskandalen växer
– spelare inblandad

Publicerad

Spelskandalen i basketligan växer.

Enligt uppgifter till SPORT-Expressen har även en spelare och en tränare varit inblandade i den misstänkta matchfixningen.

Totalt ska det röra sig om ett tiotal personer där domare, spelare och tränare har kopplingar med varandra.

– Att omfattningen är större än bara en person har vi själva redan bekräftat och det förstärker allvaret i hela problemställningen, säger basketförbundets ordförande Hans von Uthmann.

Riksenheten mot korruption arbetar intensivt med den information de har fått av Svenska spel och basketförbundet gällande de misstankar om matchfixning som väcktes i december 2012.

SPORT-Expressen berättade då att en domare polisanmälts misstänkt för tagande av muta och att ytterligare en domare stängts av i samband med att förbundet granskade spelskandalen.

Flera domare misstänks

För en månad sedan kom nya uppgifter om spelfusk. Basketförbundet fick då uppgifter om att ett tiotal matcher ska ha haft ett avvikande mönster på den asiatiska spelmarknaden. I samband med detta stängdes ytterligare en domare av.

Och spelskandalen fortsätter att växa. Enligt uppgifter till SPORT-Expressen rör det sig om ett nätverk som tillsammans riggat matcher och tjänat miljonbelopp på fusket.

Utöver de tre domarna som är under utredning ska ytterligare fem domare ha varit inblandade och tillsammans fixat så kallade tripplar eller fyrlingar, där man tippar resultaten på tre eller fyra matcher.

Ligatränare inblandad

Domarna ska då ha dömt vars en match och varit ansvariga för att få in sitt resultat på den gemensamma kupongen.

Samtidigt ska en ligatränare vara inblandad i nätverket. Tränaren har koppling till två av de avstängda domarna och ska ha spelat på sitt lags egna matcher. Enligt uppgift ska tränaren även ha valt att bänka sina bästa spelare vid avgörande lägen.

När SPORT-Expressen talade med honom i fjol förnekade han all inblandning.

Även en tidigare landslagsspelare och personer med kopplingar till två ligaklubbar ska vara inblandade enligt uppgifter till SPORT-Expressen.

Spelaren ska ha fått betalt för att spela dåligt i matcher som domare tippat på.

"Förstärker allvaret"

Matchfixningen ska ha pågått i flera års tid och miljonbelopp ska ha delats ut till de inblandade personerna.

Förbundets ordförande Hans von Uthmann vill inte kommentera detaljer i det material de har lämnat till polis och åklagare eftersom det är en del av en pågående förundersökning.

– Men att omfattningen är större än bara en person har vi själva redan bekräftat och det förstärker allvaret i hela problemställningen och är ett av skälen till att vi har agerat både kraftfullt och varit så konsekventa, säger Von Uthmann.

Så gick fusket till

Enligt Dagens Nyheter beskriver polisanmälan som basketförbundet har gjort hur domarna ska ha gått tillväga. Personer i domarnas närhet ska enligt tidningen ha lämnat in tipskuponger på ett hundratal 500-kronorsspel för att sedan hämta ut vinsterna långt senare för att försvåra kontrollen.

Enligt uppgift till SPORT-Expressen ska de så kallade bulvanerna ha bytts ut kontinuerligt för att inte väcka misstankar.

En spelare som vill vara anonym berättar att misstankarna mot domarna har funnits i flera års tid. Han har själv reagerat på flera domslut under sina säsonger i basketligan. Spelaren har bland annat uppmärksammat tekniska fouls som dömts i slutet av matcher och påverkat utgången.

– Domarnas lön är inte så stor, så pengarna de får är inte vad de förväntar sig. Om domaren hade haft en hög ersättning tror jag det hade blivit bättre domslut, säger spelaren.

Något Hans von Uthmann inte håller med om:

– Ingen domare har någonsin antytt att det är en pengafråga, det här handlar om den egna etiken och moralen. Är man beredd att fuska eller inte? Och det absolut största flertalet är inte beredda att fuska.

Förbundet arbetar nu aktivt med att stärka domarkommittén inför nästa säsong.

– Världen ser ut som den gör, men vi ska göra allt för att basketen ska vara ren, säger Hans von Uthmann.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag