Regeringen överväger att släppa in utländska spelbolag på den svenska spelmarknaden i utbyte mot krav på licens.
Senast en liknande utredning gjordes, 2008, föreslogs att en så kallad IP-blockering skulle användas mot spelbolag utan licens. Det betyder i praktiken att individer skulle blockeras från att spela på utländska sajter över internet såsom Unibet, Expekt, Bet365, Leo Vegas och Betsafe, om de saknar licens.
Den gången valde regeringen att inte gå vidare med utredningen.
Men nu väcks frågan på nytt.
– Det är väldigt tydligt uttalat att vi ska sikta på ett licenssystem på spelmarknaden. De som uppfyller kraven får licens. Och de som inte uppfyller krav på licens stängs ute från den svenska marknaden, säger regeringens utredare Håkan Hallstedt.
Kravet: Stäng av dem
I uppdraget står det uttryckligen att Hallstedt, i ett eventuellt lagförslag, ska se över möjligheterna för staten att använda IP-blockering. Det har utredaren också låtit meddela internetoperatören Bahnhof via mejl.
"Ett krav är att de aktörer som inte söker eller får en svensk licens ska stängas ute på ett effektivt sätt. Som i den senaste spelutredningen 2008 uppkommer därför frågan om IP-blockering", skriver Hallstedt.
Att tillgängligheten på internet skulle kunna begränsas får internetoperatören att reagera med kraft.
– De tror att de kan stänga nätet eller blockera någon speciell företeelse och att det skulle lösa problem. Det är vi motståndare till. Internet ska vara öppet att kommunicera på för alla, säger vd:n Jon Karlung.
Vilka konsekvenser kan det få?
– Det är risk att det blir likadant som i Turkiet där Erdogan (Recep Tayyip, president, reds. anm.) bestämmer sig för att någon kommentar på twitter är olämplig. Och så får operatören i uppgift blockera twitter så att ingen kan nå den sajten. Om staten får möjlighet att välja ut vilka företeelser som är olämpliga kan listan göras lång på allt som kan läggas till.
"Kan inte föreställa mig att någon är så dum"
– Jag inte föreställa mig att någon är så dum så att man på allvar inför detta. Det vore en fullständig katastrof för Sverige som IT-land och det demokratiska samhället, slår Karlung fast.
Håkan Hallstedt tonar ner riskerna.
– Det är inte frågan om att börja blockera över hela internet. Det talas om filtrering av internet och det är nog ett överord i sammanhanget. Det handlar om att myndigheter har tillsyn.
Han pekar på att Danmark, Storbritannien och de baltiska länderna har ett liknande system där individer kan stoppas från att besöka utländska sajter.
– Det blir ofta jämförelse med Kina och Burma men riktigt så radikalt är det inte frågan om. Det krävs en domstolsprövning först som konstaterar att man har brutit mot reglerna och att blockering sedan införs, säger Hallstedt.
Karlung - en förespråkare för yttrandefrihet - menar att frågan är större än så.
– Om det här genomförs är det första gången som Sverige inför en storskalig blockering och censur av internet. Det blir en lag. Vi blir tvingade att blockera vissa sidor. Det är principiellt dåligt och dessutom kontraproduktivt mot det man vill uppnå, säger han.
"En karamell vi får titta vidare på"
Utredningen är ännu i sitt sköte och ska vara inlämnad i mars 2017.
Där ska Hallstedt också ta hänsyn till Svenska Spels roll, som stor inkomstkälla för staten. Om licenskravet träder i kraft skulle utländska spelbolag som beviljas licens tvingas skatta i Sverige, vilket väger upp Svenska Spels uteblivna intäkter.
Hallstedt understryker att spelbolagen i gengäld får skydd mot aktörer utan licens genom en IP-blockering.
– Modellen gör gällande att man kommer hit och får skydd av staten. Annars vet jag inte hur stor anledning det finns för dem att betala licens, säger han.
Hallstedt vill inte spekulera i hur sannolikt det är att IP-blockering kommer att föreslås när utredningen är klar.
– Jag vill vänta med att svara på den frågan. Men begränsningar av internet är en känslig fråga och en karamell vi får titta vidare på. Tiden får utvisa hur det blir, säger han.