Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Spelbolagets regel får kunderna att ilskna till

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Dersim Sylwan, Unibets General Manager i Sverige

Utåt trycker Unibet på punkter som hållbarhet och spelansvar.

Men kunder som hört av sig till Expressen känner sig blåsta – av en av deras regler.

– Paragrafen är viktig och nödvändig ur ett penningtvättsperspektiv, skriver Dersim Sylwan, Unibets General Manager i Sverige i ett mejl.

Unibet är erkänt som ett av de spelbolag som jobbar hårdast mot spelmissbruk. 

I sina reklamkampanjer uppmanar de sina kunder till att spela ansvarsfullt och utåt trycker de på punkter som hållbarhet och spelansvar. 

Nu riktar dock läsare till SportExpressen kritik mot delar av spelbolagets regelverk. 

Orsaken är att spelbolaget använder sig av omsättningskrav på insatta pengar, vilket betyder att en spelare som ångrar sin insättning inte kan ta ut pengarna förrän de har omsatts minst en gång.

”Viktig ur penningtvättsperspektiv”

En paragraf i regelverket på Unibets hemsida lyder:

”4.15 Om en Kontoinnehavare önskar ta ut medel han/hon har satt in på sitt Spelkonto innan pengarna har spelats i något spel eller vadhållning, förbehåller sig Unibet rätten att neka att överföra dem medel till Kontoinnehavaren innan alla medel först har spelats/satsats.”

– Paragrafen är viktig och nödvändig ur ett penningtvättsperspektiv då den ger oss rätten att hålla en betalning, även om vi sällan gör det. Vi vill att konton hos oss ska användas till spel, och om det kommer in pengar som ”parkeras” så kan det betyda en möjlig penningtvättsrisk, svarar Unibets General Manager Dersim Sylwan i ett mejl till SportExpressen.

Kundtjänst skickar automeddelande

Han tillägger emellertid:

– Vi bedömer dock varje fall individuellt och oftast så rör det sig inte om penningtvätt, och då får kunder ta ut sina pengar utan att ha omsatt dessa.

Enligt Dersim Sylwan så ska alltså varje enskilt fall bedömas individuellt, men läsare som har varit i kontakt med spelbolagets kundtjänst har fått svaret att deras regler alltid säger att pengarna ska omsättas x1. 

Såväl våra källor som vi själva har varit i kontakt med Unibets kundtjänst och fått besked att en insättning alltid enligt reglerna ska omsättas x1 innan den kan betalas ut. Är kundtjänstens tillämpning alltså felaktig?

– Som utgångspunkt tillämpar vi 1x omsättning och meddelandet man får är automatiserat. Detta är ett led i vårt arbete i att förhindra penningtvätt. Självklart tvingar vi ingen att spela om de inte vill och därav den individuella bedömningen som görs av varje enskild spelare. Är det så att kunden inte önskar spela så betalas pengarna ut och kontot stängs ned.

Dessutom säger de att en spelare som aktiverat Spelpaus inte heller kan ta ut sin insats, stämmer det?

– Det är i princip korrekt att man inte kan ta ut pengar när man är registrerad i Spelpaus och anledningen till detta är att man inte kan logga in på sitt konto över huvudtaget. Om man kontaktar vår kundservice så kan de hjälpa till med manuellt uttag men detta kan kräva ytterligare dokumentation från kunden.  

Finns inte hos de andra stora

Paragrafen förekommer inte på några av de andra stora spelbolagen som SportExpressen varit i kontakt med– bland andra Betsson, Leo Vegas, Svenska Spel, Bet365 och ATG.

Flera av dem har omsättningskrav om det är insättning vid ett bonuserbjudande – men inte annars.  

Men enligt Konsumentverket finns det ingen lag som ger kunden rätt att ta ut sina pengar utan att omsätta dem. Det finns dock reglerat i spellagen ”att om en spelare avslutar sitt spelkonto ska licenshavaren skyndsamt betala ut tillgodohavandet på spelkontot till spelaren.”

Finns det en lag som skyddar en person som gjort en insättning, men inte använt pengarna hos spelbolaget, som ångrar sig och vill ta ut pengarna igen?  

– Nej, jag kan inte se att det finns någon bestämmelse i vare sig spellagen eller någon annan lag som uttryckligen ger konsumenten en sådan rättighet, skriver Elin Häggeborn, jurist på Konsumentverket i ett mejl.   


SportExpressen granskar spelbolagens regelverk – känner du dig felaktigt behandlad av ett spelbolag? Mejla reportern!

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Få 100 kr i bonus – bli kund och spela på sport!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset