Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spelbolagen kritiska mot nya spelförbuden

Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Foto: Hanna Brunlöf Windell

Spelinspektionens nya regler för att motverka matchfixning möts av kritik från spelbolagen. 

– Vi ställer oss mest kritiska till gränsen på spel i de lägre divisionerna, säger Robin Olenius, PR-chef på Betsson. 

– Genom förbuden kommer de licensierade spelbolagens bevakning av dessa sporthändelser att upphöra vilket försvårar samhällets förmåga att åtgärda matchfixning, säger Per Carlander, Sverigechef på Unibet. 

Spelinspektionen presenterade under tisdagen en rad förbud och begränsningar för att motverka och skydda idrottsutövare som inte fyllt 18 år: 

Regelbrott under matcher, tävlingar och turneringar (till exempel utvisningar, straffar och gula kort).

Individuella prestationer av spelare som är under 18 år.

Fotboll utöver de fyra högsta divisionerna i Sverige eller utomlands, matcher i Svenska cupen och träningsmatcher annat än för landslagen (U21 och uppåt).

Betsson: ”Ligorna öronmärks till svartspel” 

Ett av spelbolagen som just nu erbjuder spel på lägre divisioner och regelbrott under matcher är Betsson – de är framför allt kritiska till att spel på division tre och fyra i fotboll förbjuds. 

– Vi ställer oss frågande till varför de valt just den gränsen. Vi som erbjuder spel till division tre och fyra har märkt att det sker väldigt lite fusk eftersom det är så låga vinsttak. I år har vi stängt ner spel på sju lag i division två och något i division ett, men inte lika många i division tre och fyra. Så vi undrar varför de valt just trean och fyran, säger Robin Olenius, som är PR-chef på spelbolaget. 

Han menar att det inte är lönsamt med matchfixning i de lägre divisionerna. 

– Vi delar gärna med oss av datan och hur vi ser på det. Det är svårt om man inte sitter på den datan själv. Då motiveras sådana beslut lätt med att det vore rimligt att det är mer fusk där eftersom spelarna tjänar mindre. Men eftersom man har vinsttak på några hundralappar så går matematiken inte ihop. Därför är det inte lönsamt att försöka fixa i de lägre ligorna, säger han. 

– Regelbeslutet öronmärker dessa ligor till svartspel. Då kommer det bli svårare för myndigheter och organ att hålla koll. 

”Ökat samarbete är bästa medicinen” 

Den bästa lösningen tror Robin Olenius i stället är ett ökat samarbete mellan spelbranschen och myndigheterna. 

– Vår uppfattning är att man ska titta på ett ökat samarbete. Det tror vi är den bästa medicinen för att motverka matchfixning. Det saknar vi här. Vi har jobbat länge och hårt med de frågorna. Ett ökat samarbete mellan branschen och spelbolagen är det bästa sättet för att stoppa spel på matcher och hålla koll på de som försöker fuska. 

Även Unibet starkt kritiska 

Unibet, som i år är huvudsponsor till allsvenskan och superettan, är även de kritiska mot de nya förbuden. 

– Tyvärr så finns det ingen fakta som stöder att matchfixning skulle minska med dessa nya förbud. Det enda som gäller är kontinuerligt förebyggande insatser genom utbildning för att alla spelare ska vara medvetna om vilka risker som finns samt vart de ska vända sig om de blir kontaktade eller hör något. Dessutom behövs en effektiv operativ samordning där vi önskar att Spelinspektionen hade tagit en mer aktiv roll inklusive en lagstiftning som möjliggör informationsdelning av personuppgifter mellan spelbolag, polis och idrotten. Detta finns inte i dag, säger Per Carlander, Sverigechef på Unibet. 

Per Carlander är likt Robin Olenius inne på att förbuden kommer innebära att mer spel förflyttas till de spelbolag som inte har svensk licens. 

– Matchfixning är det enskilt största hotet mot svensk fotboll. Om fans börjar tvivla på om matcherna avgörs på sportsliga grunder kommer intresset att avta. Det drabbar idrotten, det drabbar fans och det drabbar våra kunder. Genom förbuden kommer de licensierade spelbolagens bevakning av dessa sporthändelser att upphöra vilket försvårar samhällets förmåga att åtgärda matchfixning. Det kommer i slutändan leda till att kanaliseringen minskar ytterligare, säger han. 

– Trots förbuden så kommer det att vara möjligt att spela på dessa händelser via speloperatörer som inte har svensk licens. Vi vet också att de kunder som testar att spela hos ett olicensierat bolag riskerar att flytta hela sitt spelande till den ”svarta” marknaden där man har noll konsumentskydd. De kunder är oftast de som är i starkast behov av skyddsnät som till exempel Spelpaus.

”Det kommer avkriminalisera spelfusk” 

Per Carlander menar också att det just nu saknas lagstöd för att kunna dela information innehållande personuppgifter till idrotten – något han tror skulle underlätta bekämpningen mot matchfixning. 

– Allt som kan göras för att belysa problemet och höja medvetenheten och vaksamheten gällande matchfixning är positivt. Det är med samma syfte vi exempelvis utbildar samtliga spelare i Allsvenskan och Superettan i regelverket kring matchfixning. Men vi anser inte att man ska införa ytterligare begränsningar av spelutbudet i Sverige. Det kommer avkriminalisera spelfusk samt ta bort all övervakning av dessa marknader i Sverige vilket vi menar är helt fel väg att gå, säger Per Carlander och fortsätter: 

– Spelet kommer fortsätta, men hos olicensierade bolag som inte har något intresse av att samarbeta med svenska myndigheter. Vi monitorerar alla marknader vi erbjuder spel på minutiöst. Vi rapporterar alltid misstänkt matchfixning till relevanta myndigheter samt polisanmäler. Men som det är nu saknas det lagstöd för att vi ska kunna dela information innehållande personuppgifter till idrotten. Vi behöver lagligt stöd för att kunna dela information inkl. Personuppgifter mellan spelbolag och idrotten. Det finns exempelvis i England och då finns en helt annan möjlighet att bekämpa matchfixning.