Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ska spelbranschen hjälpa svensk fotboll

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

I höst uppdatering av spelregleringen.

Tandlösa förslag mot matchfixning hjälper knappast svensk fotboll och får inte Sverige framstå som marknadsledande i spelsäkerhet.

Förra veckan var det riksdagsseminarium gällande matchfixning. ”Alla” var där. Röd tråd var matchfixningens utveckling och hotet mot idrotten.

Att politikers- och organisationsrepresentanters detaljkunskap om spelbranschen är begränsade ter sig naturligt. Dock slår det mig att deras inlärda argument inte är i samklang med framtida spelkunds beteendemönster.

65-75 % av omsättningen på spel läggs i dag när matcher/spelobjekt har börjat. Lyssna. Över två tredjedelar!

Att förbjuda spel på kort, inkast och hörnor är åtgärder mot cykeltjuvar! Blir det åtgärdsprogrammet som implementeras så kommer den organiserade spelkriminaliteten nicka gillande. Sverige låste kattluckan, men lämnade bakdörren öppen. Välkomna!

Behåll spelformer där man kan spela på totalt antal kort/hörnor för laget eller matchen. Ta bort individnämnda objekt och U21 på nationell nivå.

Skippa snacket om förbud för spel i lägre divisioner. Låt utbud vara respektive bolags ensak. Insatser så låga att risken för organiserat bedrägeri obefintlig.

Släpp klyschan ”Inkörsport till större bedrägerier”. Informera ungdomar i spelutbildningen att branschen har örnkoll på HELA spelmarknaden och misstänkt spelfusk leder till långa avstängningar!

■ ■ ■

Det är så spelbranschen ska hjälpa SVENSK fotboll. Låt svenska marknaden använda dessa spelformer och svenska matcher som spelsäkerhetens övertrampbräda.

Minsta avtryck i plastelinan ger direkta åtgärdssignaler till bolag, myndigheter och förbund.

Amatörfuskarna har inget att hämta!

Har länge predikat om en effektiv underrättelsetjänst för spelbranschen. Låt Sverige bli bäst i Europa!

Problemet är den personliga integriteten och dataskyddsförordningen, att samköra uppgifter. Politikernas viktigaste uppgift i samband med uppdatering av spelregleringen; Införa undantag så praktiskt arbete med spelbranschens underrättelsetjänst blir möjlig.

Får den organiserade spelkriminaliteten att tänka både en och två gånger innan man agerar i Sverige.

Svensk fotboll ska givetvis ha full prioritering på inhemska matcher. Men de som bestämmer bör nog höja blicken och ha i åtanke att Sverige inte får bli marknadsplats för utländsk, organiserad, matchfixning.

Låt mig höfta och säga att, av de totala misstänkta spelbedrägerierna, i antalet, så utgörs kanske en procent av svenska spelobjekt. Omsättningsmässigt handlar det om promilleenheter.

Överhängande risk ingen talar om. Det får inte handla om att först prioritera svenska matcher.

Multiagera!

■ ■ ■

Dock var det socialförsäkringsministerns klara besked på seminariet. ”Idrottsrörelsens önskemål kommer särskilt beaktas i den nya spelregleringen”. I klartext. Några av underhållnings- och hobbyspelarnas spelformer kommer förbjudas från och med i höst.

Det blir väl där vi landar i jakten på spelfusket. 

NIKLAS BORGS KNOCKOUT-TIPS

HUR MÅR LEEDS NU EGENTLIGEN?
TISDAG.
Championship. Brentford – Leeds. Kanonmatch i andraligan. Psykologisk boost för Brentford att avgöra sent mot Middlesbrough i helgen. Nu skiljer det bara två poäng upp till just Leeds och PL-plats.

Bortalaget svek totalt mot Nottingham trots massivt spelövertag, men ineffektiva i avsluten. Hur mår Leeds egentligen? Spelar Brentford draw no bet (nollboll) till 1,82. Insatsen tillbaka vid oavgjort.

MÅLSNÅLT ATT VÄNTA I HOLLAND

TISDAG. Holländska ligan. Sparta Rotterdam – Den Haag.

Två lag med risig form, men Rotterdam brukar ändå kunna prestera på hemmaplan och tappar sällan alla tre poäng där. Inte helt okänd tränare hos nästjumbon Den Haag. Alan Pardew. Efter ha provat alla klubbar i England provar han nu lyckan i Holland. Laget läcker som ett såll på bortaplan. Jag spelar Över 2.5 mål till 1,89.

KLASSIKERMÖTE – DÅ VINNER DIF

TISDAG. SHL. Djurgården – Färjestad. Klassikermöte med psykolgisk touch. Klassisk möte och Djurgården med osann form. Passande att ta emot tabelltvåan eftersom bortalaget verkar vara livrädda att åka på turné. Karlstadlaget har bara lyckats skrapa ihop en pinne på bortais under 2020.Djurgården har klättrat rejält i tabellen på slutet. Jag spelar Djurgården att vinna under ordinarie tid till 2,17.

DE HAR ANNAT ATT TÄNKA PÅ

ONSDAG. Italienska cupen. Inter – Napoli. Semifinal och förstamötet i den italienska cupen. Stark vändning av Inter mot Milan. Ytterligare nyckelmatch i ligan till helgen. Lazio borta. Snart även EL-spel. Conti kan inte ge prio åt cupen. Napoli borta från CL-plats i ligan. Kanske chans nå cupfinal om man får med sig bra resultat här. Spelar Under 2.5 mål till 1,94.