Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Shekarabi menar väl inte allvar med svaret om Albanien?

Civilminister Ardalan Shekarabi. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
I Albanien har man inför totalförbud på spel. Foto: ARMANDO BABANI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

VAR och osäkra domare på väg förstöra för fotbolls-VM.

”Spelministern” gör ungdomar oroliga? Första spellicensen återtagen.

Även Premier League drabbas av böldpest.

Copa America tröttaste mästerskapet på länge. Eller sover stornationerna bara middag?

Det är inte den ojämna nivån mellan lag eller den ständiga jämförelsen med herrfotboll som är på väg att radera spänningen i Dam-VM. Det är givetvis VAR. Och sen har man, som en plommonspäckad karré, tryckt in ett par nya/ändrade regler så förvirringen är total.

Det nya momentet. Kanske mål, jubel med tvekan, spelare till mittlinjen, pekfinger i örat 45 sekunder, springa bort till videoskärm 45 sekunder, VAR-tecken i luften med beslut och eventuellt lilljubel är döden för supporter och oss spelare.

Hälften av gångerna bekräftar bolagen resultat och nya liveodds kommer upp. 

Med otur så hinner man placera kanske resterande pengar man har tillgängligt på spelkontot i nytt spel och så ändras resultat tillbaka. 

Givetvis stryks spelet, men blir ju så att pengarna är låsta tills matchen är slutspelad och rättad. Torsk för alla parter...

■ ■ ■

Civilminister Ardalan Shekarabi har varit i Italien med anledning av att de infört totalförbud på spelreklam. Aftonbladet-journalisten Johanna Frändén föreslog på Twitter att han i stället skulle hämta inspiration från Albanien, som gått ett par steg längre och infört totalförbud på spel.

Spelministerns svar var mäkta förvånande. ”Tack för tipset, ska kolla på detta!”.

Ironi faller oftast platt på sociala medier. Och en minister ska absolut inte ägna sig åt det.

För visst var det ironiskt menat?!

Eller tycker ansvarig för sportbetting och spel, att Albanien kan vara inspirationskälla i spelpolitiska frågor och vägval för svenska spelindustrin? Det land där matchfixningen föddes och vars ligor varit bojkottade av spelbolagen sen länge.

Storm i ett vattenglas kan tyckas. Att Shekarabi lämnar en ”käck” kommentar i förbigående. Han är inte skyldig en förklaring till det. Inte alls. Men kanske ett klargörande till de tusentals ungdomar som nu jobbar inom den svenska spelbranschen är på sin plats. Deras oro. 

Är totalförbud ett alternativ för Sverige också?

■ ■ ■

Spelinspektionen beslutade förra veckan att återkalla en spellicens för första gången.

För bolaget bakom Ninja Casino. Starkt marscherat att gå från pionjär med funktionen mobilt Bank-ID och Operator of the Year till att bli ”statslös”. 

■ ■ ■

Vill ni ha den riktiga VAR-bölden? Premier League inför VAR från och med hösten 2019!

Vilken blir skillnaden för oss spelare?

Skillnaden på tilläggstid. Egen gissning. Snittillägget tidigare var 1 + 4 minuter. Med VAR, säkerligen 3 + 7. Förutsättning för Över/Underspel ändras, men hur? 5-7 minuter extra tilläggstid innebär ju inte det blir mer effektiv speltid. 

Tvärtom kanske? Kommer bli fler mål efter 75:e minuten, men troligtvis något mindre totalt per match i snitt. 

VAR gynnar det tillbakapressade laget. Fler spelavbrott och ”time outs”. I intensiv press slinker underdoggen ur parterrläge och får ett viktigt avbrott på 2-3 minuter. Fler favoriter klarade målhandicap förra säsongen. Svårare i år?

Domare ska släppa offside-situationer så får VAR ta hand om det vid mål. Flertalet av dessa lägen är kontringslägen som leder till hörna. Blir alltså fler hörnor? Bieffekten med VAR blir också här att det kommer bli hörnmål på hörnor som inte borde ha varit hörnor, eftersom det var offside, men denna överspelad tack vare hörnan.

Allmänna helhetsupplevelsen av en intensiv Premier League-match ändras. Till det sämre. Fördröjd stryktipsavslutning och VAR kommer öka antalet hjärtinfarkter.

■ ■ ■

Jag var för VAR inledningsmässigt. Men efter förra årets VM, proffsligorna och årets VM så har jag ändrat mig.

Det gör kaos med fotbollen. Bort med skiten!

Behåll endast målkamera. Och mänskliga misstag.

NIKLAS BORGS KNOCKOUT-TIPS

Kina tar sig till topp åtta?

Italien var Dam-VM’s positiva överraskning i gruppspelet genom att vinna sin grupp före lag som Brasilien och Australien. Nu möter man ett Kina, som gick vidare som bästa trea, i åttondelsfinal. Men här tror jag inte Italien vinner under ordinarie tid! Kinesiskorna inga kulsprutor, men kommer trampa på i värmen. Fixar minst förlängning. Högspel Kina +0,5 till 1,85 (som X2, vinst på seger och kryss under ordinarie tid).

 

Smarrig nattmacka i USA

Mellan- och Nordamerika kör också mästerskap nu, men USA’s fotbollsliga, MLS, rullar på ändå. Sånt tjafs kan man inte ta hänsyn till tycker proffsligorna i USA, oavsett sport. Vill man ha en nattmacka på onsdag kväll så spelar DC United och Orlando. Washingtonlaget inledde starkt, men har nu svårare ta tre poäng. Orlando har vaknat till liv på slutet och gynnas nu av omständigheterna. Jag spelar Orlando +0,5 till 1,79.

 

Holland hela vägen till final!

Gillar Hollands damer. Tror de kan nå final tack vare gynnsam lottning. Man vann sina matcher i gruppspelet, men tycker ändå det finns en växel kvar. Här gäller det koppla grepp mot Japan direkt och nyttigt ha ett par måls ledning inför sista 20 minuterna mot konditionsstarka japanskor. Holland vinna matchen under ordinarie tid, odds 1,86. Provar även lite att de leder i halvtid.

 

Copa America i Brasilien

Messi som en trött, vit, tiger i bur bakom hotellreception i Vegas. Vill bara det ska ta slut. Eller nu stornationerna växlar upp? Kvartsfinaler fredag- och lördag kväll.

Värdlandet Brasilien vinner sin kvart och får möta Argentina (Venezuela i kvart) i semi, eller? Brasilien till final.

Nedre halvan blir det Uruguay och Colombia till semi. Uruguay till final och slår där hemmanationen! Cavani stor hjälte…