Så blir du en bättre pokerspelare

Publicerad
I ett antal artiklar framöver på SportExpressen.se kommer svenska och utländska pokerproffs att lära dig bli en bättre pokerspelare.
Först ut är fem stycken svenska framstående spelare som ger dig sina bästa tips på hur man ska göra för att bli en framgångsrik spelare.
Ni har redan fått träffa flera svenska pokerstjärnor på SportExpressen.se.
Nu ger proffsen sina bästa tips på hur du blir en bra pokerspelare.
Här är guiden till hur du lär dig spela som ett proffs.

Lina Olofsson:
1. Ha tålamod, framgång kommer inte över en natt
2. Om det går dåligt, gå inte upp i nivå för att försöka jobba ikapp, gå ner istället.
3. Spela inte över din bankrulle.
4. Kolla på bra poker på tv och analysera händerna.
5. Ta pauser när du spelar online.
6. Drick inte läsk, det ger dig sockerchocker och fall vilket försämrar koncentrationen.
7. Ät inte för mycket under middagspausen på en större turnering, detta ger dig också sämre koncentrationsförmåga.

Bo Sehlstedt:
1. Spela lägre.
- Många spelare går alldeles för snabbt upp i nivå. Gå inte upp i nivå förrän du märkt att du kontinuerligt vinner på den nivån du spelar!

2. Välj site att spela på med omsorg.
- Det är stor skillnad på spelarnas kvalité mellan de olika nätverken och det är också stor skillnad på hur mycket du kan få tillbaka i bonusar och /eller rakeback.

3. Specialisera dig.
- Limit Texas Holdem? Sit and Go turneringar? Pot Limit Omaha? Välj ett spel som du tycker är roligt och försök bemästra det! Det kommer ta tid innan du är riktigt bra, men satsa på att bli riktigt bra på något innan du går vidare och försöker bemästra även de andra spelen!

4. Tilta inte.
- Spela aldrig när du kommer hem från krogen! Ta en paus om motgångarna varit många en stund! Ett oräkneligt antal proffsspelare har spelat bort otroligt mycket pengar när de inte borde spelat alls. Att minimera förluster är oftast ännu viktigare än att maximera vinsterna!

Christer Öman:
1. Utvärdera och anteckna:
- Själv försöker jag alltid gå igenom mina sessioner och se var jag spelat bra respektive dåligt. Sen gör jag anteckningar med "regler" vilket kan vara t.ex att inte spela en viss typ av händer ur position, eller att hålla mig till ett maxantal bord på en viss nivå om jag multitablar och så vidare. Detta hjälper mig att utvecklas och hålla mig till ett spel som passar mig.

2. Träna och fokusera:
- Själv tränar jag nästan varje dag, vilket för mig fungerar som terapi. Tränar jag hårt rensas huvudet från badbeats, men även en lugnare promenad kan vara bra för att tänka igenom spelsituationer och komma tillbaka till pokerbordet fokuserad.
Dessutom tror jag garanterat att om man är i fysisk form klarar man även mental press bättre, det är trots allt ganska krävande att spela 12h flera dagar i rad vilket t.ex. kan vara fallet vid större turneringar.

3. Investera och spara:
- Allt för ofta hör man om unga pokerspelare som vunnit mycket och snabbt för att lika fort förlora allt igen. Se till att lägga undan pengar som en säkerhet och om du inte kan så mycket själv finns det inversteringshjälp att få.

Jonas Molander:
1. Hitta kompisar som också spelar poker så ni kan diskutera och tänka poker 24/7 så utvecklas man supersnabbt!

2. Spela mycket men se till att uppskatta spelet hela tiden, om det känns för enformigt med det du spelar nu så byt spel eller spelform så det känns nytt och utvecklande!

3. Se till att hålla livet balanserat så humöret tål mycket. Om det nu är träning, ölkvällar eller filmkvällar för dig spelar nog ingen roll så länge det gör dig glad och håller humöret mer stabilt än vanligt så kommer du spara/tjäna massor av pengar på det!

Michaela Johansson:
1. Alla gör misstag. Acceptera att du också tillhör den skaran. Lär dig att känna igen dina svagheter och jobba på dem istället för att ignorera dem.

2. Ha separata bankrullar för cashgame och för turneringar. Även om du är en duktig cashgame-spelare kan du mycket väl vara en förlorande turneringsspelare eller tvärtom. Att blanda bankrullarna kan visa sig bli ett dyrt misstag.

3. Spela inte under tidspress. Har du en tid att passa är det lätt att bli stressad och tiltad, och det är svårt att koncentrera sig fullt ut och spela på topp. Om det går dåligt kanske också resten av dagen blir förstörd. Det är inte värt det!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag