Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Receptet: Så blir du en vinnare på Stryktipset

Foto: JOHN SIBLEY / REUTERS BILDBYRÅN

Fotbollssäsongen 2018/2019 är över. 

Den kommer dock göra två extranummer under veckan.

Europa League-finalen (Chelsea–Arsenal) på onsdag och Champions League-finalen (Tottenham–Liverpool) på lördag.

Det här innebär också att stryktipskupongen blir mer utspridd med matcher från olika länder, divisioner och med olika starttider.

Det blir svårare att få tag i information om matcherna och många använder sig av streckfördelningen från svenska folket för att få hjälp med vilket tecken man ska välja.

Men vilken typ av hjälp är streckfördelningen?

Den informationen har ”alltid” funnits där, men vilket verktyg är det för tipparen? Allt tjafs om överstreckade favoriter, spelar det någon roll?

Ska man vara riktigt taskig så kan man ju säga det är information om hur man INTE ska tippa. Eftersom större delen av svenska folket inte får 13 rätt. I ärlighetens namn så är de inte ens i närheten. Självklart är de inte fel ute i alla matcher.

Men det gäller att lista ut var de gått vilse. Det är så utdelningen går upp. Det är så man kan bli ensam om att ha alla rätt.

Och det gör man med en hel del kunskap om lagen. Men skulle säga det är klart viktigare att känna till de matematiska förutsättningarna för omgången och ha systemkunskap om man är ute efter bra utdelning.

Det samma gäller ju både för stryktips och trav.

Men huvudsaken är väl att man tippar rätt i alla matcher, säger den kloke. Ja, jo, visst. Men den gången man väl har 13 rätt vill man inte det ger strax över tusenlappen som det var för någon vecka sedan.

”Typiskt. Just den veckan jag hade 13 rätt”, säger svenska folket. Ja. Vilken ”otur” ni hade...

Kupongens sju största favoriter vinner, väntat utfall i fyra andra matcher och kryss i två halvsvåra matcher. Tio Tidningars Tips jublar och svenska folkets streckfördelning är facit.

Den vinstraden kvittar mig. Den raden har jag valt bort.

Då kan man lika gärna ta insatsen och spela på en sexling. Du får troligen mer utbetalt och slipper risken att spricka i sju andra matcher.

■ ■ ■

Hur använder man då streckfördelningen som hjälpverktyg?

Chansvärdering för respektive match tar man fram genom att använda matchoddsen. Ta siffran 1 och dela med oddset för få fram procentsats för respektive tecken.

Exempel: Matchodds 2,00-3,30-5,00 blir ju då 50%-30%-20% (visst, bolagen gör spelavdrag m.m., men för att få lätt räkneexempel).

Jämför chansvärdering med streckfördelning. ”Vår match” visar sig ha streckfördelning 60-28-12. Alltså är hemmafavoriten överstreckad hela 20% om man jämför spelmarknadens odds med svenska folket.

Självklart går det inte ta bort alla utfall som är överstreckade och spika bara såna som är understreckade, men det ger en bra fingervisning om förutsättningarna för omgången.

Är ju också så att man måste få bort någon större favorit för att utdelningen ska accelerera. Trots bra streckfördelning.

Och vilket odds på matcherna är ”närmast sanningen”?

Den största spelbörsen med väldigt stor omsättning är kanske bra riktmärke och blir ju den så kallade marknaden ju närmare matchstart/spelstopp man kommer.

Gäller främst på de största ligorna och inte nu när det är lägre svenska ligor med mera. Här kan man använda spelbolag som anses duktigast på respektive liga.

Se till att uppdatera odds och streckfördelningar några gånger. Streckprocent ändras marginellt matchdagen. Men håll koll på odds. Och då också efter laguppställningar kommit. Här kan ibland överstreckade utfall bli riktigt bra på grund av stor oddsförändring. 

■ ■ ■

Det är sen du utformar ditt eget system med spikar och de garderingar budgeten tillåter. Kanske tar någon överstreckad favorit som spik och något riktigt ”dåligt tecken” för att bli av med de stora spelproffsens system.

Det räcker troligen med bara ett par bra garderingar för att bli av med majoriteten av svenska folket.

Det är så man måste sicksacka sig genom kuponghögen. Det är då det börjar bli fart på pengarna.

Kom inte till mig och gnäll om dålig utdelning när du har spikat fem favoriter och det visar sig att fyra var rejält överstreckade…

Niklas Borgs knockout-tips

Blues bäst i het finalmatch

Onsdag. Europa League-final. Chelsea–Arsenal. Ingen imponerande avslutning av de här två lagen i ligan. Chelsea 1-3-1 och Arsenal 1-1-3 på senaste fem omgångarna. Fokus nå den här finalen? Får känslan av att Hazard gör sin sista tävlingsmatch i den blå tröjan och det är just han som är skillnaden. Spelar Chelsea att vinna matchen till oddset 2,45.

 

AFC klipper inte Häcken

Torsdag. Final svenska cupen. Häcken–AFC. Kanske inte samma glitter som runt Europacupfinalerna men likväl en anrik titel. Jobbigt för Häcken torska Göteborgsderbyt långt inne på övertid. Har man nu ruskat av sig och här är det klasskillnad. Jag spelar Häcken -1,5 mål (måste vinna med två mål eller mer) till dubbla pengarna.

 

Spelvärdet finns på Spurs

Lördag. Champions League-final. Tottenham–Liverpool. Ser man på den här säsongen så förtjänar Liverpool ta den här titeln. Men sånt får man inte in några spel på. Nyckeln till att Spurs ska lyfta bucklan är att hålla tätt första 30 minuterna och att Eriksen gör sitt livs match. Kane inhopp i slutet för kvittering, förlängning eller bara straffar? Spelar Tottenham +0,5 till 2,00 på oddset. Är alltså Tottenham 1x under ordinarie tid. Pool avgör på extratid. Välförjänt…

 

Spännande spelsommar

Orolig för klent utbud nu när många av Europaligorna är slut? Bara lugn!

Fotbolls-VM Damer i Frankrike. Start 7 juni.

Copa America. Sydamerikanska mästerskapen. I Brasilien. Start 14 juni.

Africa Cup of Nations. Afrikanska mästerskapen. I Egypten. Start 21 juni.

• Fortfarande orolig? Okej. French Open. Grand Slam Tennis. Start den här veckan.