Ola Brandborn reder ut om poker är olagligt eller inte. Foto: Glans, Otw Magnus
Ola Brandborn reder ut om poker är olagligt eller inte. Foto: Glans, Otw Magnus

Poker ett lagbrott?

Publicerad
Uppdaterad
Ola Brandborn är en av Sveriges främsta pokeranalytiker och programledare för Poker.se:s webb-tv. Läs hans krönikor - varje lördag på Expressen.se.
Jag har fått jättemånga frågor om hur lagliga landets pokerklubbar är. Som vanligt när det handlar om vår kära hobby så är svaret: Det beror på.

Lagligt att spela


Först och främst kan vi konstatera en sak, nämligen att det är hur lagligt som helst att spela poker. Detta gäller hemma vid köksbordet i precis lika hög grad som vid spel på någon av klubbarna. Som spelare riskerar du ingenting. Däremot gäller det för dig som arrangerar spelet att hålla tungan rätt i mun.

Olagligt att arrangera


Om du någon gång arrangerat en pokerkväll så är du en brottsling! Det är nämligen enbart tillåtet att arrangera pokerspel i slutna sällskap. Tyvärr är lotteriinspektionens definition på slutet sällskap inte överensstämmande med allmänhetens. Det räcker inte med att trycka upp medlemskort och låsa ytterdörren, utan sällskapet måste verkligen vara extremt slutet. I princip fungerar enbart gamla syjuntan eller lumparkompisarna sedan 20 år tillbaka om man ska tro lotteriinspektionen. Så man hamnar i den smått absurda sitsen att pokerklubbarnas 100-kronorstävling är olaglig, medan man utan problem kan spela högt cash-game om sommarstugors värde, bara man gör det väldigt privat.

Domen i Halmstad


I ett uppmärksammat mål i Halmstads Tingsrätt i vintras blev dock en klubbägare lite förvånande frikänd. Domstolen tyckte att hans klubb visst uppfyllde kravet kring slutet sällskap. Domen är överklagad till högre instans, men den visar att lotteriinspektionen inte har ensamrätt på att tolka begreppet ”slutet sällskap”. Värt att nämna är att klubben i Halmstad var förhållandevis liten och att det var en förening som arrangerade speltillfällen med flera olika sorters spel, allt från sällskapsspel som Monopol till enstaka pokerkvällar. Vi får följa ärendet med spänning i högre instanser!

Ola Brandborn pokerkronikor@expressen.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag