Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Poker ett lagbrott?

Ola Brandborn reder ut om poker är olagligt eller inte.
Foto: Glans, Otw Magnus

Ola Brandborn är en av Sveriges främsta pokeranalytiker och programledare för Poker.se:s webb-tv. Läs hans krönikor - varje lördag på Expressen.se.

Jag har fått jättemånga frågor om hur lagliga landets pokerklubbar är. Som vanligt när det handlar om vår kära hobby så är svaret: Det beror på.

Lagligt att spela


 Först och främst kan vi konstatera en sak, nämligen att det är hur lagligt som helst att spela poker. Detta gäller hemma vid köksbordet i precis lika hög grad som vid spel på någon av klubbarna. Som spelare riskerar du ingenting. Däremot gäller det för dig som arrangerar spelet att hålla tungan rätt i mun.

Olagligt att arrangera


 Om du någon gång arrangerat en pokerkväll så är du en brottsling! Det är nämligen enbart tillåtet att arrangera pokerspel i slutna sällskap. Tyvärr är lotteriinspektionens definition på slutet sällskap inte överensstämmande med allmänhetens. Det räcker inte med att trycka upp medlemskort och låsa ytterdörren, utan sällskapet måste verkligen vara extremt slutet. I princip fungerar enbart gamla syjuntan eller lumparkompisarna sedan 20 år tillbaka om man ska tro lotteriinspektionen. Så man hamnar i den smått absurda sitsen att pokerklubbarnas 100-kronorstävling är olaglig, medan man utan problem kan spela högt cash-game om sommarstugors värde, bara man gör det väldigt privat.

Domen i Halmstad


 I ett uppmärksammat mål i Halmstads Tingsrätt i vintras blev dock en klubbägare lite förvånande frikänd. Domstolen tyckte att hans klubb visst uppfyllde kravet kring slutet sällskap. Domen är överklagad till högre instans, men den visar att lotteriinspektionen inte har ensamrätt på att tolka begreppet ”slutet sällskap”. Värt att nämna är att klubben i Halmstad var förhållandevis liten och att det var en förening som arrangerade speltillfällen med flera olika sorters spel, allt från sällskapsspel som Monopol till enstaka pokerkvällar. Vi får följa ärendet med spänning i högre instanser!


Ola Brandbornpokerkronikor@expressen.se