Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny kritik mot regeringens förslag: ”Det blir bakvänt”

Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Gustaf Hoffstedt, Branschföreningen för Onlinespel
Foto: Bos / Pressbild

Branschförening för Onlinespel presenterade en ny rapport under tisdagen. 

Där riktar generalsekreteraren Gustaf Hoffstedt kritik mot socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi.

– Ytterligare restriktioner riktade mot de licensierade spelbolagen framstår som bakvänt, säger han i pressmeddelandet.

Förra torsdagen presenterade Ardalan Shekarabi ett förslag med ytterligare restriktioner för spelmarknaden.

Förslaget har fått mycket kritik från bland annat travtränaren Daniel Redén och spelbranschen.  

Branschföreningen för Onlinespel (BOS) presenterade i dag en rapport som den oberoende analysfirman Copenhagen Economics författat på uppdrag av BOS.

”Satt under hård press” 

Rapporten visar på en så kallad fallande kanalisering på spelmarknaden. Kanalisering är det begrepp som används när man mäter andelen spelkonsumenter som spelar inom det svenska licenssystemet i jämförelse med den illegala spelmarknaden. Regeringens mål för en långsiktigt hållbar spelreglering är minst 90 procents kanalisering.

– Det råder ingen tvekan om att licenssystemet är satt under oerhörd press när det gäller spelvertikalerna sportspel och onlinekasino. Att i det läget ens överväga ytterligare restriktioner riktade mot de licensierade spelbolagen framstår som bakvänt, eftersom vi vet att sådana restriktioner driver spelarna bort från licenssystemet till den svarta marknaden där konsumentskyddet är obefintligt, säger Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare för BOS i pressmeddelandet.

”Han bör dra tillbaka den delen” 

Rapportens syfte är att öka kunskapen och få en sundare debatt när det kommer till spelmarknaden. Hoffstedt passar också på att ge sin syn på socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabis förslag.

– För det första bör socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi dra tillbaka den delen av hans utspel som drabbar licensierade bolag. För det andra bör Spelmarknadsutredningen under ledning av Anna-Lena Sörenson inte föreslå marknadsföringsbegränsningar som drabbar licensierade bolag, säger Gustaf Hoffstedt i pressmeddelandet.

Branschföreningen för Onlinespel representerar 22 olika spelbolag.

Rapporten finns att läsa i sin helhet här.