Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Motivation slår klass under vårsäsongen

Foto: CARL RECINE / REUTERS BILDBYRÅN

Blir det coronaviruset som avgör ligorna och EM?

Fjolåret engelska Europadominans upprepas inte. Tar den mest åtråvärda titeln ändå?

Motivation slår oftast klass i slutdelen av ligorna. Dra nytta av det nu!

Då är vi inne i den delen av fotbollssäsongen när agnarna sållas från vetet. Då bolagen brukar ha lite för högt odds på motivationsfavoriterna.

Men hur blir fotbollsvåren 2020 då coronaviruset håller oss i ett järngrepp? Tomma läktare i Italien och hur blir kvarvarande omgångar i Europabollen?

För några veckor sedan fnös folk åt tanken att viruset kunde påverka EM-slutspelet i juni.

Nu är det väl favorit på att mästerskapet ställs in?

För inte tillåts väl tiotusentals människor flyga härs och tvärs mellan 12 EM-städer?

Bespara oss ett tv-sänt EM inför tomma läktare! Då kan vi lika gärna fira midsommar utan fotboll… 

Hur ser det då ut spelmässigt i respektive toppliga kontra cupspelet?

ENGLAND:

Hade förra säsongen fyra Europafinallag och ett femte som vann Premier League. I år avgjordes ligan redan i januari. Ser klart sämre ut i Europa.

Vänder Liverpool mot Atlético Madrid är man väl fortfarande favorit att försvara CL-titeln?

Spurs borta från allt(?). Chelsea får prioritera ligan.

Manchester United svårast val. Bra chans ta CL-plats i ligan samtidigt bra läge i EL.

Peps City bara fokus på CL-titel och kommer sköta kvarvarande ligaspel med vänsterhanden.

TYSKLAND: 

 Efter nyår har Bayern München som vanligt återtagit kommandot (sju raka titlar!). Gjorde potatismos av Chelsea i första CL-mötet.

Dortmund har 2-1 mot PSG, tuff retur i Paris. Kan bli ras om man åker ur samtidigt som man har fyra poäng upp till serieledarna.

Leipzig bör ju klara topp 8 i CL efter slagit Spurs borta (1-0). Kan gå till semi med bra lottning.

FRANKRIKE: 

Ligan som vanligt. PSG gör fyra mål per match. Om de vill. Klassiska lag som Lyon och Monaco utanför Europaplatser. Parislaget ska vända 1-2 mot Dortmund, inte helt givet. Lyon skrällde med 1-0 mot Juve. Svårt se det räcker till returen. Inget lag kvar i EL.

SPANIEN:

Länge sen topp 2-lagen hade så mycket poängtapp. Madrid vinner el clasico, men förlorar mot formlöst Betis. Troligt respass i CL för Real efter 1-2 hemma mot City. Barca har hemmaretur efter 1-1 mot Napoli. Kan Messi & Co fixa en dubbel? Tveksamt.

Spansk skrällvinnare i EL? Sevilla eller Getafe?

ITALIEN: 

Stora frågan är inte vem som tar titeln utan om/hur ligan färdigspelas. Ska de spela 13 omgångar med tomma arenor? Juventus avfärdade väl Inter från titelracet i söndags. Och man går vidare mot Lyon. Är Atalanta ”årets Ajax” i CL? Kan ställa till det i alla fall.

■ ■ ■

Tre råd du kan ta med dig?

Avråder till att göra långtidsspel såsom liga- och cuptitlar alternativ lag mot lag, vilket som slutar bäst till. Visst, säkert spelbara odds, men är alldeles för många yttre- och oförutsägbara faktorer som spelar in just nu.

Nu spelscheman är som viktigast att ta hänsyn till. Inhemska cuper nu nära titelmatch. Lagen gå för dessa om man inte har extraordinära placeringsmatcher i ligan. Varje match och steg i europeiska cuperna nu ekonomiskt skillnad även för storlagen. Ha alltid koll på kommande tre matcher för varje lag.

Självklart har oddsmarknaden bättre detaljkoll än vi spelare. Men så här i inledningen av motivationssäsongen brukar det finnas ett övervärde på bra favoriter och ”givna motivationsvinnare”. Utnyttja dessa och deras form.