Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Marcello Wibb tog tredje raka segern

Foto: MALIN ALBINSSON / TR Media

Vintermeetinget är i gång och vi har flera svenskintressen i gång på de franska banorna.

I svenskkollen får du det senaste om svenska framgångar, heta snackisar och kommande starter.

■■ Förra torsdagen fick vi se två fina insatser från Tomas Malmqvists Howdy Partner och Johan Untersteiners Gina Mearas som blev tvåa respektive trea i Prix de Bourigny.

De kunde inte hota överlägsna vinnaren Gaspar de Brion, men visade fin form och de båda går vidare mot ett spännande vintermeeting.

■■ Svenskfödda Marcello Wibb, som tränas av Vincent Martens, tog sin tredje raka seger på Vincennes och fortsätter att imponera. Höjdpunkten i torsdags var annars att Mindyourvalue W.F. återigen intog den parisiska kolstybben för ett montélopp. Eric Raffin var sin vana trogen offensiv och gick utvändigt ledaren första 1000 meterna, innan han fick ta över ledningen.

Han försökte skaffa sig någon längd in på upploppet, men Boss du Meluec som satt i ryggen hängde på bra och kunde till slut speeda ner Berghs åttaåring. Andraplatsen var värd ungefär 250.000 kronor.

■■ Den svenskfödda och svenskägde före detta elitloppsdeltagaren Tjacko Zaz var tillbaka i vinnarcirkeln för sin tränare Jean-Michel Bazire på Vincennes under torsdagen. 

Efter några preparélopp ser han nu verkligen ut att vara redo för vinterns tuffare uppgifter.

■■ I fredags slog Jarmo Niskanens Ingentia Prima till med en skrällseger i Prix Ottilia. Hon kom tidigt till ledningen och väl där fick hon och kusken Franck Ouvrie bestämma.

På upploppet gick det sedan undan och ekipaget kunde hålla undan till en fin seger i loppet för treåriga ston.

■■ Tomas Malmqvist hade en riktig toppendag i lördags när hans Jazzy Perrine först slog till med en andraplats på Vincennes. Det tvååriga stoet har nu tagit två segrar och fyra andraplatser på sex starter och ser mycket lovande ut. Hon fick en fin resa av kusken Eric Raffin och avslutade visslande fort fram till silverpengen.

Malmqvists lycka fortsatte sedan i Reims under eftermiddagen när hans nioårige Crack Atout vann ett lopp över 2550 meter.

■■ Söndagens Prix de l’Eure blev en riktig svenskuppgörelse. Robert Bergh och Pinto Bob såg ut att vara på väg mot segern, när hästen tog till galopp de sista meterna. Istället kom då längre ut i banan Berghs andra häst i loppet, Vikens High Yield, och satte nosen först.

Segern var värd drygt 230 000 kronor och togs precis före svenskbekantingen Heading Reference som nu är i Bazires träning.

■■ Under måndagens tävlingar på Vincennes gjorde Fredrik Wallins Xanthis Delicious Frankrike-debut i ett lopp för sexåriga ston. Hon fick ett snällt lopp i kön och såg pigg ut över linjen när hon gick i mål som sjua.

I samma lopp startade Mattias Djuses Adi Gallia som inte fick med sig någonting från loppet.

■■ Bättre gick det för svenskarna som gjort resan till Le Croise-Laroche. Kolgjinis Istania de Viette vann ett lopp för treåriga ston. Det var ett stökigt lopp i regnvädret och hon fick bra hjälp fram till upploppet där hon visade att hon var starkast till slut. 

Även Jörgen Westholm fick med sig en seger från Lille-banan. Hans fyraårige Holster satt tidigt i ledningen och kunde hålla undan till en fin seger.

■■ Blickar vi framåt har vi ett riktigt svenskt slag i onsdagens High Five-lopp. Christoffer Erikssons Ingo kommer från en andraplats och är en av favoriterna i loppet, där han ställs mot bland andra Robert Berghs Ivory di Quattro, Mattias Djuses Electrical Storm och Jonna Irris V75-bekanting Majestic Man.

■■ På torsdag ser vi en del världsstjärnor komma ut i Prix Jean Boillereau med ungefär 400.000 kronor till vinnaren.

Från svenskt håll ser vi Anders Lindqvists Wild Love och Tomas Malmqvists Calle Crown (som dessutom får Björn Goop i sulkyn).  

■■ Helgens stora höjdpunkt är annars så klart Prix du Bourbonnais, där 18 hästar gör upp om tre platser i Prix d’Amerique. Världens bästa häst Face Time Bourbon blir med rätta stor favorit och ser oslagbar ut för dagen.

Den enda svensktärnade hästen i loppet är Tomas Malmqvists Express Jet, som senast tog en sjundeplats i Grand National du Trot-finalen.