Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Många överstreckade favoriter på Stryktipset

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: JOHN SIBLEY / REUTERS BILDBYRÅN

Lagen om spelfuskbrott sjösattes för två år sen för bekämpa matchfixning. 

Noll fall har lett till åtal. 

Samordningen mellan spelpolisen och de största spelbolagen går för långsamt.

Gav bort min titel i Mörkpoker-SM eftersom jag spelade stryktips förra lördagen.

Dopad jackpotomgång på stryket. Många överstreckade favoriter.

ANNONS: Här kan du köpa andelar i Expressens supersystem

Fick möjligheten att besöka de poliser som, under kriminalkommissarie Fredrik Gårdares ledning, arbetar med misstänkta fall av spelfusk och matchfixning.

I den bästa av världar skulle de sitta i ett war room med monitorer som varnade för onormalt spel hos bolagen. Få in rapporter från de stora bolagen som visade kunder med misstänkt spelbeteende och kunna jämföra om namnen figurerar på samma sätt på flera ställen. Jobbat fram rutiner så de även fick anonyma tips om matchfixning INNAN de genomfördes.

Glasklart för illegala aktörer att det kostar mer än det smakar att göra spelstötar via spelfusk och matchfixning hos svensklicensierade spelbolag.

Sanningen är annorlunda. De här poliserna får även lägga mycket av sin tid på andra ärenden, inom andra områden. De får sitta och leta efter de berömda nålarna i höstackarna och när de väl hittas ska de också ta reda på vem eller vilka som la dit dem. De får lägga tid på påminnelser till bolag om information de begärt in och måste dubbelkolla tips eftersom det finns frågetecken kring syftet från tipsaren.

Det är polisernas sak att undersöka och ta fram bevis för att åklagaren ska kunna åtala.Men bolagen är dåliga på att bistå med underlag som direkt rör misstänkta fall eller som skulle kunna bygga upp en effektivare underrättelsetjänst om spelfusk och matchfixning.

I samband med omregleringen infördes en ny lag som skulle vara mer övergripande gällande spel. Spelfuskbrott. Hur har samordningen i branschen fungerat på de två år som nu gått? Spelpolisen hymlar inte utan snarare betonar resultatet. Noll fall har lett till åtal. Noll!

Vad som konstaterats i många andra länder gäller även i Sverige. Det är inte enskilda- eller nischade speltjuvar som står bakom arrangerat spelfusk. Det är de redan etablerade kriminella nätverken som fått en vidareutvecklad affärsgren. Ett perfekt sätt att tvätta pengar på och när chans till förtjänst övertrumfar risk och straffsats passar det väl in i verksamheten.

Trots dyster redovisning så finns goda förutsättningar för en förbättring. Spelpolisen har viljan. Spelbolagen har informationen. Gör något bra av det...

Skulle spela Mörkpoker-SM hos Svenska Spel i går. En titel som bara låg där och väntade på mig. Blev dock ”stoppad i dörren”. Satte in mer än 5000 kronor för att skapa andelstips på stryktipset förra lördagen. 

Borde ha tänkt på att jag sex och ett halvt dygn senare skulle spela en pokerturnering för 500 kronor…

TANKAR OM VECKANS STRYKTIPS: 

Veckans Spik:

Match 12 Derby – Wycombe. 

Bortalaget behöver inte alls skämmas för sin insats som nykomling. Tagit åtta poäng på senaste fem matcherna och lämnat jumboplatsen. Den har i stället övertagits av Derby. Rooneys gäng har en pinne på senaste fem och det ser allt annat än bra ut. Men i det här bottenmötet måste hemmalaget ha med sig tre poäng! Både mentalt och att faktiskt jobba sig tillbaka. Spikar Derby till 59% (marginellt överstreckad) då det finns andra favoriter som måste jobbas bort. Jorå, självklart spikar jag även Manchester City i match 2.

Veckans Skrällgardering:

Match 13 Ipswich – Charlton.

 Ja, gamla trotjänare för oss tippare, men nu harvar de på i League One. Lite sorgligt behöva en match från den ligan på kupongen. Här möts femman mot åttan och hemmalaget har blivit för överstreckade i denna jämna match (42% mot beräknat 35%). Matematiken får bestämma och jag väljer ta bort hemmastrecket och gå på X2 där Charlton är en riktig susare till 26%.

Tänk på att…

Everton får tillbaka sin viktigaste spelare, men är klart överstreckade och har inte enligt chansvärderingen ens 50% att vinna denna match...

Grova överstreckningar på Watford (68%, chans 50%) och Norwich (76%, chans 55%). Norwich har också gått upp en hel del i odds under förmiddagen. Ring inte till mig om ni spricker på den spiken…

Andra spikförslag? Bournemouth (Match 9) ser solida ut och kan vara en bombspik. Dock rejält överstreckade. Min tredjespik blir nog Middlesbrough (Match 7) till 46%, en bra chansspik…

Veckans singelspel utanför kupongen:

Det är i morgon, söndag, och i franska ligan. Lens – Angers. Hemmalaget har fin form nu och är obesegrade på hemmaplan. Tycker att 2.15-2,20 är riktigt bra på Lens som singelspel och spelar man med Asian Odds så går kvartsbollen (-0.25) också bra till 1,88. Alle man till Länspumparna!

ANNONS: Här kan du köpa andelar i Expressens supersystem