Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Man kan få panik om man inte får visningar”

Han är en av landets största Fifa-profiler på Youtube. 

Men är inte själv något på proffs på spelet. 

Nu berättar Pontus ”GGFrolle” Frostvik om sitt nya jobb som Stryktipskorre på Svenska Spel, framgångarna på Youtube, men också om drömjobbets baksidor. 

– Lägger man upp ett klipp och märker efter 20 minuter att man har mindre visningar än klippet innan kan man få panik, säger han. 

När vi når Pontus Frostvik, eller ”GGFrolle”, som hans följare känner honom bäst som – är han nyss hemkommen från London. 

Den 24-årige Youtubern har fått jobb som ”Stryktipskorre” för spelbolaget Svenska Spel, där han bland annat från England kommer spela in fotbollsprogram med, i sann Stryktipsanda, tydligt engelskt fokus. 

– Vi ska bevaka den engelska fotbollen och naturligtvis koppla det till Stryktipset, men få en engelsk touch på det. Vi ska försöka komma nära och träffa allt möjligt folk runt den engelska fotbollen. 

Av de 115 000 personer som följer ”GGFrolle” på Youtube tillhör majoriteten den yngre generationen. I och med det här jobbet är ett av målen att även försöka locka en äldre publik.  

– Det tror jag absolut. Det är något nytt för mig. På min egen kanal har tanken varit att jag ska försöka locka folk från alla målgrupper. Men självklart är det så, eftersom det är en äldre målgrupp. Det blir en utmaning för mig också. 

”Men du är ju sämst på Fifa” 

Pontus Frostvik började syssla med Youtube redan på högstadiet. Eftersom det då var tunnsått med svenska youtubers fick han främst leta inspiration internationellt. 

– Jag testade också att köra på engelska först utan att få någon träff alls. Men sedan började man hitta svenska communitys, då var det inte bara Fifa utan alla möjliga spel. Men communityn var fortfarande så pass liten att den största youtubern hade runt 5000 följare. 

Så småningom blev det framför allt Fifa som dominerade på ”GGFrolles” ständigt växande kanal – som i dag är en av Sveriges största. 

Till skillnad från andra Fifa-youtubers som Ivan ”BorasLegend” Lapanje och Lukas ”Lukasinho” Gummesson har han dock aldrig varit något proffs på spelet själv. 

– Min väg fram genom Fifa-scenen har inte handlat om att jag varit jättebra på spelet. Det får man också höra från tittarna titt som tätt, att man är sämst på Fifa. Kan man få höra. Men trots det har jag vuxit. Det är främst genom underhållningen. Jag är helt okej naturligtvis, men definitivt inte proffs. 

”Är inte beroende av visningar längre”

Finns det någon konkurrens mellan er som har flest följare? 

– Det som är roligt är att vi blivit ett gäng polare. Det finns ingen tävling mellan oss utan vi vill bara lyfta varandra. Vi filmar ofta tillsammans och åker på event ihop. Alla följare känner nog också igen alla, även om de har personliga favoriter. 

Hur mycket tjänar du på Youtube? 

– Det är som att frilansa ungefär. Det kan skilja från månad till månad beroende på samarbeten, visningar och annat. Sedan är inte jag ju inte enbart youtuber längre. Men till en början var det lite kämpigt, man fick leva lite snålt. Idag kan jag i alla fall säga att jag lever stabilt och bra, och inte behöver tänka så mycket på det.

I dag upplever Pontus Frostvik inte samma press som han gjorde till en början – när samarbetena var långtifrån lika många. Det är nämligen där de största pengarna kommer ifrån, reklamintäkter från Youtube är bara en liten del. 

– Det är en otrolig stress att hålla koll på sina klipp. Det kan svänga snabbt. Lägger man upp ett klipp och märker efter 20 minuter att det har mindre visningar än klippet innan kan man få panik. Då tänker man att att karriären är över. Men mycket av det har släppt för mig nu. Jag är inte beroende av visningar längre, vilket ger ett lugnt. Men jag kan relatera till den stressen. 

”Försökt hålla mig undan från bråk”

Rädslan över att en dag inte längre vara relevant finns dock alltid. Det är också en av anledningarna till att Pontus Frostvik inte längre bara har Youtube-yrket som inkomstkälla. 

– Man vet aldrig hur länge man kan vara relevant. Man blir äldre och kommer säkerligen hitta en ny publik, men även tappa publik. Jag har försökt hålla mig undan från all typ av problematik som skulle kunna göra att man faller bort. Inget drama eller bråk med andra. Sedan tänker jag mycket långsiktigt, ”Stryktipskorren” är en del i det. Att försöka nå ut till en ny publik. Jag tänker inte att jag ska vara heltidsyoutuber i hela mitt liv. Utan gå mer mot media och programledarrollen. 

– Jag älskar att stå framför kameran och underhålla. Så länge jag får göra det kan det vara på många olika sätt. Får jag fortsätta göra det har jag drömjobbet.