ELITLOPPSVINNARE PÅ GRÖNBETE? Going Kronos är i alla fall Sveriges hetaste häst inför Elitloppet - och Lutfi Kolgjini Sveriges kaxigaste kusk. Foto: Christer Wahlgren
ELITLOPPSVINNARE PÅ GRÖNBETE? Going Kronos är i alla fall Sveriges hetaste häst inför Elitloppet - och Lutfi Kolgjini Sveriges kaxigaste kusk. Foto: Christer Wahlgren

Lutfi Kolgjini om trista kuskar: "Allt är Stig H:s fel"

Publicerad
Uppdaterad
VOMB. Lutfi Kolgjini sveper i sig sin andra mugg kaffe på nolltid, funderar ett par sekunder, och säger:
- Svensk travsport skulle bli tråkigare utan mig.
Skojar du?
Jag kan väl börja med ett snabbt axplock av vad landets hetaste travtränare säger bara under de första minuterna av den här intervjun.
* Som om alla "nej tack" till helgens Elitlopp:
- Det är så jävla uselt. Fattar de inte vilken propagandahelg det här är? Och de som skyller på att det är för hårt för hästarna har inte fattat någonting. De är bara fegisar.
* Som om varför nästan alla kuskar är så makalöst trista i tv:
- Allt är Stig H:s fel. Svensk trav har honom att tacka för mycket - men varför alla ska gå i hans skola när det gäller intervjuer är obegripligt.
* Som om sin speciella ställning i svensk travsport:
- Ta förra året. Det kändes som alla körde mot mig. En del på ren jävelskap - men de får passa sig. För jag glömmer aldrig. Och jag ger alltid igen.

Paradis i miniatyr

Wow! Fanns det ett säkerhetsbälte på pinnstolen här i stallfiket skulle jag spänna fast mig direkt.
För när "Ludde" drar i gång är det faktiskt bara att åka med.
Det blir inte sämre av att allt sker i ett litet paradis i miniatyr.
Kolgjinis gård i Vomb några mil utanför Malmö badar i solsken denna tisdag. I de gula stallbyggnaderna i sten från 1850-talet pågår febril verksamhet. Det är hästar överallt. Det är människor överallt. Det är hundar överallt.
Det är helt enkelt ett ganska förväntat, organiserat, kaos som råder på svensk travsports odiskutable fixstjärnas gård dagarna före Elitloppet.
- Det är fullt ös från morgon till kväll, som Kolgjini säger.
Om bara ett par timmar väntar avfärd till Jägersro för tisdagskvällens V65. Men det är väldigt tydligt att fokus redan ligger på helgens travfest på Solvalla.
- Jag har vunnit en hel del, men... nä, en seger på söndag skulle vara mitt livs största, säger 49-åringen.

Kaxig - javisst

Kolgjini är bakom Going Kronos det stora, tja vi kanske ska säga det enda, svenskhoppet i drösen av franska stjärnor.
Lottningen (sjätte spår) i försöket var visserligen usel för Kolgjini. Men ändå var kommentaren direkt efteråt:
- Jag vinner.
Nu, några dagar senare, säger han "äh, jag sa det mest för att jag var så irriterad över lottningen. Men å andra sidan har jag ju den bästa hästen."
Kaxig? Javisst. Full av skit? Inte alls.
Jag tycker Lutfi Kolgjini verkar vara en av de vettigaste människor jag träffat på mycket länge.
Dessutom är han förstås precis vad svensk travsport behöver. I en tid när publiksiffrorna rasar dramatiskt, karbonpapper kan läggas mellan varje ökentrist intervju är Lutfi Kolgjini svaret på allas böner.
Eller som en proffstränare jag pratade med häromdagen uttryckte det hela: "Profilerna i svensk travsport består av en drös gråa pessimistkonsulter och en ensam optimist. Det är Ludde - och det är han vi alla lever på."

Travet behöver profiler

Kolgjini ser mycket nöjd ut när jag återberättar vad hans kollega sagt.
- Det är klart travet behöver profiler. Minns du när Zlatan tog plats i MFF? Det var då publiken återvände till stadion. Och det är samma sak med travet.
Varför är de flesta av er så trista?
- Med tanke på hur mycket skit de snackar direkt mikrofonen är borta är det ju rätt konstigt. Jag skulle verkligen önska att alla sa vad de tyckte i stället. Men, som sagt, Stig H:s skola råder.
Jodå, det kommer många hårda ord ut Lutfi Kolgjinis mun. Men samtidigt är det ingen tvekan om att det samtidigt är en väldigt varm människa jag träffar.
"Lutfi? En fullständigt underbar man. Snäll. Förnuftig. Och en fantastisk bra chef", som en tidigare anställd säger.
Och jag har inga problem alls att tro på historierna om att Ludde alltid är den förste att klättra upp i träden med fågelungar som trillat ur sina bon.

BMW:n sitter fast

Men anekdoten som kanske beskriver djurvännen - och den hetlevrade - Lutfi Kolgjini allra bäst är nog den här.
En vårkväll kom Kolgjini sent hem till gården. När han svängde in svepte strålkastarna över fältet där hans får var utsläppta.
- Och i skenet såg jag att det stod en räv där. Mitt emellan tackan och de nyfödda lammen, säger Kolgjini.
Så vad händer? Han stampar förstås gasen i botten. Flyger över diket och ut på åkern i sin fina BMW. Räven flyr - och BMW:n sitter fast så hårt i leran att den får bärgas nästa dag.
- Om historien säger en del om mig? Ja, det gör den nog. En medelsvensson hade nog tänkt efter innan han stampade gasen i botten.
Sant. Men kloka, eftertänksamma Svenssons har vi redan gott om.
Dessvärre bara en Lutfi Kolgjini.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag