Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Liverpool tappar poäng i första gruppmatchen

Omsättning och skatteintäkter försvinner när överbeskyddande bonusbegränsningarna slår fel. Ändra utan att vi behöver uppleva reklamträsket.

Högre krav på sportspelsaktörerna gör att vi slipper gnäll om branschen.

Googlas ”Nätcasino utan Spelpaus” finns flera alternativ på bolag som erbjuder intresserade bli kund.

Smaklöst är väl det mildaste ordet som beskriver sån verksamhet.

Detsamma gäller bonuserbjudande och här är det ju restriktioner i svenska regleringen. Givetvis inte lika magstarkt och så länge dessa inte direkt riktar sig till svenska kunder, text på svenska och har svensk valuta så bryter ju dessa aktörer inte mot regler. Gråzonsverksamhet. Nu har spelmyndigheten börjat reagera och svenska konkurrenter morrar sen länge.

Det har skapats en ny marknad, med olika ingångar mot kunder. På grund av nya regleringen.

Jag har sympati för bonuskunderna. Vi får lojalitetsrabatt av Ica, Konsum och alla sport- och klädkedjor. Varför ska inte spelbolagen få ge det?!

■ ■ ■

I Sverige har vi lite svårt att inse att folk har olika stora plånböcker. Vissa vill spela för 128 kronor, vissa 1 280 kronor och en liten klick vill spendera 12 800 kronor. Utan att det viftas med spelproblemsflaggan. 

Då blir bonus/rabatt viktigt konkurrensmedel. Handlar om en väldigt lite del av kundstocken hos bolagen, men en betydligt större procentuell del av omsättningen. Surgubbe-emoji på kvartalsrapporter och staten torskar skatteintäkter när svenska kunder spelar på utländska bolag.

Gör om bonus-/lojalitetsprogramsregler så pengarna stannar.

Begränsa i stället hur det presenteras. Vi vill ha frid i tv-soffan, lugnt i mejlkorgen och inte blinkade hemsidor när vi loggar in för spelunderhållning.

Samma gäller sportbetting och den ständigt återkommande frågan om att kunder begränsas i insatsen. Limitering.

■ ■ ■

Jag bryr mig inte om de gapstarar som ständigt gnäller, och vill berätta, att de blivit avstängda. Det är ju tack vara de själva begränsningar uppstått. Oerhört otaktiska. Spelar max på småligorna och mikromarknader. De som finns till för att erbjuda lokal spelunderhållning. Och så lägger de spel på storligorna hos annat bolag. Klart de begränsas. Eller ser till att de mindre ligorna försvinner från utbudet.

Men likväl är det här helt branschens eget fel att diskussionen om enskilda kunders limitering uppstått.

Antingen har spelbolaget ett för gammalt system eller en för risig mjukvaruleverantör som gör att kunder inte kan begränsas på enskilda sporter eller ligor. Istället blir de inställda på att få spela 3% av vad normalkunden får göra. På HELA utbudet.

Eller så är spelbolagens risk- och säkerhetsavdelningar för inkompetenta eller för lata. De orkar inte klassificera och individklassa kunderna trots verktygen finns utan drar alla periodvinnande kunder ”över en kam”. 

Och då har det ändå blivit ännu svårare vinna med liveutbudet. Trots det bara handlar om enstaka procent av kundstocken. Man får vinna av bolagen. Bedömningen ligger i HUR du gör det.

■ ■ ■

Svenska Spel är i dag enda bolaget som maxbegränsar enskilt spel baserat på sport/liga, inte på vilken kunden är. Bra så. Men tyvärr tror jag inte bolaget gör det i rättvisesynpunkt utan för de har en sån gammal mjukvara att man kan spela stenkakor på systemet.

Och nu meddelar den statliga aktören att man inte kommer uppgradera sin egen mjukvara utan via leverantör kommer erbjuda nytt system inför sommaren 2020. Mitt tips är att de kommer köra samma begränsningar som övriga i branschen.

Tycker ändå att sportspelsbolagen ska införa officiell maxgräns på respektive liga i sitt utbud. Det är ett konkurrensmedel till oss kunder och surret om att vissa kunder diskrimineras upphör. Om sedan alla 95% av de ”bra kunderna” höjs upp flera gånger över maxgränsen är en annan sak. Då blir ingen sämre behandlad än vad som är standard.

Låt det inte också bli läckage till utlandet gällande sportbettingen. Kunder får ju trots allt spela på utländska bolag…

NIKLAS BORGS KNOCKOUT-TIPS

Lita på energiskt Salzburg

CL tisdag. Salzburg–Genk. Gruppremiär och ett måste med tre poäng för österrikarna om de ska kunna skrälla i gruppen med Liverpool och Napoli och ta en andraplats. Salzburg är klassen bättre än belgarna och här spelar jag Salzburg -1 (insats tillbaka vid uddamålsseger) till 1,92. Ett vanligt vinnarspel på Salzburg ger klena 1,55.

 

Bra odds på Blues-seger

CL tisdag. Chelsea–Valencia. Londonlaget är inte bra. Spanjorerna är inte bra. Dock kommer den här matchen bra för Franks blå pojkar efter bortasegern mot Wolves och ska man vidare från gruppen så är seger ett måste. Valencia inga lejon på bortaplan. Chelsea att vinna till 1,87 måste anses som ett bra spel.

 

Mästaren i fara i Neapel

CL tisdag. Napoli–Liverpool. Det här är väl en match Pool absolut inte behöver vinna för att kontrollera gruppen och man har även Chelsea borta i PL på söndag. Däremot en fjäder i hatten för italienarna att ta minst en pinne mot regerande cupmästaren på hemmaplan. Spelar Napoli +0,25 till 1,89 (hel vinst vid seger, halv vinst vid oavgjort).

 

Revanschsuget Atlético

CL onsdag. Alético Madrid–Juventus. Spanjorerna fick härdsmälta mot Isak & Ödegaard i helgen och torskade borta mot Sociedad. Ska man inte dra för stora växlar på, kanske till och med ett plus, att fokus var på denna match. Må vara på Juventus på andra sidan, men hemma vill man ha en vinst. Jag tror på god chans. Spelar Atlético -0,25 (hel vinst vid seger, halva insatsen tillbaka vid oavgjort) till 2,12.