Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leken i pojkrummet är i dag värd fem miljarder

En fantastisk historia. Johan, Oscar och Karl Hörnell har tillsammans med pappa Erik gjort drömklippet. Pokersajten som började som en lek i pojkrummet värderas i dag till nästan fem miljarder. Nu säljer de företaget till ett av världens största spelföretag.

Familjen Hörnell får årets julklapp: 2,6 miljarder kronor.

De har gjort en drömaffär - som gör dem rädda.

- Det är obehagligt. Vi har fått många varningar att ligga lågt för att inte råka ut för något, säger Erik Hörnell.

Det började som en lek i pojkrummet i Uppsala. Sex år senare blir familjen Hörnell miljardärer. I går blev det klart: österrikiska spelbolaget Betandwin betalar 4,9 miljarder för Ongame - ett av världens största spelföretag. - Historien är fantastisk. Men det är känsligt att prata om. Efter det som hände Fabian Bengtsson på Siba ser jag många risker. Vi vill ligga lågt nu, säger Erik Hörnell, pappa i familjen. När studentpolarna Oskar Hörnell och Claes Lidell kom hem efter en pokerturné i Amerika 1999 kunde de inte drömma om att de skulle bygga upp ett imperium. - Min mellanpojke Oscar kom med idén om en pokersajt. Min äldste son är en väldigt duktig programmerare så vi behövde inte köpa någon licens. Sedan körde vi med låtsaspengar ett par år för att finslipa och 2001 var vi i gång på riktigt, säger Erik. Sedan dess har omsättningen växt från 100 000 kronor till 411 miljoner kronor 2004. Över fem miljoner personer har spelat på familjens sajter. - Vi har haft otrolig tur. Jag har förstått att de som går i konkurs inte behöver vara sämre än de som lyckas. Affärer är så riskfyllda att det inte räcker att vara bra, säger Erik Hörnell. - IT-boomen, exempelvis, hade vi verkligen tur med. Den gjorde att vi kunde rekrytera mycket duktigt folk som har gjort företaget.

Spelar inte ens poker

 Affären förväntas bli klar i början av nästa år. Då kan Erik och sönerna Oskar, Karl och Johan som äger hälften av aktierna håva in cirka 2,6 miljarder kronor. Clas Lidell får cirka 1,4 miljarder kronor. - Själv spelar jag inte ens poker. Bara med låtsaspengar. Jag är så dålig så jag vågar mig inte på det, säger Erik Hörnell.