En fantastisk historia. Johan, Oscar och Karl Hörnell har tillsammans med pappa Erik gjort drömklippet. Pokersajten som började som en lek i pojkrummet värderas i dag till nästan fem miljarder. Nu säljer de företaget till ett av världens största spelföretag.
En fantastisk historia. Johan, Oscar och Karl Hörnell har tillsammans med pappa Erik gjort drömklippet. Pokersajten som började som en lek i pojkrummet värderas i dag till nästan fem miljarder. Nu säljer de företaget till ett av världens största spelföretag.

Leken i pojkrummet är i dag värd fem miljarder

Publicerad
Uppdaterad
Familjen Hörnell får årets julklapp: 2,6 miljarder kronor.
De har gjort en drömaffär - som gör dem rädda.
- Det är obehagligt. Vi har fått många varningar att ligga lågt för att inte råka ut för något, säger Erik Hörnell.
Det började som en lek i pojkrummet i Uppsala. Sex år senare blir familjen Hörnell miljardärer. I går blev det klart: österrikiska spelbolaget Betandwin betalar 4,9 miljarder för Ongame - ett av världens största spelföretag. - Historien är fantastisk. Men det är känsligt att prata om. Efter det som hände Fabian Bengtsson på Siba ser jag många risker. Vi vill ligga lågt nu, säger Erik Hörnell, pappa i familjen. När studentpolarna Oskar Hörnell och Claes Lidell kom hem efter en pokerturné i Amerika 1999 kunde de inte drömma om att de skulle bygga upp ett imperium. - Min mellanpojke Oscar kom med idén om en pokersajt. Min äldste son är en väldigt duktig programmerare så vi behövde inte köpa någon licens. Sedan körde vi med låtsaspengar ett par år för att finslipa och 2001 var vi i gång på riktigt, säger Erik. Sedan dess har omsättningen växt från 100 000 kronor till 411 miljoner kronor 2004. Över fem miljoner personer har spelat på familjens sajter. - Vi har haft otrolig tur. Jag har förstått att de som går i konkurs inte behöver vara sämre än de som lyckas. Affärer är så riskfyllda att det inte räcker att vara bra, säger Erik Hörnell. - IT-boomen, exempelvis, hade vi verkligen tur med. Den gjorde att vi kunde rekrytera mycket duktigt folk som har gjort företaget.

Spelar inte ens poker

Affären förväntas bli klar i början av nästa år. Då kan Erik och sönerna Oskar, Karl och Johan som äger hälften av aktierna håva in cirka 2,6 miljarder kronor. Clas Lidell får cirka 1,4 miljarder kronor. - Själv spelar jag inte ens poker. Bara med låtsaspengar. Jag är så dålig så jag vågar mig inte på det, säger Erik Hörnell.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag