Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Låt mig slå hål på en hel del myter

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Foto: RICHARD WASHBROOKE/NEWS IMAGES VIA WWW. / IMAGO IMAGES/NEWS IMAGES WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Nu under Tips-SM så är olika teorier kring poolspel väldigt aktuella. 

Många älskar Stryktipset och försöker hitta knepen att vinna storvinsten. 

Det gör att det bildas en del påståenden och myter kring poolspel som till och med kan sprida sig till väldigt rutinerade spelare. 

Det går inte att vinna på Stryktipset i längden, återbetalningen är för låg. 

Detta är en ganska utspridd myt som enkelt tar fart när någon känner att de inte har ”tur” med plingen. Det finns både enkla matematiska bevis och framför allt empiriska bevis, där skickliga spelare har vunnit stora summor under många år. Dessa proffs tjänar på att myten sprids och att knepen inte avslöjas.

Det är mycket bättre att spela reducerade system än matematiska. 

Detta säger sig själv att det är helt fel. Reducerade system består ju av enkelrader eller små kombinerade matematiska system. Däremot kan reduceringsprogram och liknande hjälpa dig att hitta bra rader enklare. Många av de skickligaste spelarna på Stryktipset spelar dock matematiska system, så inget är rätt eller fel här. 

Det är enkelt att vinna när man gör stora system

Samma sak här, detta påstående säger emot själva grunden med att system består av enkelrader. Det är självklart enklare att hitta 64 bra rader än 20 000 bra rader av 1 594 323 möjliga. Däremot så har du större chans att vinna, variansen blir mindre om du är duktig. Det är därför nästan alla skickliga spelare spelar tillsammans med andra, risken sprids och man kan spela större system ihop. 

Spela tillsammans förstör värdet för andra spelare. 

Här är svaret både ja och nej. Totalt sett är det väldigt bra för Stryktipset att Tillsammans-system lämnas in då de flesta är system som kommer att backa i längden. Däremot så finns det ett antal spelare som är väldigt duktiga som får möjlighet att spela större system i sina lag. Men skulle man försöka hindra dessa att spela så är vi inne på tankar om att skickliga poolspelare inte ska få samma möjligheter som andra och där hoppas jag att vi inte vill hamna. 

  

Samma visa förra veckan. 

Vi sätter två av tre spel och oddsen droppade kraftigt på Brighton mot Aston VIlla. Inte ens nära där dock och vi noterar ”nära” i vår speldagbok. 

England. Trippel. Odds: 8,51

Newcastle - Brighton

Jag spelar in Stryktipspodden varje vecka med min kollega Sargon Ruya, även kallad Giganten. Hans lag är Newcastle och just nu är det lite svårt för honom att vara objektiv runt sitt lag. Jag försökte nämna detta spel lite lätt i podden, men vågade inte riktigt fullt ut, så det får bli mitt första spel i trippeln i stället.

Skatorna har från att ha varit sist i tabellen och utskrattade, nu tagit sig upp på relativt säker mark. Allt går Eddie Howes väg och det börjar redan pratas om stora värvningar i sommar och satsning mot Europa.  Men först ska denna säsong slutföras och jag tror inte det kommer bli lika enkelt som många andra. Lika mycket motstuds som laget hade tidigare, lika mycket medstuds har de haft på slutet. Lägg då till en bunt skador och avbräck på spelare som bland annat ”ASM”, Wilson och Trippier, då ser startelvan inte lika bra ut.

Graham Potters Brighton har tagit motsatt rutt från Newcastle. Efter att ha sett fantastiska ut under en period så har de varit rentav dåliga ett par omgångar. Jag hoppades på att de skulle ta sig samman och göra en bra insats mot Gerrards Villa men det blev precis tvärtom. Förlust med 0-2 på hemmaplan och det var inte orättvist. Men det förklarar även att oddset är så pass högt i denna match. Spel handlar mycket om att ha en grundvärdering av lag och inte se till de senaste matcherna alltför mycket. I princip fullt lag och jag tycker att Seagulls ska vara favoriter, trots bortaplan. 

Spel: Brighton vinst @ 2,82

ANNONS: Lämna in expertens spelförslag här 

Burnley - Chelsea

Det är fantastiskt hur Burnley varje år lyckas undvik nedflyttning, trots att de är tippade i botten av de allra flesta. Man måste imponeras av hur Sean Dyche lyckas få ihop ett effektivt spel av en väldigt limiterad trupp. Nu senast gick de dock in i betong i form av Leicester, trots att Pope gjorde tre av årets bästa räddningar så förlorade de på hemmaplan med 0-2.  Jag tror att det kan komma att gå tufft igen för The Clarets och att det finns hög risk för att de spelar i andraligan till hösten. Inga större skadebekymmer inför lördagen.

Det har varit en del turer kring ägandet i Chelsea på slutet. Vi lämnar politiken åt sidan i denna text men jag funderade inför cupfinalen om spelarna kunde göra det fullt ut. Efter en väldigt bra insats mot Liverpool så fick vi både svar på detta samt hur bra Chelsea kan vara. Vi minns den fantastiska våren 2021 när de körde över allt motstånd. Det slutade med kröning till europeiska mästare efter vinst mot City i finalen. Frågan är om inte Tuchel har lagt upp säsongen på ett liknande sätt i år och vi kommer få se ett riktigt starkt spel under våren. Rotering i FA-cupen och här lär Chelsea ställa upp med riktigt stark elva.

Jag tror bara att det kommer vara skillnad i klass här. Chelsea står i liknande odds som till exempel Man United gjorde borta mot Burnley. Jag värderar CFC högre och hittar värdet på raka tvåan.  

Spel: Chelsea vinst @ 1,54

ANNONS: Lämna in expertens spelförslag här

Helgens trippel

Newcastle – Brighton @ 2,82

Burnley – Chelsea @ 1,54

Middlesbrough - Luton @ 1,96


Totalodds: 8,51


Middlesbrough - Luton

Som alltid kryddar vi med en match i The Championship. Toppmöte och en klassisk sexpoängsmatch. 

Boro’ är ett lag som förtjänar mer än vad tabellen visar. De ligger just nu på en åttonde plats men ser man till expected points så borde de ligga tvåa, efter suveränen Fulham. Statistik är inte allt men även på planen så ser det bra ut. Nu i veckan gjorde de 120 tappra minuter mot Spurs och lyckades slå ut Kulusevskis gäng, inte alls orättvist. Inga betydande skador, möjligtvis kan Wilder behöva rotera något efter en tuff cupmatch, men samtidigt har de haft tre fulla vilodagar.

Jag såg Luton spela i veckan mot Chelsea på hemmaplan. Trots ledning i paus med 2-1 så kändes det hela tiden som om PL-laget skulle vända. Förlust till slut med 3-2 men det är nog inget managern Nathan Jones sörjer alltför mycket. Han roterade en del och det är tydligt att det är fokus på ligan nu. Kvalplats och väldigt bra form poängmässigt. Ett par potentiella startspelare saknas i Clark, Bradley och Shea. 

Jag tror helt enkelt att skillnaden mellan dessa två lag i grunden är större än vad oddsen säger. Boro’ borde dominera denna matchen på planen och jag hoppas att de kan peta in en boll mer än bortalaget. 

Spel: Middlesbrough vinst @ 1,96

ANNONS: Lämna in expertens spelförslag här

Helgens chips och dip…

Jag är tillbaka i Stryktipspodden efter en veckas frånvaro. Riktigt kul inspelning och det kändes som det ”gick som på vatten”. Missa inte lyssna på den inför lördagens omgång. 


Tips-SM fortsätter på lördag. Vågar knappt kommentera mina sju rätt senast förutom med ett klassiskt citat från Peter Antoine. ”Det var en hel del oväntade resultat”. 


Missa inte söndagens jackpot på Europatipset. Vi sänder som vanligt på twitch.tv/thegamblingcabin inför spelstopp, både lördag och söndag. 


Manchesterderby. City är kraftiga favoriter, men Man United brukar kunna göra riktigt bra matcher i dessa derbyn. Ladda med popcorn och bubbelsaft till söndag kl 17.30.


QPR tuggar på utanför tipset denna vecka. Lite upprörande då både Derby-Barnsley och QPR-Cardiff lämnas av Svenska Spels kupongbyggare, men jag kan förstå att de inte vill ha en ”11-rätters”. Goda chanser för R’s men även för Poyas Barnsley!


I Europa är det en fantastisk helg. München mot Leverkusen, Napoli mot Milan, Nice mot PSG och  Real Madrid mot Sociedad är några av godbitarna som vi bjuds på. Bara att sätta upp streamarna snyggt på skärmen och njuta!

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Få 100 kr i bonus – bli kund och spela på sport!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset