De gör upp i VM i poker Billy Pappconstantinou, 29, USA Felix Stephensen, 23, Norge Jorryt van Hoof, 31, Holland Mark Newhouse, 29, USA Andoni Larrabe, 22, Spanien William Tonking, 27, USA Daniel Sindelar, 30, USA Martin Jacobson, 27, Sverige Bruno Politano, 31, Brasilien Foto: Steve MarcusDe gör upp i VM i poker Billy Pappconstantinou, 29, USA Felix Stephensen, 23, Norge Jorryt van Hoof, 31, Holland Mark Newhouse, 29, USA Andoni Larrabe, 22, Spanien William Tonking, 27, USA Daniel Sindelar, 30, USA Martin Jacobson, 27, Sverige Bruno Politano, 31, Brasilien Foto: Steve Marcus

De gör upp i VM i poker


Billy Pappconstantinou, 29, USA

Felix Stephensen, 23, Norge

Jorryt van Hoof, 31, Holland

Mark Newhouse, 29, USA

Andoni Larrabe, 22, Spanien

William Tonking, 27, USA

Daniel Sindelar, 30, USA

Martin Jacobson, 27, Sverige

Bruno Politano, 31, Brasilien

 Foto: Steve Marcus
Svenske Martin Jacobson ville bli kock – nu kan han bli 74 miljoner kronor rikare om han tar hem titeln. Foto: Steve MarcusSvenske Martin Jacobson ville bli kock – nu kan han bli 74 miljoner kronor rikare om han tar hem titeln. Foto: Steve Marcus
Svenske Martin Jacobson ville bli kock – nu kan han bli 74 miljoner kronor rikare om han tar hem titeln. Foto: Steve Marcus
Chris Moneymaker, som faktiskt har haft det efternamnet hela livet, var den första som blev världsmästare 2003 efter att ha kvalificerat sig via en vinst på en pokersajt. Det var också startskottet för pokerboomen i världen – och Sverige. Foto: Eric JamisonChris Moneymaker, som faktiskt har haft det efternamnet hela livet, var den första som blev världsmästare 2003 efter att ha kvalificerat sig via en vinst på en pokersajt. Det var också startskottet för pokerboomen i världen – och Sverige. Foto: Eric Jamison
Chris Moneymaker, som faktiskt har haft det efternamnet hela livet, var den första som blev världsmästare 2003 efter att ha kvalificerat sig via en vinst på en pokersajt.
Det var också startskottet för pokerboomen i världen – och Sverige. Foto: Eric Jamison
Doyle Brunson vann tävlingen 1976 och 1977. Han blev först i världen att vinna mer än en miljon dollar i en pokerturnering. Foto: Jae C. HongDoyle Brunson vann tävlingen 1976 och 1977. Han blev först i världen att vinna mer än en miljon dollar i en pokerturnering. Foto: Jae C. Hong
Doyle Brunson vann tävlingen 1976 och 1977. Han blev först i världen att vinna mer än en miljon dollar i en pokerturnering. Foto: Jae C. Hong
Jack Straus satsade alla sina marker och förlorade 1982 - trodde han. Men efter att ha hittat en 500-dollarsmark fick han fortsätta och vann sedan tävlingen och en miljon dollar.Jack Straus satsade alla sina marker och förlorade 1982 - trodde han. Men efter att ha hittat en 500-dollarsmark fick han fortsätta och vann sedan tävlingen och en miljon dollar.
Jack Straus satsade alla sina marker och förlorade 1982 - trodde han. Men efter att ha hittat en 500-dollarsmark fick han fortsätta och vann sedan tävlingen och en miljon dollar.
Stu Ungar vann både 1980 och 1981 och ansågs vara en av de mest legendariska spelarna. När han 1990 ledde tävlingen överlägset försvann han och hittades sedan medvetslös efter en överdos. Foto: Lennox MclendonStu Ungar vann både 1980 och 1981 och ansågs vara en av de mest legendariska spelarna. När han 1990 ledde tävlingen överlägset försvann han och hittades sedan medvetslös efter en överdos. Foto: Lennox Mclendon
Stu Ungar vann både 1980 och 1981 och ansågs vara en av de mest legendariska spelarna. När han 1990 ledde tävlingen överlägset försvann han och hittades sedan medvetslös efter en överdos. Foto: Lennox Mclendon

Korthajarna gör upp om 74 miljoner kronor

Publicerad

LONDON. Martin Jacobson, 27, ville bli en kock i världsklass.

Nu kan han bli bäst i världen på något helt annat.

I dag inleds finalen som kan göra honom 74 miljoner rikare - och historisk.

- Men jag strävar inte efter att bli en kändis, säger pokerproffset från hotellrummet i Las Vegas.

Det är årets höjdpunkt för världens pokerspelare när VM, eller "WSOP Main Event", i dag inleds i Las Vegas. I årets turnering har drygt 6 600 spelare redan slagits ut. Kvar i det som kallas "November Nine" är nio tävlande, varav en är svensk. Martin Jacobson har sedan 2008, då han blev ett namn att räkna med i pokerkretsar, nått fram till det många andra pokerspelare bara kan fantisera om.

"En dröm som går i uppfyllelse"

- Det är helt klart en dröm som går i uppfyllelse och något som jag har haft svårt att föreställa mig. Jag tänker inte på det nu, jag är helt inne i förberedelserna och ser ingen fördel med att hajpa upp mig själv, säger han.

För 27-åringen från Lidingö är den svindlande prissumman på omkring 74 miljoner kronor inte det viktigaste. Han siktar i stället på att vinna - och att bli historisk.

Har redan vunnit 40 miljoner

Jacobson har redan dragit in stora summor under sin pokerkarriär. Enligt databasen Hendon Mob är hans totala vinstsumma i liveturneringar cirka 40 miljoner kronor. Den lägsta summan han nu kan ta med sig hem från Las Vegas är drygt fem miljoner kronor.

- Jag lever inte direkt lyxliv. Jag har köpt ett höj- och sänkbart skrivbord, haha. Jag unnar mig på ett sådant sätt att jag prioriterar kvalitet före kvantitet.

Lever ett fritt liv

Vad är största skillnaden på ditt liv innan pokern och det du lever i dag?

- Tuff fråga... Främsta skillnaden är väl att som pokerspelare har jag en helt annan frihet än som anställd. Jag är ju anställd av mig själv. Det ger en frihet, men också ansvar och en hel del press.

Det verkar lite ensamt.

- Jag spelar ju inte bara online. När man är ute och reser på turneringar så är det väldigt socialt. Man delar hotellrum eller hus med någon.

Inte av ekonomiska skäl väl?

- Både och. Det kostar en hel del att resa runt. Det är inte gratis precis och eftersom jag aldrig har varit sponsrad så jag har fått bekosta alla turneringsinköp, flyg och hotell ur egen ficka.

Martin Jacobsons intresse för poker väcktes i samband med pokerboomen i Sverige. Det var delvis en present från pappa som gjorde att han tagit sig dit han är i dag.

Fick present av pappa

- Bland annat var det så. Det var under den största pokerboomen och jag var i en ålder när det precis blev lagligt för mig att spela för pengar. Jag kollade mycket poker på tv och så så fick jag boken av pappa, "Pokerhandboken" av Dan Glimne. Nästan alla svenska pokerspelare verkar ha läst den. Den hade stor påverkan på pokern i Sverige.

Sedan han blev klar för finalbordet har han förberett sig med att spela andra turneringar, samt yoga och meditation. Även dagarna inför tävlingen pågår förberedelser och han reste till Las Vegas från hemmet i London redan i förra veckan.

Söker inte kändisskapet

Du är inte jättekänd i Sverige, kan man påstå.

- Jo, så är det väl.

Men nu har du chans att bli världsmästare. Varför en sådan doldis?

- Jag tror tyvärr att intresset för poker har svalnat lite i Sverige, det är inte samma hype som det var för fyra fem år sedan. Men jag strävar inte efter att bli en kändis, så det är inget som stör mig.

"Allting sker av en anledning"

Du hoppade av kockyrket och satsade på det här i stället. Var det ett bra beslut tycker du?

- Haha, ja alltså, mitt motto är att jag tror att allting sker av en anledning.

Så om du inte vinner, då blir du inte särskilt besviken?

- Det är inget som jag funderar över just nu. Min plan är att göra mitt bästa och se till att jag vinner.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag