Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommer Coronakrisen att generera nya travspelare?

Foto: David Schreiner / ©mittbild.se

USA-sporter, hockey och internationell fotboll uppskjutet. Allsvenska premiären försenad och EM flyttat till 2021.

Total katastrof för spelbranschen gällande sportspel.

Undantaget är travsporten i Sverige. Läge att glänsa och imponera. Men då handlar det inte om omsättning utan ansvar för framtiden.

Travet har i princip varit ensamma på spelarnas dansgolv sedan förra veckan. Och med jackpoteffekter så har det blivit monsterpotter både onsdag, lördag och söndag.

Man har en spelprodukt som fungerar i publikfria miljöer där endast aktiva får vara på stallbacken utomhus. Som spelare följer merparten ändå loppen via tv-sändningar och webben. Och med vikande siffror senaste året så är det bara smart att ta vara på chansen i dystra speltider.

Men hur ser egentligen återväxten ut för travspelandet?

Varför viker siffrorna?

Kommer de här gratischanserna i coronatider generera nya travspelare?

Poolspelen som V75 och V86 står sig helt okej i konkurrensen. Sen har det snackats om att själva travprodukten inte håller i den tuffa urvalet där det ska vara action, hela tiden. Ett travlopp på två och en halv minut och sedan ska spelarna vänta 20 minuter för nästa lopp. Vad är det mot blinkande casinohjul och fotbollens livespel i format som passar alla kunder?

■ ■ ■

De digitala satsningarna ATG har gjort har varit ett måste, men varit mer dämpande effekt på minskningen än omsättningsökande. Travbanechefer har blodsmak i munnen efter alla försök att få folk till banan och uttjatade starttiden på lördagar har givetvis ingen betydelse för travets utveckling på lång sikt.

Är det verkligen nödvändigt att ringa i kyrkklockorna och meddela fara för travspelet?

Min klara uppfattning, efter skandalen och FBI-razzior inom amerikanska travsporten nyligen, är att det är doping och fusk som verkligen kan orsaka skada på spel på travsporten. 

Det är inte enstaka händelser som fått trogna travspelare att tappa förtroende eller att återväxten på yngre travintresserade är mycket dålig. Det är de återkommande händelserna, både i Sverige och internationellt, som är genererar minskad omsättning och vikande intresse.

Är det så att travsporten har passerat uthållighetssporterna i dåligt rykte gällande doping och nu närmar sig den professionella cykelsporten?

Och så ber travsporten om spelarnas pengar i olika former.

Dålig ekvation.

■ ■ ■

Utan att vara detaljinsatt i metoder så tror jag man är duktiga i Sverige på kontroller och testframtagning. Men är ju lite som för tullare vid gränsen och drogbekämpningen. Det nås inga framgångsrika resultat på stickprovskontroller.

I USA-fallet var det avlyssnade telefoner som satte dit buset.

Det verktyget finns inte för det svenska förbundet.

Då är det är bästa sättet att med tips sätta dit större och återkommande fuskare.

Och här landar det på de aktiva inom travsporten. De som jobbar dagligen med träning och tävling med hästar. Full förståelse om rädslan att förlora jobb, kunder, körningar, samarbetspartners, bra placering, provisioner och sidointäkter. Ändå.

Dags att blåsa i visselpipan.

Tystnadskultur har aldrig gynnat utvecklingen.

För när det gäller spelarkåren är det inte många procent som accepterar tveksamheter i travlopp. Lopp som körs via uppgjorda styrningar eller olovligt preparerade hästar.

1- 3%? Eller till och med 3-5%? Nej, just det. Båda exemplen känns otrevligt höga och svaret är givetvis noll..

■ ■ ■

I helgen spelas det några fotbollsmatcher i Australien och Vitryssland inför tomma läktare. That’s it. Strunta i dem.

Lägg pengarna på systemspel eller någon vinnare hos travet istället…