Enligt EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) anmäls Sverige till EU-domstolen för att EU-kommisionen anser att Sverige har spelmonopolet av fel skäl. Foto: Kristofer Sandberg
Enligt EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) anmäls Sverige till EU-domstolen för att EU-kommisionen anser att Sverige har spelmonopolet av fel skäl. Foto: Kristofer Sandberg

Klart: Spelmonopolet fall för EU-domstolen

Publicerad

Det svenska spelmonopolet kan vara på väg att falla.

EU-kommissionen drar nu Sverige till EU-domstolen - eftersom man anser att spelmonopolet bryter mot EU-rätten.

- Spelberoende är ett stort problem, men det verkar som att finansministrar, oavsett partifärg, är värst drabbade, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M).

På torsdagen kom beskedet att EU-kommissionen anmäler Sverige till EU-domstolen, eftersom man anser att det svenska spelmonopolet bryter mot EU-rätten.

Domstolen ska behandla två delar:

• Reglerna för sportspel på internet.

• Pokerspel på nätet.

"Kommissionen anser att det sätt som det svenska spelmonopolet på sportspel är organiserat inte är konsekvent", skriver kommissionen i ett pressmeddelande.

Ingen lagändring som aviserat

Kommissionen påpekar i pressmeddelandet också att Sverige länge har aviserat att man ska förändra den svenska spellagen för att den ska följa EU-rätten, men att det inte har skett.

För knappt ett år sedan gav EU-kommissionen Sverige två månader på sig att förklara varför Sveriges regler för onlinespel "varken är systematiska eller konsekventa".

Dåvarande regeringen var dock avvisande i sitt svar.

"Regeringen anser att den svenska regleringen är förenlig med EU-rätten. Fokus för spelpolitiken är en sund spelmarknad och att minimera riskerna för att människor hamnar i spelproblem", skrev Erik Thedéen, statssekreterare hos dåvarande finansmarknadsministern Peter Norman (M), i ett uttalande till TT.

"Har genomskådat det"

EU-parlamentarikern Christofer Fjellner har länge slagits för att avskaffa det svenska spelmonopolet. Han förklarar att anmälan bygger på att EU-kommissionen anser att Sverige har spelmonopolet av fel skäl.

- Man får ha ett monopol av folkhälsoskäl, men inte för att tjäna pengar. Nu säger EU-kommissionen att det verkar som att Sverige har det för att tjäna pengar, att det verkar som att Sverige har fyra miljarder andra skäl än folkhälsan. Nu har även EU-kommissionen genomskådat det, säger han till Expressen.se.

Han menar att Sverige i praktiken knappt har ett spelmonopol längre efter att nätspelsbolagen gjorde entré på marknaden.

- Det märks inte att vi har ett spelmonopol. Privata spelbolag får verka här och till och med göra reklam. Det enda de inte får göra är att underkasta sig svenska regler och betala skatt, säger han.

Men trots det har alla regeringar, oavsett färg, behållit spelmonopolet. Orsaken är de stora intäkterna det ger till statskassan, enligt Fjellner.

- Spelberoende är ett stort problem, men det verkar som att finansministrar, oavsett partifärg, är värst drabbade, säger han.

Påskynda ett licenssystem

Fjellner hoppas nu på att regeringen inte går upp i domstolen och försvarar spelmonopolet, utan inser att det måste avskaffas.

- I stället för att snickra på ett försvarstal till domstolen borde man sätta sig och snickra på en reform. Alla partier utan Vänsterpartiet har sagt att man vill avskaffa spelmonopolet. Då kan ju inte regeringen stå och försvara något som varken folket eller riksdagen tror på, säger han till Expressen.se.

Ansvarig minister är civilminister Ardalan Shekarabi (S), som säger att han nu tänker påskynda arbetet med att införa ett licenssystem, där privata aktörer ska släppas in på spelmarknaden.

- Regeringen noterar att EU-kommissionen nu tagit beslut att stämma Sverige inför EU-domstolen angående regleringen av spelmarknaden. Regeringens avsikt är att påskynda det arbete som bedrivits sedan en längre tid i syfte att hitta ett licenssystem som ska kunna införas i Sverige, säger han.

Nu ska han sätta sig in i exakt vad EU-kommissionen har synpunkter på.

- När vi tagit del av kommissionens stämningsansökan kommer vi att återkomma i ärendet, säger Shekarabi.

"Kan bara spekulera"

Svenska Spel har ingen kommentar till att Sverige dras inför EU-domstolen.

- Den process som har varit och det som ska ske nu är en fråga för den svenska regeringen, säger presschefen Johan Tisell till TT.

Vad skulle det innebära för Svenska Spel om monopolet rivs upp?

- Hur framtiden ser ut och vad en framtida reglering skulle innehålla kan man bara spekulera kring.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag