Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Örebro-parets första plan – efter enorma rekordvinsten

Rekordvinstraden i tårtform på Ica Supermarket i Örebro under fredagen.
Foto: Svenska Spel
Svenska Spel vinnarambassadör Pierre Jonsson blev dagen till ära mulad med tårta
Foto: Svenska Spel

För en knapp månad sedan vann ett par från Örebro 562 miljoner kronor på Eurojackpot. 

Under fredagen firades tidernas största vinst i Sverige med tårta – samtidigt som Svenska Spels vinnarambassadör Pierre Jonsson gav en uppdatering om läget med rekordvinnarna. 

– De har fortfarande ohyggligt svårt att landa, säger Pierre Jonsson.  

Under ett par dygn var paret från Örebro ovetandes om att de vunnit den största spelvinsten i Sverige någonsin. 

Nu har det gått ett par veckor sedan Svenska Spels vinnarambassadör Pierre Jonsson fick kontakt med rekordvinnarna, och vinsten har således långsamt fått sjunka in. 

Under fredagen firades rekordvinsten, utan vinnarna på plats, med pompa och ståt på Ica Supermarket i Örebro. 

Enorma tårtor på Ica Supermarket i Örebro.
Foto: Svenska Spel

”Den halva miljarden har de inte ens tänkt på” 

Hur vinsten firades: Med sju tårtor som tillsammans bildar den rätta rekordvinstraden. 

– Varje tårta har dessutom ett visst mått så att det ska bli 562 centimeter. Sedan har de gjort ett stort andelsspel och det vore superkul om det satt. Det hade varit fantastiskt. Vinnarna firar på distans och bidrar med tårta. Det är mycket tårta, säger Pierre Jonsson och skrattar. 

Pierre Jonsson har haft löpande kontakt med det vinnande paret, som fortfarande svårt att smälta den historiska vinsten. 

– De mår bra och champagnen som de hade på kylning har de druckit upp. Men de har fortfarande ohyggligt svårt att landa i den här enorma vinsten. De vann 562 miljoner kronor, och just nu försöker de greppa de där 62 miljonerna till och börja med. Den där halva miljarden har de inte ens börjat tänka på, det är så väldigt mycket pengar, säger han. 

”En ohygglig mental resa”

Att den här typen av vinster är svårsmälta hör dock till vanligheterna, enligt Jonsson. 

– Det är en sådan ohygglig mental resa, att helt plötsligt vara ekonomiskt oberoende. Just nu försöker de greppa vad de ska hitta på. Det som de har kommit fram till är att de ska åka på en fotbollsresa till England. Vilken match och hur många matcher vet de inte än.     

– Sedan vill de ta hjälp ekonomiskt, både rådgivningsmässigt och juridiskt. För att det här ska landa på rätt sätt. De har förstått att de vunnit, men inte hur mycket. Nu behöver de tid för att veta vad de ska göra framöver. 

”Lättare när man vinner mindre” 

Pierre Jonsson menar att han genom åren upplevt att de som vunnit mindre pengar haft lättare att berätta vad de ska göra för vinsten. 

– Jag läste en artikel om ny stor byggnad de byggt i Örebro, på 21 000 kvadratmeter. Den kostade ungefär 400 miljoner kronor. Skulle de köpa den byggnaden har de fortfarande 162 miljoner kronor kvar. De som vinner lite färre miljoner har lättare att tala om från början vad de ska göra, säger han. 

– Här blir det som att man måste dela upp det. Två miljoner i en hög, 60 miljoner i en hög... och sedan en halv miljard.