Julspecial del 5: Så skaffar du pokerface

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Dölj ditt riktiga jag för motståndarna. Med ett bra pokerface kommer man långt.
Foto: JOHANNESSON RONNY

Christer och Birgitta Johansson är Sveriges skickligaste pokerpar. Nu guidar de läsarna på Expressen.se i pokerns labyrinter - med en exklusiv julpokerskola under 10 dagar i sträck.

Att ha ett bra pokerface är faktiskt något man kan träna sig till. Alla har dock olika förutsättningar för detta, men det finns nog en liten skådespelare i oss alla. Du ska vara medveten om vilka rörelser och miner du ger ifrån dig i olika situationer och därmed försöka att minimera dessa. 

Detta kallas inom pokern för "tells" vilket alla spelare ger ifrån sig - mer eller mindre. Sitter du med motståndare som Phil Ivey, Daniel Negreanu eller Gus Hansen har du kanske inte den lättaste uppgiften framför dig. Men då har du i alla fall haft en chans att förbereda dig genom att se dessa storheter i diverse olika finalbord från TV eller på World Poker Tour DVD-boxar, och har kanske plockat upp något där. I poker gäller det alltid att vara maximalt förberedd - i alla lägen. Ett bra sätt att bli uppmärksam på sina egna tells är att be en kompis att videofilma dig när du spelar på den lokala klubben eller med kompisgänget. Det bör dock filmas under hela pokerkvällen för att du ska glömma bort kameran, och det är då dina naturliga rörelser och uttryck kommer fram. De allra flesta blir förvånade över hur mycket information dom ger ifrån sig när dom ser sig själva spela första gången, antingen på TV eller film. 

När du sedan är medveten om dina tells så är det dags att göra något åt dom, och det kan vara lättare sagt än gjort. Men det kan vara att man försöker se ut och agera på samma sätt både när man har kanonhänder och när man bluffar. Det är inte bara kroppsspråk och rörelser det handlar om, utan även vad man säger i olika lägen och på vilket sätt man hanterar sina marker. En del spelare försöker dölja sina tells bakom mörka solglasögon, munkhuvor och hörlurar. Visst, det kanske fungerar för en del till en viss grad, men blir det inte lite väl stelt och osocialt? På finalbord borde det i alla fall inte tillåtas, det blir väldigt opersonligt för både motståndare och publik och det förs ständigt debatter i ämnet.

När du ser andra spelare som du tycker har ett bra pokerface och som du har svårt att läsa, så försök att ta efter lite grann. Det handlar dock om att hitta sin egen stil som du trivs med och som tillåter dig att vara dig själv, och inte spela någon slags roll. Alla proffs jobbar ständigt med sitt pokerface och man upptäcker hela tiden nya saker. Den som tror att han hittat det perfekta stenansiktet kommer att bli mycket besviken, för det gäller att hela tiden vara öppen för att ta in nya intryck och utveckla sig. Gör man inte det så kommer dom andra spelarna på sikt att sönderanalysera dig och dom kommer enkelt ta dina marker ifrån dig.

Så, försök se ut och tala på samma sätt vilken typ av hand du än har. Detta kommer att få dina motståndare osäkra och dom kommer att få svårare att sätta dig på en hand, och det är ju så vi vill ha det när vi spelar poker - att motståndarna