Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Är det här starten på Kalla Spelkriget?

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Svensk Travsports beslutsångest är häpnadsväckande.

Svenska Spels koncernchef gick rakt i bloggfällan. Kalla Spelkriget att vänta?

Lägger inga moraliska aspekter kring friande- eller fällande dom för hästen Propulsion. Kan bara konstatera att maken till brist på beslutsamhet och handlingskraft som Svensk Travsport visar upp är anmärkningsvärd. Jo, av yttersta vikt att all fakta kommer fram. Då får man ju se till att anlita så mycket resurser att man har beslutsmaterial till fastställt datum.

Är ju ändå över fyra månader sedan hästen gick i mål i Elitloppet och uppgifterna om otillåten behandling kom fram. Handlar ju om travsportens rykte! Och framför allt om trovärdigheten att vara en säker speloperatörsägare.

Får mig automatiskt tänka på den kritik jag och många andra framfört om ATG genom åren.

Vi kanske bara har försökt skjuta prick på budbäraren? Om nu Svensk Travsport är så oförmögna fatta viktiga beslut, hur står det då till med ägardirektiven om vägval och strategi till ledningen i det egna spelbolaget, ATG? Kanske inte så lätt att vara häst om kusken drar i vänster töm och menar man ska svänga till höger…

■ ■ ■

Apropå ATG. VD, Hans Lord Skarplöth, gjorde tidigare i veckan ett blogginlägg om Svenska

Spels nysatsning på det franska travet och samarbetet med franska spelbolaget PMU. Att det statliga bolaget gynnar fransk travsport före svensk dito. Ett förståeligt marknadsföringsdrag i kampen om spelkunderna.

Otroligt förvånande är att Svenska Spels koncernchef, Patrik Hofbauer, sväljer det här betet innan kroken ens har nått botten och gör ett liknande inlägg dagen efter. Och som han går på! 

Att Svenska Spel vill bidra till hästnäringen, men får inte på grund av ATG’s monopol på hästpoolspel. Att vanliga sportspelet och casinot minsann ramlade ner i knät på ATG tack vare omregleringen. De borde vara nöja. Helt utan att komma ihåg vad som ingår i hans egen produktportfölj.

Hofbauer är som det bortskämda barnet i sandlådan som ska ha alla leksaker så de andra barnen inte har något att leka med. Grävskopan, hinken, spaden, ja allt. Fråga vad andra spelaktörer på svenska marknaden tycker om gode Patriks inläggsrubrik. ”Spel på lika villkor, ATG?”.

Ser vi kanske starten på det ”Kalla Spelkriget” i svenska spelbranschhorisonten? Tungviktarna Svenska Spel och ATG går i klinch. Nu ska kunderna tillbaka till Svenska Spel.

Skarplöth borde kanske agera direkt och hårt? Erbjuda andra operatörer bli ombud för travspelets olika poolspel och få ha loppen i liveweb-format. Fast INTE statliga aktörer som är dominerande på respektive lands spelmarknad. Näe, men just det. ATG-direktören har ju Svensk Travsports beslutsprocess att anpassa sig till…